2020. 10. 02.

Miért vált hiánycikké a dicséret?

Minél idősebb leszek, annál inkább rájövök, hogy egy olyan társadalomban élünk, ahol bizony hiánycikk a dicséret. Miért is baj ez? Az elismerés, a bátorítás nélkülözhetetlen a mindennapokhoz, illetve ahhoz, hogy megmaradjon a lelkesedésünk, a motivációnk. Hogy a hibázásaink után is újra és újra legyen erőnk felállni és továbbmenni.

A dicséret azonban valahogy nálunk (nem merem kijelenteni, hogy csak a magyar kultúrában, de itt biztosan) kapott egy erős negatív felhangot. Már egészen kicsi gyerekek szülei azt mondják, hogy inkább nem dicsérik a fiukat/lányukat, nehogy elbízza magát. Na várjunk csak! Nem pont a gyerekkor az az időszak, amikor a szülők segítségével megerősödhet az egészséges önbizalom? Persze nem azokról a családokról beszélek, ahol agyonkényeztetik a gyereket, és már azért is elismerik, ha hajlandó elmenni iskolába vagy ha kettest kap év végén. Ez a másik véglet, amely szintén nem jó, mert csak az egót táplálja a gyerekekben.

Milyen jó lenne megtalálni az egyensúlyt! Milyen jó lenne, ha megtanulnánk jól adni és elfogadni a dicséretet – ha valódi teljesítmény és tiszta szándék áll mögötte.  

Vegyünk például egy munkahelyet! Sajnos nagyon gyakori tapasztalat – függetlenül attól, hogy állami vagy magánszektorról, kis- vagy nagyvállalatról van szó –, hogy a főnökök csak akkor adnak visszajelzést, ha hibázunk. Ha valamit jól csinálunk, az teljesen természetes, azért nem jár dicséret. A munkavállalók egy idő után elkedvetlenednek, hiszen ha a felettesük beszél velük, akkor az az esetek nagy részében valamilyen kritika vagy leszidás. Tisztelet a kivételnek – ami mindig van. Sajnos olyan jelenség is előfordul, hogy valaki csak hátsó szándékból dicsér, mert szeretne elérni vele valamit. Ez egyszerű játszma, amelybe nem is érdemes belekezdeni.

Bárcsak változna a helyzet és kialakulhatna a valódi dicséret kultúrája! Ez nem azt jelenti, hogy minden nap meg kell simogatni a kollégáink/ gyerekeink/párunk buksiját, hogy „jól van, ügyes vagy”, hanem azt, hogy

hirdetés

a hibák mellett a fejlődést, a sikeres feladatmegoldást is kiemeljük.

Vagy azt, ha egyszerűen csak büszkék vagyunk a másikra azért, amilyen ő. Teljesítménytől függetlenül.

Erre emlékeztet a Biblia is több helyen:

  • „Vigasztaljátok és bátorítsátok egymást.” (1Thessz. 5:11.)
  • „Feddjétek meg a nyughatatlanokat, bátorítsátok a kislelkűeket, gondozzátok a betegeket, tanúsítsatok mindenki iránt türelmet.” (1Thessz. 5:14.)
  • „Bátorítsátok egymást minden nap. Biztassátok egymást, amíg még tart a mai nap.” (Zsid. 3:13.)
  • „Örül az ember, ha válaszolni tud, és milyen jó az idején mondott szó!” (Péld. 15:23.)

Ez csak néhány példa. Ha megnézzük Jézust, ő is sok esetben bátorította a tanítványokat, és másokat is, akikkel találkozott. Volt, hogy megintett, de azt is mindig szeretetből tette. Tanuljunk tőle ebben is! Tanuljunk meg felemelni, dicsérni, bátorítani másokat! Ne spóroljunk ezekkel az elismerő szavakkal. Mert „az ajándékozó bővelkedik, és aki mást felüdít, maga is felüdül.” (Péld. 11:25.)

 

Borítókép - Fotó: Pressmaster | Dreamstime.com
Blog Szilágyi Anna
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Filipánics Tibor 2020. 10. 03. 16:14

    Nagyon jó cikk. Ilyenkor az ember megkérdezi önmagát,hogy ö milyen is. Aki olvassa a hozzászólásaimat,tudhatja,hogy nagy örömmel dicsérek is. nagyon sok építő gondolatot osztott meg a szerző.
    Ám észre vettem egy furcsaságot is: „az ajándékozó bővelkedik, és aki mást felüdít, maga is felüdül.” (Péld. 11:25.)” vajon rájössz e?
    Többször említettem,hogy nem egész képben gondolkodtok hanem a helyzethez alakítjátok a véleményeiteket,most is ez történt. Ismered a mondást:jobb adni mint kapni. Én viszont azt mondom,ugyan olyan jó adni mint kapni. Természetesen az öröm más minőségét éled át amikor adsz és mást mikor kapsz,de egyiket sem szabad jobbnak minősíteni. Mint ahogyan ezt az idézet is mondja.”az ajándékozó bővelkedik” a “felüdülésben”. De megemlíti azt is,hogy “mást is felüdít”. Tehát nem jelent ki,hogy melyik a jobb és ez nagyon okos. Mert ha szívből örülsz egy ajándéknak,ne becsüld le az érzéseid,semmivel sem gyengébbek,mint azé aki ad. Ne érts félre,nagyon jó adni de ugyan olyan jó kapni is és kérlek ezen gondolkozz el,ahogyan bölcsen megemlíti a Példabeszéd is.
    Nagyon szépen leírta az író a dicséret fontosságát és veszélyeit is,igaz dióhéjban de itt ennyit szabad.