2021. 01. 13.

Nyárig elolvasom a Bibliát

Meghökkentő lehet a kijelentés január közepén, hogy bő 4 hónap alatt elolvasom a Bibliát. A legtöbb bibliaolvasási kalauz 1, 2 vagy 3 évre tervez. Ehhez képest ez felfoghatatlanul gyors iram. Miért döntöttem mégis így? Van ennek egyáltalán értelme?

Nem most tűztem először magam elé ilyen elhatározást. 2018 augusztusában szintén arra jutottam, hogy szükségem van a Biblia mélyebb megismerésére. Karácsonyt tűztem ki határidőnek, amíg el szerettem volna olvasni a Biblia 73 könyvét.

Akkor hatalmas volt bennem a vágy, hogy egyszer végre úgy olvassam el a Szentírást, hogy összeállnak az események, emlékszem az ószövetségi részletekre, amelyekre az Újszövetség utal.

Tudtam, hogy egy évekig húzódó beosztással csak elveszteném a lelkesedésemet, nem emlékeznék a történetek kezdetére, a próféciákra, amikor azok beteljesednek. Ezért elhatároztam, hogy saját beosztást készítek.

hirdetés

Most januárban megérett bennem a gondolat, hogy ezt meg kell ismételnem, mert hatalmas szükségem van arra a profitra, amit két éve kaptam. Sürgető érzésem támadt, hogy ismét tanuljak valamit az Igéből. Nem mintha az elmúlt két évben ki sem nyitottam volna a Bibliát, de most megint szükségem van egy intenzív időszakra, amikor áldozatot hozva, kitartással elolvasom az egészet. Nyilván az ilyen jellegű olvasás nem annyira teremt lehetőséget az elmélkedésekre, hiszen a beosztás szerint naponta 1 órát vesz igénybe csak a kijelölt szakasz elolvasása. Ennek ellenére nekem teli van a Bibliám széljegyzetekkel, aláhúzásokkal, jelekkel, mert bármennyire is volt tömény és intenzív egy-egy nap olvasmánya, Isten rengeteg dolgot mutatott nekem. Többek között ennek a 4 hónapos olvasásnak az eredménye, hogy megírtam a könyvemet a Biblia és a 21. század meddő asszonyairól.

Az elmúlt időszakban ismét olyan élethelyzetbe kerültem, olyan kérdéseim vannak Isten felé, melyekre úgy érzem a Bibliában találhatok választ, útmutatást. Ismét elhatároztam, hogy a mindennapjaim részévé teszem az Úr szavát, méghozzá nem kicsit, hanem nagyon. Biztos vagyok benne, hogy nem mindenkinek fekszik ez a fajta Bibliaolvasás. Az év többi napján én is csak rövidebb szakaszokat szoktam olvasni és azokon elmélkedek. Hagyom, hogy egy-egy mondat elérjen az agyamtól a szívemig. Most azonban 4 hónapra nemcsak hébe-hóba, sokszor ellinkeskedve, hanem intenzíven, kitartóan szeretnék időt adni Istennek, hogy szóljon hozzám.

Az utóbbi időben annyiszor tettem neki szemrehányást, hogy nem válaszol a kérdéseimre, így most minőségi időt szentelek neki.

Ha úgy érzed, hogy téged is hív Isten egy ilyen intenzív együttlétre, ne félj belevágni! Néhány praktikus tanács, ami nekem bevált:

  • Adj magadnak pihenőnapokat, amikor kevesebbet olvasol, mint a hét többi napján!
  • Vedd figyelembe az időszakban esedékes ünnepeket, programokat!
  • A zsoltárokat érdemes naponta olvasni és nem néhány nap alatt tömbösítve.
  • Ne légy magaddal túl szigorú! Ha egy nap nem sikerült a kitűzött szakaszt elolvasni, tervezd meg, hogy mikor pótolod, de ne ess kétségbe, ha végül pár napot csúszol a kitűzött célhoz képest.
  • Érdemes váltogatni az Ó- és az Újszövetség könyveit.

Kép: dreamstime.com

Blog Lábánné Hollai Katalin
hirdetés

1 Komment

  • Válasz filipánics tibor 2021. 01. 13. 11:08

    “szükségem van a Biblia mélyebb megismerésére” Alapvetően helyes a kifejezés,mert a felszínesnél minden mélyebben van. De aki igazán mélyen akarja megismerni,annak javaslom,hogy 5 éves korában kezdje el.
    “úgy olvassam el a Szentírást, hogy összeállnak az események” Sajnos mindenkinek más világ nézete és erkölcsi felfogása van,lásd Mózes istenképét,aki nem nevezhető érett személyiségnek,hisz pl.kettős mércével mér. Azaz az embernek megtiltja az öldöklést ám magára nem tekinti ezt elfogadottnak,hisz Özönvízben elpusztított szinte mindenkit. Ezzel azt akarom mondani,hogy eleve Mózes istenképzetét kapod meg,amit aztán leegyszerűsítesz magadnak és úgy nézed,ahogyan a komplexusaid engedik.
    Mózes, Istennek nem tulajdonít túl sok szociális érzékenységet. Egyeseket szeret,kiválaszt,másokat gyűlöl és megöl. Itt Istent ismét éretlen személyként mutatja be. Tehát nem Istenről ír,hanem arról,ő hogyan látja Istent. És ezt fogod te értelmezni,sok sikert hozzá.
    “Ennek ellenére nekem teli van a Bibliám széljegyzetekkel, aláhúzásokkal,” Ez kiváló,remélem észre veszed és tudod a képzeteket ütköztetni.
    “Hagyom, hogy egy-egy mondat elérjen az agyamtól a szívemig.” Ez szép kép,de ami közte van azt kifelejted. Közte pedig a lelki sérüléseid vannak,amik nagyon befolyásolnak téged,ráadásul észrevétlenül. PL.: mért tartod elfogadhatónak azt,hogy Isten szabadságot adott nekünk, de mi állandóan az akaratát akarjuk teljesíteni. Gondolj a gyerekkori mintáidra,és rájössz.
    “Az utóbbi időben annyiszor tettem neki szemrehányást, hogy nem válaszol a kérdéseimre, így most minőségi időt szentelek neki.” Szemrehányást tettél neki,ez jó kapcsolatra vall vele. De az,hogy nem válaszol,érdekessé is teszi a kapcsolatotokat. Vajon azért nem válaszol,mert nincs mit mondania,vagy azért mert nem éreztél semmilyen gondolatodat az övének?
    Ószövetségnél nagyon figyelj a Mózes által megjelenített Isten lélektanára.