2021. 02. 23.

Neked sem lesz Pinterest esküvőd?

Egy bölcs mondás szerint az ember két esküvőt szervez párhuzamosan: egyet a Pinteresten, és egy másikat, amit a pénztárcája valójában megenged neki.

Az esküvőbiznisz az utóbbi években felfutóban van: egyre drágábbak, egyre különlegesebbek, egyre ,,egyedibbek” a lagzik, és még a szertartások is. Ahogyan a legtöbb menyasszony, én is azonnal a Pinterestet hívtam segítségül az esküvő tervezgetéséhez. (Ekkor még nem beszélhettünk világjárványról.) Milyen színek domináljanak? Milyen stílusa legyen a meghívónak? Hol legyen a helyszín? Milyen virágok díszítsék a templomot? Hogyan süsse be a fodrász a hajamat? Megannyi apró részlet, melyeknek a megtervezéséhez nem jön rosszul egy kis inspiráció. 

Azonban azt már sokan elfelejtik, hogy sok mindent meg lehet valósítani, de a pénztárcánk nem mindig tudja követni az elképzeléseinket. Amikor ezzel a valósággal szembesültem, megzavarodtam: az én esküvőm rosszabb lesz attól, hogy nem a legdrágább növények – melyekről korábban sosem gondoltam, hogy sokba kerülnek – fognak dúsan leomlani a templompadok oldaláról? A meghívóra is rengeteg fantasztikus ötletet találtam, azonban a meghívottak számával be is kell szorozni egy meghívónak az árát… 

Hamar rá kellett jönnöm, hogy bármennyi csodálatos esküvői fényképet és inspirációt nézegethetek, a határ a csillagos ég, igen keveset fogok tudni – vagy szeretnék – megfizetni. Arról már ne is beszéljünk, hogy éppen egy világjárvány tombol körülöttünk, így minden szervezés szinte hiábavalónak tűnik. 

Korábban sok cikket írtam már arról, hogy az Instagram hamis képet mutat számunkra a valóságról. Az esküvőnk szervezése közben ugyanezt kellett megtapasztalnom. Létezik egy képzelt világ, a csodálatosan csillogó esküvők világa, ahol azon izgul mindenki, hogy milyen színek legyenek a meghatározóak, milyen készlettel terítsenek, és milyen csillár lógjon a bérelt sátor mennyezetéről. 

Az Instagramhoz hasonlóan ezek a képek is szorongást tudnak kiváltani a jegyesekből. Mert nem az a probléma, ha valaki megengedhet magának egy csillogó esküvőt.

A probléma ott kezdődik, ha azt hisszük, a miénk értéktelenebb lesz attól, hogy nem telik drága dekorációra és helyszínre. 

Ha szerelmünk valósága megszürkül a tökéletesen retusált képek fényében, az már gondot jelent. Ha nem tudjuk élvezni a nagy napot, mert azon gondolkozunk, mennyivel tökéletesebb lehetne minden, az probléma.

Lassan már klisének hangzik, de a járvány sokat tanított az esküvő valódi lényegéről. Imádság közben átgondoltam, mi is az, ami elengedhetetlen számomra azon a napon. A lagzi? A svédasztal? A gyereksarok? A tökéletes meghívó? Mi az, amiből nem szeretnék engedni? Végül megértettem, hogy lehetek hálás azért, ha lesz lakodalmam, hiszen csodálatos ünneplése ez egy új kezdetnek, melyet a barátainkkal is megoszthatunk, de el is tudom engedni, ha úgy alakul. A végeredmény nem lesz olyan, mint a Pinteresten, hanem sokkal csodálatosabb és csillogóbb, hiszen rólunk fog szólni, és arról, hogy Isten előtt örökre egybekötjük az életünket. Ezt pedig egy retusált kép sem tudja visszaadni. 

Borítókép: Unsplash
Blog Harmati Dóra
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás