2020. 10. 28.

12 gondolat Csókay Andrástól

Dr. Csókay András neve akkor vált igazán ismertté az országban, amikor a műtét egyik vezető orvosaként részt vett a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrek szétválasztásában. A mélyen hívő orvos vallja, hogy legjobb ötleteit imádságai során kapja. Új kötetünkben dr. Csókay András mesél őszintén életútjáról, fiatalkori bűneiről és megtéréséről is. Az “Istennel a műtőben” legjobb idézeteiből olvashattok egy válogatást.

1) Tudomásul veszem, hogy van kísértés, de nem uralkodhat el rajtam.

2) A lelki közeledés után a diákszerelmeknél sajnos szinte mindig elérkezik az erős testi közeledés is. A fiatal is tudja – akár a szülők, akár az egyház által –, hogy nem ez az illendő, és innentől kezdve bűntudat alakul ki, aminek a következménye általában nem a bűn felszámolása, hanem a templom elhagyása lesz.

3) Nem úgy van, hogy megtér az édesapa, és a kamaszkorú gyermekei vidáman követik. Ez szülőként nagyon nagy fájdalom.

4) Mindig mondom a gyerekeimnek is: nem voltam még soha olyan házibuliban, ahol éjfél után bármi érdemleges történt volna.

hirdetés

5) A házasság előtti házasélet nagyon káros – hiába próbáljuk szépítgetni. A bűnben való élés pedig csökkenti az ember teljesítményét és tisztánlátását. Kerényi Lajos atya fogalmaz úgy, hogy a fiatalok a „talicska-Istent” szeretik, aki mindig arra megy, amerre ők tolják. De ennek súlyos következményei lesznek egyszer.

6) Isten nélkül élő ember voltam, akinek a hittel felszínes kapcsolata volt. Ugyanúgy égtem ki orvosként, ahogy kiégtem mérnökként.

7) Az a borzasztó, hogy az abortusz a társadalom jelentős részének nem probléma, mert nem tudják, hogy hol kezdődik az ember élete. Napi négyezer abortuszt hajtanak végre Európában.

8) Jézus folyamatosan ott kopogtat az ajtódon, csak nem nyitod ki. De ha egyszer végre megteszed, akkor rögtön világossá válik minden, az egész életed. Amikor én idáig eljutottam, egy dolgot tudtam tenni: bocsánatot kértem mindenkitől.

9) A hitnek és az imádságnak óriási felhajtóereje van a tudományra nézve.

10) A tudóstársadalom nem szereti az Istenre való hivatkozást. A felvilágosodás óta fokozatosan kiirtották a tudományból, azt hangsúlyozva, hogy ne keveredjen a kettő egymással.

11) Ha te nem váltasz ki a Krisztust követő magatartásoddal egyes emberekből hihetetlen utálatot, akkor valamit rosszul csinálsz.

12) Annál nagyobb öröm itt a földi életben nincsen, mint hogy nemcsak hiszem, hanem tudom is, hogy Isten országa köztünk és bennünk van – ahogy Jézus is mondta.

 

Az “Istennel a műtőben” című könyvet szombatig még kedvezményesen lehet előrendelni ide kattintva.

 

 

Borítókép: Bodnár Patrícia Fotó: Bodnár Patrícia
Pontokba szedve
hirdetés

1 Komment

 • Válasz Filipánics Tibor 2020. 10. 28. 15:47

  “Tudomásul veszem, hogy van kísértés, de nem uralkodhat el rajtam.” Szokás szerint kívülre helyezzük el,mint gyermek korban. Ebből úgy látszik,nem tudunk kinőni. Mint ahogyan az alá fölé rendeltséget sem tudjuk elfelejteni,azaz uralkodik és szolgál.
  ” innentől kezdve bűntudat alakul ki,” Bár sejtenétek,hogy a bűntudat feltalálásával,pontosabban a hithez kötésével mennyi emberéletet tettek tönkre.Az abortusz ehhez képest kis tömegbaleset.
  “A házasság előtti házasélet nagyon káros” A bot rossz oldalát fogjuk. A másik oldal az,mikor a fiatalokat egy egészséges szexualitásra neveljük,melybe beletartozik a másik fél tisztelete és egy egészséges (bármi is az) szexuális közeledés. “A bűnben való élés” Hát ez nem segít!! Rettenetesen káros gondolat,amit éreztek a bőrötökön,látjátok a templomaitokban és mégis hangoztatjátok.
  “a fiatalok a „talicska-Istent” szeretik, aki mindig arra megy, amerre ők tolják.” Zseniális kép!! Bár én a fiatalok szó mellett mást is használnék.
  “A hitnek és az imádságnak óriási felhajtóereje van a tudományra nézve.” Csak akkor ha jól használod,ám ha valakit a “bűnben való élés” gondolatával egy mély depresszióba taszítod,akkor káros. Mert az ember már csak olyan,hogy inkább él bűntudatban,mérgezve a lelkét,mintsem magát megváltoztatva,rájöjjön mi a “bűn”. A “bűnösségünk” ugyanis nagyon mélyen van bennünk,az én ezzel tehetetlen. Amit viszont tud tenni,az az önromboló magatartás és gondolkodás. Ezért kell a fiatalokat nevelni,de nem fenyegetéssel.
  “Ha te nem váltasz ki a Krisztust követő magatartásoddal egyes emberekből hihetetlen utálatot, akkor valamit rosszul csinálsz.” Húha,itt vigyázzunk! Ugye érzed,hogy ezzel földméretűvé dagasztottad az egódat.
  “Isten országa köztünk és bennünk van – ahogy Jézus is mondta.” Zárásként ez egy nagyszerű gondolat.
  A Dr Úr minden bizonnyal nagyszerű orvos. Minden bizonnyal közel áll Istenéhez,aki segít neki de ő is mint sokan,nem tud elszakadni a dogmáktól.