2021. 01. 06.

„A világnak szüksége van az örömhírre” – ma is élő hagyomány Vízkereszt ünnepén

Kik azok a Sternsingerek és milyen hagyományuk köthető Vízkereszthez? Itthon hol ápolják ezeket a hagyományokat még mindig? Többek között ezekre a kérdésekre is válaszolt Bese Gergő atya a mai ünnephez kapcsolódó írásában.

Január 6-án, Vízkereszt ünnepén német nyelvterületen, illetve német közösségekben útra kelnek a Sternsingerek, hogy követve a csillagot – megszemélyesítve Gáspárt, Menyhértet és Boldizsárt –, keressék a jászolban fekvő kisdedet. A ház népére – ahol fogadják őket – énekekkel és imádsággal kérnek áldást. Több helyen a szép hagyomány összekapcsolódik a házszenteléssel is. A három királyok szolgálata adománygyűjtés is egyben, a rászoruló gyermekek javára. Németországban komoly apparátus áll a Sternsingerek rendelkezésére, hogy a sok százezer eurót a Harmadik Világ szegényeihez eljuttassák.

A pandémia ezt a szokást is átalakította. A gyerekek nem térnek be az otthonokba, de az utcán, udvarokban köszöntik a napkeleti bölcsek befogadóit. Az idei évben a mottó: „Die Welt braucht eine frohe Botschaft.” (A világnak szüksége van az örömhírre.).

A járvány idején különösen is megtapasztaljuk a kiszolgáltatottságunkat, a bizonytalanságot, és sokan komoly kétségekkel tekintenek a 2021-es esztendőre. Pedig a csillag fényesebb mint valaha.

Most különösen is szükségünk van a világosságra, a biztató szavakra és az áldásra.

hirdetés

Hazánkban Újhartyánban elevenedik meg magyar és német nyelven a Sternsingerek szokása. Betartva a járványügyi előírásokat, a fiatalok plébánosukkal, Hefler Gábor atyával indulnak útnak, hogy a csillag elvezesse őket a szerető hajlékokba.

Fotó: Facebook / Újhartyáni Szent Borbála-templom

A Hartyáni Sváb Fiatalok Baráti Körének elnöke, Surman-Majeczki Martin barátom nagy lelkesedéssel mesélt az adventi kezdeményezésükről is. Az utóbbi években már hagyománnyá vált Újhartyánban, hogy sváb fiatalok németül végzik a betlehemezést. Sajnos a koronavírus miatt nem lehetett élőben betlehemezni, ezért adventi ablakok díszítésével készültek karácsony ünnepére.

A családok pár óra leforgása alatt lefoglalták a 26 adventi napot, hogy kiélve kreativitásukat estéről estére felgyulladjon egy ablak fénye, jelezve a Megváltó születésének közeledtét. Szentestére a templom melletti plébánia négy ablaka került feldíszítésre. Két nemzetiségi óvónő és keramikus művész nagy találékonysággal és jó ízléssel négy olyan szép betlehemi jelenetet szerkesztett, hogy megmelengeti minden arra járó szívét. Forgalmas út van a plébánia előtt, sokan járnak arra a szomszédos településekről is, ahol témává váltak a kisváros adventi ablakai, valamint az ország minden pontjáról érkeztek pozitív visszajelzések az internet adta lehetőségeknek hála.

Amit elvett a járvány, azt kétszeresen visszakapták a családok az egyéni ötleteikkel, leleményességükkel. Hitet és bizonyságot tettek arról, hogy a betlehemi istálló fénye ma is ragyog, és képes elnyomni a komor sötétséget.

Bese Gergő atya

Borítókép - Fotó: Facebook / Újhartyáni Szent Borbála-templom
Bese Gergő Blog
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás