2021. 03. 01.

Ne hagyd, hogy az Instagram legyen a Bibliád!

Hívő életünknek elengedhetetlen része az, hogy megértsük Isten igéjét, azaz a Bibliát. A Szentírás olvasásával erős alapokra építhetjük a hitünket. 

Az első és legfőbb parancsolat így szól: „Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből.” (Mt 22,37) Elengedhetetlen tehát, hogy ismerjük Isten kinyilatkoztatásait, így az elménk is csatlakozni tud a szívünkhöz, sőt, a hirtelen fellángolt lelkesedésünket és gyenge alapokon álló hitünket bebetonozza az, ha ismerjük Isten szavát. 

Rengeteg olyan módszer van, amivel próbáljuk megszűrni a naponta ránk zúduló információdömpinget. Az önbizalmunkat romboló posztok helyett sokan vágyunk arra, hogy tartalmas bejegyzéseket olvassunk, amikor a közösségi médiát böngésszük. Éppen ezért minél több keresztény oldalt próbálunk követni, hogy az ott megosztott idézetek egy kis spirituális feltöltődést vigyenek napunkba. 

A baj akkor kezdődik, ha ezzel meg is elégszünk, és úgy olvassuk ezeket a posztokat, mintha tényleg a Bibliát olvasnánk. 

Ne feledjük, hogy ezek az inspiráló bejegyzések csupán „táplálékkiegészítők”, és nem tudják pótolni a rendes és kiegyensúlyozott étkezést. Arról nem is beszélve, hogy emberek vagyunk és tévedünk. Még a nagy prédikátorok vagy megbecsült életű keresztények is tudnak olyan kijelentéseket tenni, amelyek ellentétesek azzal, amit Jézus mondott és tanított. Ha nem szeretnéd, hogy megtévesszenek a tévtanítások, akkor fordulj inkább a Biblia tiszta forrásához!

hirdetés

Hogyan tudom mégis többet olvasni a Bibliát?

Leszögeztük tehát, hogy a Biblia olvasása elengedhetetlen. Mégis hogyan tudjuk beiktatni a mindennapjainkba? 

Először tedd fel magadnak a kérdést: Miért nem olvasod többet a Bibliát? Esetleg túl sok időt töltesz a telefonodon? Vagy a családi életed és a mindennapok elsodornak? 

Mindenki más élethelyzetben van, így nehéz általános igazságokat kijelenteni. Te tudod, hogyan néz ki egy napod, milyen fölösleges vagy káros dolgokat tudnál kiiktatni belőle, vagy mikor tudsz levegőhöz jutni egy kicsit. Segít, ha este eldöntöd, hogy másnap mikor tudsz Bibliát olvasni. Lehet ez csak egy mondat lesz, vagy egy kisebb szakasz, de hidd el, hatalmas áldás lesz ezen is! 

Egy egyszerűen megjegyezhető módszer pedig segítségedre lesz abban, hogy megérjen benned az, amit olvastál. Ez az I D B I módszer. Instrukció, Dicsőítés, Bűnvallás, Imádság. A módszer lényege, hogy támpontokat ad a Biblia olvasásához, egyfajta mankót, amelyre tudsz támaszkodni, hogy jobban megértsd az elhangzottakat. 

Instrukció: Az első kérdés, amit tegyél fel magadnak az ige elolvasása után: mi az az iránymutatás, amit a saját életemre vonatkozóan megfontolhatok? Mit ír az ige, mit kéne tennem? 

Dicsőítés: Mit olvastam ebben a versben, amiért Istent dicsőíthetem, amiért hálát adhatok neki?

Bűnvallás: Mire hívta fel a figyelmemet ez a szakasz, amiben változnom kéne? Amit meg kéne vallanom Istennek, hogy hiányzik az én hívő életemből?

Ima: Zárd imádsággal az elmélkedésedet! Ez lehet teljesen kötetlen ima, vagy kötött is, ahogyan szeretnéd!

Érdemes időt tölteni a Biblia megértésével, hiszen nem hiába mondja Jézus, hogy az én igém „Lélek és élet”. (Jn 6,63) Bár egyikünk sem tökéletes, nem szabad elkeserednünk, ha nem olvassuk eleget a Bibliát, hiszen könnyen egy kötelező feladattá válhat a fejünkben. Inkább tanuljunk meg lelkesedni érte! Ha egyszer rákapunk az ízére, akkor egyre többet fogunk vágyakozni utána, és valósággal megtapasztaljuk Jézus szavait: Lélek és élet van Benne!

 

Borítókép: Sticker2you | Dreamstime.com
Blog Harmati Dóra
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás