2021. 02. 23.

Neked sem lesz Pinterest esküvőd?

Egy bölcs mondás szerint az ember két esküvőt szervez párhuzamosan: egyet a Pinteresten, és egy másikat, amit a pénztárcája valójában megenged neki.

Az esküvőbiznisz az utóbbi években felfutóban van: egyre drágábbak, egyre különlegesebbek, egyre ,,egyedibbek” a lagzik, és még a szertartások is. Ahogyan a legtöbb menyasszony, én is azonnal a Pinterestet hívtam segítségül az esküvő tervezgetéséhez. (Ekkor még nem beszélhettünk világjárványról.) Milyen színek domináljanak? Milyen stílusa legyen a meghívónak? Hol legyen a helyszín? Milyen virágok díszítsék a templomot? Hogyan süsse be a fodrász a hajamat? Megannyi apró részlet, melyeknek a megtervezéséhez nem jön rosszul egy kis inspiráció. 

Azonban azt már sokan elfelejtik, hogy sok mindent meg lehet valósítani, de a pénztárcánk nem mindig tudja követni az elképzeléseinket. Amikor ezzel a valósággal szembesültem, megzavarodtam: az én esküvőm rosszabb lesz attól, hogy nem a legdrágább növények – melyekről korábban sosem gondoltam, hogy sokba kerülnek – fognak dúsan leomlani a templompadok oldaláról? A meghívóra is rengeteg fantasztikus ötletet találtam, azonban a meghívottak számával be is kell szorozni egy meghívónak az árát… 

Hamar rá kellett jönnöm, hogy bármennyi csodálatos esküvői fényképet és inspirációt nézegethetek, a határ a csillagos ég, igen keveset fogok tudni – vagy szeretnék – megfizetni. Arról már ne is beszéljünk, hogy éppen egy világjárvány tombol körülöttünk, így minden szervezés szinte hiábavalónak tűnik. 

hirdetés

Korábban sok cikket írtam már arról, hogy az Instagram hamis képet mutat számunkra a valóságról. Az esküvőnk szervezése közben ugyanezt kellett megtapasztalnom. Létezik egy képzelt világ, a csodálatosan csillogó esküvők világa, ahol azon izgul mindenki, hogy milyen színek legyenek a meghatározóak, milyen készlettel terítsenek, és milyen csillár lógjon a bérelt sátor mennyezetéről. 

Az Instagramhoz hasonlóan ezek a képek is szorongást tudnak kiváltani a jegyesekből. Mert nem az a probléma, ha valaki megengedhet magának egy csillogó esküvőt.

A probléma ott kezdődik, ha azt hisszük, a miénk értéktelenebb lesz attól, hogy nem telik drága dekorációra és helyszínre. 

Ha szerelmünk valósága megszürkül a tökéletesen retusált képek fényében, az már gondot jelent. Ha nem tudjuk élvezni a nagy napot, mert azon gondolkozunk, mennyivel tökéletesebb lehetne minden, az probléma.

Lassan már klisének hangzik, de a járvány sokat tanított az esküvő valódi lényegéről. Imádság közben átgondoltam, mi is az, ami elengedhetetlen számomra azon a napon. A lagzi? A svédasztal? A gyereksarok? A tökéletes meghívó? Mi az, amiből nem szeretnék engedni? Végül megértettem, hogy lehetek hálás azért, ha lesz lakodalmam, hiszen csodálatos ünneplése ez egy új kezdetnek, melyet a barátainkkal is megoszthatunk, de el is tudom engedni, ha úgy alakul. A végeredmény nem lesz olyan, mint a Pinteresten, hanem sokkal csodálatosabb és csillogóbb, hiszen rólunk fog szólni, és arról, hogy Isten előtt örökre egybekötjük az életünket. Ezt pedig egy retusált kép sem tudja visszaadni. 

Borítókép: Unsplash
Blog Harmati Dóra
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás