2021. 03. 29.

Miért a szép lányoknak van sikere?

A cikk címéül szolgáló kérdést egy kedves olvasónk tette fel nekünk Instagram üzenetben. Úgy gondolom nagyon sok lány küzd hasonló kérdésekkel, melyek súlyos önmarcangoláshoz vagy akár önmagunk megkárosításához vezethetnek. Mivel tiniként engem is foglalkoztatott a kérdés, megosztom veletek azt, hogy én milyen felismerésre jutottam ezzel kapcsolatban.

Mindenki ismeri „azt a lányt”, akibe mindenki szerelmes az egész iskolában. A megjelenése tökéletes, mindig a legfrissebb trendeket tükrözi, és árad belőle valami, aminek egyik fiú sem tud ellenállni. Vicces, laza, magabiztos, tudja, hogyan kell beszélni a fiúkkal, és mindig megkapja azt, akit akar. A többi lány sokféleképpen reagálhat erre: vannak, akik önmarcangolásba vagy önpusztításba kezdenek, mások viszont beszállnak a fiúk kegyeiért folytatott versenybe. Amikor ebben a helyzetben él az ember, akkor nehéz két lépést hátrébb menni és higgadtan elemezni a helyzetet. 

  1. Isten csodálatos alkotása vagy

„Te alkottad veséimet, te formáltál anyám méhében. Magasztallak téged, mert félelmetes vagy és csodálatos; csodálatosak alkotásaid, és lelkem jól tudja ezt. Csontjaim nem voltak rejtve előtted, amikor titkon formálódtam, mintha a föld mélyén képződtem volna. Alaktalan testemet már látták szemeid; könyvedben minden meg volt írva, a napok is, amelyeket nekem szántál, bár még egy sem volt meg belőlük.” (Zsoltárok 139, 13-16)

Szeretném, ha ezeknek a szavaknak erőt és jelentőséget tulajdonítanánk. Ha átjárná mindannyiunk lelkét az a felismerés, hogy értékesek vagyunk, mert Isten alkotott minket, a maga képmására.

hirdetés

Ő pedig nem teremt selejtet. 

A szépség fogalma minden korban változik, ez egy olyan elvárás, amit mi, emberek alakítunk. Az, hogy egy ember miért szeret bele a másikba, csodálatos misztikum! Ugyanaz az ember nem tetszhet mindenkinek, hiába tűnik is úgy. 

2. Mind sérültek vagyunk lelkileg

Az eredendő bűnből következően mindannyiunknak megromlott a kapcsolata Istennel. Ahogyan Blaise Pascal is mondja: „minden ember szívében van egy Isten-alakú vákuum, melyet soha nem lehet betölteni semmilyen teremtett dologgal. Csak Isten töltheti be azt, Jézus Krisztus által kinyilatkoztatva.” 

A legtöbb esetben a szerelem és a társ utáni vágyunkkal szeretnénk betölteni ezt a vákuumot. Belepakoljuk az elismeréseket, a bókokat, a szerelmes leveleket, a küszöbünkön sorakozó udvarlókat. Vannak, akik ennél is tovább mennek, mert ez már nem elég, a vákuum egyre erősebben szippantja be a hamis boldogságot. Ezek után jönnek az alkalmi szexuális kapcsolatok, vagy a szerelmi kapcsolatok sűrű váltogatása.

Az a lány, aki a társaság közepe, szintén tele van kérdésekkel, bizonytalansággal, önbizalomhiánnyal. Ő is ugyanúgy küzd, mint te. 

3. Ismerd meg jobban azt, akinek Isten alkotott téged

Hogy hogyan tudunk kilépni ebből az ördögi körből? Úgy, ha a tekintetünket magunkról az alkotónkra irányítjuk. Az alkotást az alkotó ismeretén keresztül tudjuk a leginkább megismerni. Egész személyiségünk, egész lényünk akkor teljesedik ki igazán, ha azt a vákuumot Isten tölti be. Egy ember szerelme, elfogadása sem olyan erős, mint az a szeretet, amit Isten tud adni neked! Amikor ezt felismered és elfeledkezel magadról, akkor a körülötted élők megsegítésére és szeretetére helyezed a figyelmedet. Szépen lassan azt fogod észrevenni, hogy a helyeden vagy, ez pedig a viselkedéseden is meg fog látszani: magabiztos leszel, mert végre elfogadtad azt az életet és azt az embert, akinek Isten alkotott téged. 

4. A megfelelő ember a megfelelő időben

Életünknek minden egyes területét, szívünk minden egyes vágyát vagy fájdalmát Isten elé vihetjük imádságban. Miért ne imádkozhatnánk a társunkért? Miért nem tartjuk fontosnak, hogy ezt megtegyük? A szingli éveimre visszatekintve látom, hogy annyi fiúról gondoltam tévesen, hogy összeillünk! Azóta többen megtalálták a boldogságukat egy másik lány oldalán, vagy olyan irányt vett az életük, ami tudom, hogy nem az én utam lett volna. Hálás vagyok azért, hogy Isten megóvott a rossz kapcsolatoktól és az értelmetlen szenvedésektől. Bár nagyon kemény lelki harcot vívtam ezekben az években, de egy mérgező és értelmetlen kapcsolat hatalmas károkat tudott volna okozni bennem. Helyette rengeteget küzdöttem, imádkoztam, minden egyes vonzalmat és érzést Isten kezébe tettem le, és vártam azt az embert, akivel össze tudom kötni az életemet. 

Lehet, hogy most úgy érzed, romokban az önbecsülésed, mert nem te vagy a legnépszerűbb lány a fiúk körében. Mielőtt kárt tennél magadban, fordulj Istenhez, aki meg fogja adni neked a válaszokat a kérdéseidre, és be tud tölteni azzal a békességgel és boldogsággal, melyre mindig is vágytál! 

Borítókép: Albertshakirov | Dreamstime.com
Blog Harmati Dóra
hirdetés

3 hozzászólás

  • Válasz F 2021. 03. 29. 18:48

    Már a kérdése feltevése is teljesen rossz!
    .
    Először is tisztázni kellene, mi a siker. Azok a lányok, akiket a társadalom általában sikeresnek gondol, mert a világ forgataga felkapja őket, azok többnyire egytől egyig szerencsétlen, összetört lelkű, kisiklott életű meteorként zuhannak le az égből. Britney Spears, hogy mást ne is mondjak, de lehetne még sorolni a végtelenségig.
    Egy lány sikerét nem abban kell mérni, hogy hányan udvarolnak neki, hanem abban, hogy milyen ember lesz végül a férje, milyen jó családja lesz, hány gyerekkel, és azok mennyire lesznek boldogok.
    .
    Másrészt azt is látjuk, hogy ezek a “szupernők”, ezek a hamis csillagok – mint ahogy az osztály legmenőbb lányai is – soha se voltak szépek. Én emlékszem Britney Spearsre, amikor még olyan nagy sztár volt, hogy őt nyomták a kólásüvegek címkéjére. Számomra már akkor is olyan ronda volt, hogy inkább vizet ittam, hogy ne kelljen látnom. És emlékszem arra is, hogy is iskolába mindenki azoknak a lányoknak udvarolt, akik a legcsúnyábbak, legbunkóbbak voltak.
    .
    A kérdés helyes megfogalmazása tehát így hangzik: Miért a ronda lányokból lesznek a bukott sztárok?
    Ha pedig így tettük fel a kérdést, akkor látható, hogy semmi okuk nincs az aggodalomra azoknak, akik nem elég menők, akik nem modellalkatúak, akiknek nincs ezer udvarlójuk, akik nem sztárok!
    Nekik van a legtöbb esélyük arra, hogy normális életük legyen. És mellesleg, csak halkan mondom, ők a szépek.

    • Válasz science 2021. 03. 30. 15:58

      Pont azok szoktak ilyen szöveggel jönni, akik csúnyák és sikertelenek. 😀 Akkor lesz valaki sikeres, ha megnyerő, megfelelően áll hozzá a dolgokhoz és ott próbál elérni sikereket, amiben tehetséges vagy amit szeret csinálni, tök mindegy, hogy szép-e vagy sem. És annak lesz a legnormálisabb és legboldogabb az élete, aki távol tartja magát a vallásoktól.

      • Válasz F 2021. 03. 31. 17:25

        Kedves Science!
        Én történetesen férfi vagyok, tehát esetemben nem lehet megfelelő magyarázat az, hogy azért jövök ilyen szöveggel, mert csúnya vagyok…
        Hogy a vallástól való távolságtartás miért vezetne boldogságra, ez szintén nem világos.