2021. 02. 28.

Emlékezés az elhunyt püspök atyára

Bese Gergő atya szokásos vasárnap esti írásában a napokban elhunyt Snell György püspök atyára emlékezik személyes élményein keresztül.

A mai vasárnapi írásomban emlékezni szeretnék. Emlékezni arra a nagyformátumú, mosolygós, Mária-tisztelő pásztorra, akinek élete, szavai közel álltak a hívő néphez. Snell György püspök atyát még 2011-ben volt szerencsém megismerni. Kispap voltam és barátaimmal abban az esztendőben egy programsorozatot álmodtunk meg. Mégpedig a Lengyel-Magyar Összetartozás Éve programsorozatot.

Az aktualitást éppen az adta, hogy az Európai Unió soros elnökségét betöltő Lengyelország hazánknak adta át a stafétabotot, így 2011-ben az ezeréves barátságban álló két nép irányíthatta az Unió szekerét.

Fiatalok voltunk, mertünk álmodozni. Álmodtunk nagy magyar zarándoklatot Czestochowába, rajz- és irodalmi pályázatot, nemzetközi konferenciát és egy hivatalos másolatot a Fekete Madonna kegyképről. De ha kapunk képet, hová kerüljön? Kit kell felkeresni ahhoz, hogy méltó helyet találjunk neki? Nemcsak fiatalok voltunk, de vakmerőek is. Ha Budapestre esik a választás, akkor nem találhat máshol otthonra, mint a Szent István Bazilikában.

Emlékszem, félve kértünk időpontot a Szent Jobb őrétől, Snell György atyától. Amikor fogadott a plébánián, kicsit érződött rajta az a hivatalos fellépés, amely minden, a bazilikával kapcsolatban ezt-azt megálmodót illetett. Elkezdtünk mesélni a programsorozatról, a már elért sikerekről, és amikor a Fekete Madonnához értünk, teljesen megváltozott az arca.

hirdetés

Megkérdeztük, hogy befogadja-e a lengyel nép ajándékát, a kegykép másolatát és méltón megőrzi-e az utókor számára? A válasza az volt: „Örömmel!” és teljesen megváltozott a légkör, a beszélgetés már olyan volt, mint amikor barátok találkoznak.

Elkezdte mesélni a lengyelországi zarándokélményeit, a Szűzanya iránti gyermeki tiszteletét, és biztosított bennünket a támogatásáról. A gépezet pedig gőzerővel beindult, sok-sok megbeszélést és szervezést követően 2011. június 30-án, több száz magyar zarándok kíséretében érkezett meg a Fekete Madonna a Szent István Bazilikához.

Hosszú perceken keresztül zúgtak a harangok, és a hívekkel megtöltött templomban méltó köszöntéssel fogadták a lengyelek legszentebb ikonjának másolatát. Gyuri atya így szólt: „Ave Maria! Amikor Drága Édesanyánk a bazilikába bejött, akkor úgy éreztem, hogy ez életem legboldogabb napja…….Szeretném, ha egész magyar életünk egyfajta térdelés lenne a Szűzanya előtt, olyan, amilyen volt Szent István királyé…” Beszédét pedig egy ígérettel zárta: „Én ígérem, mindent meg fogok tenni, hogy a Szűzanya tisztelete napról napra növekedjék…”

Vállalását sikerült megtartania. A kép első helye a reprezentációs bejáratnál volt. A hely hamarosan zarándokhellyé vált. Mindig volt előtte friss virág, de a legfontosabb, hogy imádkozó ember is. Gyuri atyával a kapcsolatunk továbbra is megmaradt. Többször találkoztam vele, amikor felkerestem Anyánkat (ahogy ő nevezte), illetve számtalan ünnepségen volt szerencsém koncelebrálni mellette, ezeket az alkalmakat a hazai lengyelség szervezte a kegykép közelében.

2017-ben újabb ötlet született, leginkább a Lengyel Parlamenti Szószóló kezdeményezésére, hogy a koronázásának 300. évfordulóját ünneplő Jasna Gora-i kegykép bazilikában található másolatát illő módon megkoronázzuk. Újabb egyeztetések, szervezések és örömteli találkozások voltak ezek Gyuri atyával. Higgadtan, de annál határozottabban fogalmazta meg elképzeléseit a szentmiséről, koronázásról. Természetesen minden tervei szerint, a legtökéletesebben zajlott le 2017. június 30-án. Az ünnepség után, amikor már a vendégek elmentek, folytatta számos teendőjét, de még megsúgta, hogy kitalálta, hol lesz a legméltóbb helyen a kép a bazilikában, és a tőle megszokott, örömteli mosollyal az arcán ment tovább a plébánia felé.

2019 tavaszára a korábbi Szent Jobb kápolna felújítása befejeződött és a kép méltó helyére került. A mű befejeződött. Mária hozzáérkezett és vele is maradt. Most azonban Gyuri atya indult útra, hogy színről színre lássa azt, aki e világra alkotta és meghívta, hogy jó pásztora legyen a rábízott nyájnak.

Drága Gyuri atya!

Most már a legjobb helyen vagy, Anyácskánk közelében. Ha majd az utam véget ér itt a földön és bebocsátást nyerek a mennyek országába, Mária palástja alatt biztosan találkozni fogunk! Béke veled!

Bese Gergő atya

Borítókép - Fotó: MTI / Balogh Zoltán
Bese Gergő Blog
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás