2020. 11. 10.

Te miért vagy hálás a 2020-as évben?

Te miért vagy hálás ebben az évben? Provokatív felvetés, igaz? A 2020-as esztendőről sok mindent el lehet mondani, de az kevesek fejében fordul meg, hogy hálásak legyenek érte. Mégis érdemes összeszedni ezt a listát. 

Pánik, félelem, depresszió, beletörődés, remény – ezeket mind végigéltük a járvány tombolása alatt. Emlékszem, a kezdeti lezárásokkor, amikor kimentem sétálni egy kicsit a háztömb körül, akkor az emberek ijedten ugrottak el előlem és mentek át az utca túloldalára. Azóta már sokkal lazábbak lettünk, de mégis rengeteg kérdés nyomaszt minket: szembenézés a halállal, esetleg a munkánk elvesztésével. 

Természetes, hogy ebben a helyzetben nem az öröm az első érzés, ami feljön bennünk. A hála meg végképp elkerül minket. Azonban keresztényként tudnunk kell, hogy mit mond erről a Biblia:

„Mindenkor örüljetek, szüntelenül imádkozzatok, mindenért hálát adjatok, mert ez Isten akarata Jézus Krisztus által a ti javatokra.”  (1 Thessz 5, 16-17)

„mert ez Isten akarata Jézus Krisztus által a ti javatokra.” – írja Pál apostol. A hála, az ima és az öröm a mi javunkat szolgálja. Nem Istennek van szüksége rá, hanem nekünk. A segítségével nem keseredünk bele a bánatba, hanem az égre emeljük a tekintetünket. A hála ragadós; minél többször adunk hálát, annál inkább telve lesz vele a szívünk, és ezt mások is észre fogják venni rajtunk. Íme néhány tipp, hogyan tudunk a negatív dolgok helyett azokra koncentrálni, melyekért hálásak vagyunk. 

Kezdd hálával az imáidat!

Hogyan épülnek fel az imáid? „Uram, add…” – végeláthatatlan felsorolása a kéréseidnek? Vagy csak néha elsóhajtod magadat a nap során: „Istenem, segíts meg!” 

„és adjatok hálát Istennek, az Atyának mindenkor mindenért, a mi Urunk Jézus Krisztus nevében.” (Ef 5,20)

Mostantól kezdd tudatosan hálaadással az imáidat. Egy idő után észre fogod venni, hogy rengeteg áldást eddig természetesnek vettél, vagy egy meghallgatott kérésed felett elsiklottál, mert csak arra koncentráltál eddig, ami hiányzik az életedből. Adj hálát a szeretteidért, az új napért, azért, hogy van fedél a fejed felett…stb. Minden olyan dologért, ami csak az eszedbe jut. Ha a hálaadás szokássá válik az életedben, akkor egyre kevesebbet kell majd gondolkoznod a kapott áldásokon. Beépül a mindennapjaidba, és minden apró örömöt értékelni tudsz majd. Egy jó ebédet, egy kellemes esti olvasást, a paplant egy hideg éjjelen. A hálás ember saját örömével másokat is meg akar ajándékozni, és tudja, hogy nem természetes az élethelyzete, így az elesettek megsegítését is a feladatai közé fogja sorolni. 

Írj listát az áldásokról!

A jó dolgokat hamar elfelejtjük, viszont a rossz élmények hatalmas sebeket tudnak okozni. Írd fel minden nap azokat a dolgokat, amelyekért hálás vagy. A különleges eseményeket külön színnel vagy betűmérettel jelöld. Azt is írd fel, ha egy imádat meghallgatta Isten. (Érdemes az imáidat is leírni, mert ezeket is hamar elfelejti az ember.) Ha a félelem és a negatív gondolkodás erőt vesz rajtad, akkor csak vedd elő ezt a listát. Erről a listáról a legfontosabbakat fel is írhatod egy táblára, melyet a lakás egy jól látható pontjára akasztasz fel. Így mindig emlékeztetheted magadat a legfontosabbakra. 

Örökítsd meg a jó dolgokat fényképeken is!

Vannak, akik vizuálisabb típusok. Nekik ajánlott fényképes naplót vezetni. A legtöbb telefon már segítségünkre van, hiszen a helyet és a pontos dátumot is rögzíti a fényképekkel együtt. Ha látsz egy gyönyörű napfelkeltét, vagy egy szép sárguló levelet, esetleg egy vicces táblát, akkor fényképezd le. Ki is nyomtathatod ezeket a fényképeket, de érdemes gyakran nézegetned őket. Akár egy hét vagy hónap végén, de igyekezz bizonyos időközönként tartani egy rövid kis visszaemlékezést, hogy milyen jó dolgok történtek veled az adott időszakban. 

Félreértés ne essék, a hála erősítése nem azt jelenti, hogy nem akarunk tudomást venni a rossz dolgokról. Azért adunk hálát, mert tudjuk, hogy ez a javunkat szolgálja, valamint azért is, mert a rossz dolgokat hajlamosak vagyunk jobban észrevenni. Különösen az internet világában, amikor görgetjük a közösségi médiát és csak azt látjuk, hogy mi hiányzik az életünkből. Fontos, hogy egyensúlyba hozzuk a gondolatainkat és a szívünket is!

+ Adj hálát másokért!

Adj hálát azokért, akiket ismersz és azokért is, akiket nem. Adj hálát az egészségügyi dolgozókért, a pedagógusokért, a bolti eladókért, a rendőrökért és még a politikusokért is, párttól függetlenül. Adj hálát azokért, akiket bár nem látsz, de Isten igen, és őszinte szeretet és másokért tenni akarás vezérli őket. Könyörögj azokért, akik nehéz helyzetben vannak, akik számára a családi karantén inkább teher, mint áldás. Ha a tekintetedet magad helyett másokra helyezed, akkor növekedni fogsz a mások iránti szeretetben és jobban észre fogod venni, hol tudsz segíteni. 

 

Borítókép: Antonio Guillem | Dreamstime.com
Blog Harmati Dóra
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás