2020. 12. 19.

Történelemformálónak lenni, Isten kegyelméből

Nyomot hagyni a világban, de legalább néhány életben. Nemcsak sodródni a történésekkel, hanem formálni is őket. Hatással lenni a világra. A szívünk mélyén mindannyian ilyen életre vágyunk. Veressné Ady Annával, Annuska nénivel a Family magazin készített interjút, ennek egy részletét szemlézzük.

Veressné Ady Anna és férje, Ernő bácsi valódi történelemformálók, sorsfordítók lettek Isten csodálatos kegyelméből. Átélték, hogy a szemük láttára dőlt össze a rendszer, amely szó szerint az életükre tört. Átélték, hogy Ernő bácsi délelőtt még a Securitate foglya volt, pár órával később pedig tízezer embernek hirdethette az evangéliumot arról az erkélyről, ahonnan korábban Ceauşescu beszélt. De ez a történelmi nap, 1989. december 22-e nem az egyetlen különleges esemény az életükben. Előtte és azóta is Isten számtalan rendkívüli történetet írt és ír rajtuk keresztül.

Annuska néni Ady-lány. Milyen volt Ady Endre családjában születni?

Ahogyan ő írta, a „hepehupás, vén Szilágyból” származik a családunk. Nagytatám Ady Endre első unokatestvére volt. Fájt, hogy a középiskolában azt tanították, hogy a költő a halála előtt a vérbaja miatt megzavarodott. Pedig a rokonok, akik mellette voltak, elmesélték, hogy ez az egész életében Istent kereső ember a halálos ágyán rátalált Istenre, és megbékélve ment el. Máig őrizzük az egyik verseskötetének az eredeti kiadását és egy fotót, ahol az édesapja, Ady Lőrinc és a nagytatám együtt vannak. De bármilyen nemzetségből is származom, az Úr Jézus a legdrágább személy, akihez tartozom.

hirdetés

Hogyan ismerte meg a férjét?

Mint utólag kiderült, közel egy évig imádkozott értem úgy, hogy nem is ismert. Egy augusztusi gyülekezeti kiránduláson találkoztunk először. Észrevettem, hogy figyel. Lefelé a hegyről az előttünk s utánunk levő gyalogosok is hallhatták, ahogy megkérte a kezemet. A meglepetéstől persze szóhoz sem jutottam. Azt mondta erre, hogy megérti a megdöbbenésem, és türelemmel vár a válaszra. Aztán elutazott, és másodszor a nagymamám temetésén jelent meg váratlanul. Ott maradt szilveszterre is, és aznap este arra kért, hogy adjak választ. Bizonytalan voltam, mert bár nagyon tiszteltem őt, láttam, milyen komoly fiú, és milyen erőteljesen hirdeti az igét, nem éreztem szerelmet iránta. Megkérdezte, hogy melyik választ lenne könnyebb kimondanom. „Nemet nem mondhatok” – feleltem. „Hát igent?” „Azt inkább” – mondtam hirtelen, de máig se értem, hogyan. „Most térdeljünk le, és köszönjük meg az Úrnak, hogy kimondtad ezt a határozatlan igent. Lesz ebből határozott is.” Végül összeházasodtunk. Udvarlás nem volt, csak később, amikor Bukarestből teológusként írogatta nekem a szép szerelmes leveleket. De ami az Úrtól van, azt a sátán gyakran megirigyli. Ezért volt kétszer eljegyzésünk és kétszer esküvőnk.

Hát az hogy lehetett?

Nem volt telefon, nem tudtunk mindent részletesen megbeszélni. Ernő azt mondta, február elején jön legközelebb, és megtartjuk az eljegyzést. A rokonai, akik a gyülekezetünkbe jártak, azt kérdezték édesanyámtól, hogy készülődünk–e már, mert első vasárnap jön a vőlegény. Sütöttünk, főztünk, minden készen állt, de csak nem jött a vőlegény. Édesanyám azt mondta, hogy nem maradhat meg ez a sok étel, így megtartottuk az eljegyzést nélküle. A vendégek jól érezték magukat, de én…! Másnap írtam neki egy komoly levelet. Kiderült a félreértés, a következő vasárnap el is jött, és megtartottuk rendesen az eljegyzést.

A második esküvő egy későbbi történet. A Ceauşescu–rezsim alatt, amikor már nem tudták másképp elnémítani a férjemet, valaki a gyülekezetből azt kezdte el terjeszteni, hogy megromlott a házasságunk, el akarok válni a férjemtől. Eleinte csak fájt, de ahogy láttuk, hogy már a vidéki közösségekben is egyre gyanakvóbbak az emberek, a férjem az egyik istentiszteleten kihívott a szószék elé a gyülekezet egyik tekintélyes vezetőjével együtt. A bácsi kezébe adott egy papírt, hogy olvassa fel nyilvánosan. A lapon a házassági szövetség megújítására vonatkozó kérdések voltak. Engem is váratlanul ért az egész, és a gyülekezet is megdöbbent, de ott, akkor újra megerősítettük a szövetségünket, és mindenki előtt kinyilvánítottuk, hogy szeretjük egymást, és összetartozunk.

Kívülről is érték támadások?

Az első gyülekezetünkben, Szilágyballán a gyerekek között indult egy ébredés. Hozták az osztálytársaikat is. Persze feljelentettek minket, és a megyei újság egy lejárató cikket írt a férjemről, hogy a sötét szobában tűvel szurkálja a gyerekeket, úgy ijesztgeti őket a pokollal. Akkor még az újság lehozott egy helyreigazítást, de két évvel később Zilahon már komolyabb dolgok is történtek – azért is, mert nagyon sokan megtértek: nyolcvanról rövid idő alatt több mint háromszáz főre növekedett a gyülekezet. Az imaház kicsi lett, az udvarra kitett hangszórókon keresztül hallgatták az emberek az igét.

Időnként a lejárató cikkeknél erősebb fegyvereket is bevetettek, hogy elhallgattassák Ernő bácsit…

A férjemet kétszer is megmérgezték. Először egy lelkészavatás alkalmával az istentisztelet alatt a parókián elkészített ebédbe szórtak mérget. Mindenki megbetegedett, de mivel a férjem előző nap és aznap reggel sem evett, nagyon hamar és súlyosan szívódott fel a szervezetébe. Mire beértünk vele a kórházba, az eszméletét is elvesztette. A mérgezés olyan súlyosan érintette a máját, hogy egész további életében viselnie kellett a következményeit.

Lassan felépült, de a zaklatások nem értek véget. Ha mondott valamit a gyülekezetben, másnap már hívatták, és faggatták. Később tudtuk meg, hogy besúgók épültek be a közösségünkbe, akik mindent jelentettek a Securitaténak. Attól féltek, hogy a férjem csinál majd egy ellenforradalmat, mivel a fiatalok szerették, és komoly munkát végeztünk közöttük. Útlevelet is adtak neki egy konferenciára abban a reményben, hogy kint marad Bécsben, de csak visszajött. Egy alkalommal összetalálkoztak a secus főnökkel az utcán, s az bosszúsan kérdezte: „Veress, még nem mentél el a megyéből? Még nem mentél el az országból?” „Nem. Én nem megyek el, csak akkor, ha Isten mondja.” „Van még méreg, Veress!” – válaszolta erre a secus.

Néhány hónappal később a saját lakásunkban, az ablakon keresztül mérgezték meg a kamránkban az ételeket – befőtteket, lekvárokat, gyümölcsöt. A férjem megevett egy almát, rosszul lett, s ahogy láttam az előzőhöz hasonló tüneteket, azonnal rájöttem, hogy mi történt megint. Észrevettük, hogy a kamrában fehér por fedett több élelmiszert is, és a szúnyogháló is fel volt feszítve. Elvittük egy laboratóriumba analizáltatni a port, és kiderült, hogy a DDT–hez hasonló méreg volt…

Az is előfordult, hogy benzinnel öntötték le a házunk melletti fás színt, és felgyújtották. Már belekaptak a lángok a házunkba, amikor jöttek a mentők és a tűzoltók. Vagy kényszerű kilakoltatásban is volt részünk. Még bent voltunk a házban, amikor már szedték le a fejünk felől a cserepeket…

Ha lehet ilyet kérdezni, mikor volt a legnehezebb?

Életem legnehezebb napja az volt, amikor 1989. december 22–én Ernőt letartóztatták. Bukarestben már zavargások, lövöldözések voltak 21-én, csütörtök éjjel. Következő reggel tíz órakor a férjemet behívatták a rendőrségre. Kézről kézre adták, mert nem tudták, mit tegyenek vele. Tizenkét órakor Ceauşescu elmenekült a palotából, és a Kossuth rádió bemondta, hogy „Románia szabad!”. Szinte ugyanabban a percben kinéztem az ablakon, és láttam, hogy a férjem hazajött. Nem tudom, mit élnek át egyesek ilyen helyzetben, de mi „olyanok voltunk, mint az álmodók”.

Délután Ernő már a főtéren prédikált. Két évvel korábban Ceauşescu egyik látogatása után elvitt egy imasétára. Körbejártuk azt a helyet, és hirtelen azt mondta: „Istenem, ha megadnád, hogy egyszer erről az erkélyről hangozzon az evangélium!” Két év múlva megadatott: ugyanazon a napon, amikor letartóztatták. Délután még elment vidékre egy temetésre, de amikor visszatért, a tömegben észrevették, és szinte kirángatták az autóból, hogy beszéljen hozzájuk. Románul és magyarul hirdette az igét, és amikor imádkozni kezdett, az emberek elkezdtek letérdelni. Románok, magyarok, tízezer ember térdelt a decemberi hidegben az Isten színe előtt.

 

Forrás és a teljes interjú: Family.hu

Borítókép - Fotó: Family.hu
Szemle
hirdetés

1 Komment

  • Válasz filipánics tibor 2020. 12. 19. 18:24

    “Isten számtalan rendkívüli történetet írt és ír rajtuk keresztül” Nem inkább felismerve a lehetőségeinket, és azokat kihasználva mi írjuk azokat? Isten végtelen lehetőséget teremt számunkra, ezeket vagy látjuk vagy nem, vagy kihasználjuk vagy nem.
    Szép történet. Boncolgathatnám még azt, hogy vajon mért hisszük, hogy mindent Isten ír, vajon mért jó neki az, hogy szabadságot adott nekünk de nem engedi, hogy érvényesítsük, hisz majd Ő elintézi helyettünk.