2020. 09. 22.

Szexuális hazugságok

Egy kedves olvasónk levelében bukkantam rá egy nemrég megjelent cikkre, amelynek célja a vallásos – legfőképpen keresztény – szexualitásról alkotott kép aláásása. Az írás hemzseg a kliséktől, az ellentmondásoktól. Igen, még mindig, ennyi év után sem jutott el az emberekhez, hogy milyen gyönyörű az, ahogyan Isten megalkotta a szexualitást és ennek felismerésétől nem kell szorongó pszichiátriai esetekké válnunk.

Azt vettem észre, hogy a lelkiismeret fogalmával nem nagyon tudunk mit kezdeni. „Az úgynevezett rekreációs szex és a pornográf tartalmak fogyasztása azért kelt szorongást a konzervatív szellemben nevelkedett emberekben, mert azzal a gondolattal kell együtt élniük, hogy helytelen, erkölcstelen, amit tesznek.” – olvasható az említett cikkben. Az első és legfontosabb lépés ezek szerint az, hogy számoljunk le a bűntudattal, a lelkiismerettel, mert az kellemetlen. Ezzel az érveléssel azt is mondhatnánk, hogy ha egy gyilkosságot követek el és utána bűntudatom van, akkor nem magával az emberöléssel van probléma, hanem azzal a rendszerrel, amely ezt morálisan elítéli.

A keresztény ember szabadsága viszont éppen azt jelenti, hogy szabadon nemet tud mondani azokra a dolgokra, melyekről pontosan tudja, hogy ártanak neki és Isten törvényeivel szembemennek. Persze tudnom kell, hogy mit miért teszek. A 777 ONLINE legutóbbi beszélgetésében pont a szexualitásról volt szó, melyben beszélgetőpartnerem, Nagyné Végh Csenge elmondta, hogy van alapja ezeknek a kliséknek. Lehet úgy beszélni a szexualitásról, hogy csak parancsolatokat fogalmazunk meg. Kijelentünk, de nem adunk szellemi muníciót hozzá, ez pedig görcsössé és zavarodottá tud tenni bennünket.

hirdetés

Isten törvényei, bár kijelölnek nekünk egy irányt, mint a sín a vonatnak, üzemanyag nélkül nem tudunk rajta haladni. Az üzemanyag az az örömhír felismerése, hogy Isten úgy szerette a világot, hogy egyszülött fiát adta érte, hogy aki hisz őbenne, az el ne vesszen, hanem örök élete legyen. Ismerjük ezt a mondatot, igaz? Az életünket akkor tudja igazán átformálni, ha számunkra is valósággá válik. Ha rájövünk, ha leesik, hogy ez rólunk is szól. Hogy akármilyen tökéletesnek hisszük magunkat, mégsem vagyunk azok. Tele vagyunk indulattal, haraggal, gúnnyal és gonoszsággal. Nem tudunk szívből szeretni, mindig csak a magunk érdekét nézzük és nem a másokét. Magunktól nem tudunk jók lenni. Magunktól nem tudunk tökéletesen tiszta életet élni, és nem tudunk a szexualitásra sem úgy tekinteni, ahogyan kéne. A keresztények többségében azért kelt feszültséget a szexualitás is, mert látják a sínt maguk előtt, de nem kaptak üzemanyagot.

„Minden szabad, de nem minden használ. Minden szabad, de nem minden épít.” (1Kor 10,23) Mondja Pál apostol nagyon bölcsen. Mi, „vallási fundamentalisták” – ahogyan a cikk hivatkozik ránk – ezt szeretnénk hangsúlyozni. Isten nem hiába adott törvényeket nekünk, nem hiába határozta meg, hogy mi a bűn. Védelmet ad, megmutatja, hogy mi az, amivel tönkre tudod tenni az életedet és mi az, amivel nem.

Az Isten szeret, és ha én is szeretem Őt, akkor nem akarom megbántani és alázatosan elfogadom, hogy nem én vagyok az úr az életemben. A titok, hogy a helyére kell rakni a dolgokat. Hagyni kell Istennek, hogy elfoglalja az Őt megillető helyet az életemben. Isten végtelenül szeret minket és a javunkat akarja. Nem akar görcsös, szenvedő emberekké tenni minket, hanem meg akar szabadítani a bűn fogságából. Ha kérjük, ha keressük, ha kutatjuk, akkor a mi életünkben is ugyanúgy be tud következni ez a szabadítás ma is. Ez az örömhír.

Harmati Dóra

Borítókép: Khamkeo Vilaysing/Unsplash

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Blog
hirdetés

6 hozzászólás

  • Válasz Filipánics Tibor 2020. 09. 22. 14:52

    “Azt vettem észre, hogy a lelkiismeret fogalmával nem nagyon tudunk mit kezdeni.” Tudod az alapvető dolgokat? Hogy veled együtt alakul és változik? Hogy nagy hatással van rá a kultúra és a szüleid? Mindezek -és még sok más – lenyomata a lelkiismeret,önmagunknak nem sok köze van hozzá.
    ** “A keresztény ember szabadsága viszont éppen azt jelenti, hogy szabadon nemet tud mondani azokra a dolgokra, melyekről pontosan tudja, hogy ártanak neki” Szabadon?? Ó ha tudnánk,hogy mennyire vagyunk szabadok,elsírnánk magunkat. Életünk nagy részét a tudat alattink irányítja,a maradék 10 százalékával pedig HA ODAFIGYELÜNK tudatosan rendelkezünk. Sajnos erre a maradékra sem tudunk odafigyelni,ösztöneink,szüleink által kapott programok alapján éljük le az életünket. Csak figyelj meg másokat (mert őket könnyebb),ugye milyen könnyen észre veszed a hibáikat?? Na ná,hisz őket más program köti gúzsba,mint téged. Ők viszont téged nem értenek,pont ezért. Ennyit a szabadságról.
    ** Az életünket akkor tudja igazán átformálni, ha számunkra is valósággá válik.” Ez igaz! Ha van egy egészséges istenképzeted az nagyon nagy át tud formálni. A kérdés,hogy kinek van ilyen? Szent Ágoston (akinek több esze volt,mint utána ötszáz évnek) mikor elolvasta a Szent Írás szövegét (de görögül) azt mondta,hogy “ezt a primitív szöveget”. Szent Jeromos ugyan így járt.
    ** “Nem tudunk szívből szeretni, mindig csak a magunk érdekét nézzük és nem a másokét.” Szerintem is,pontosan ezért nem is értjük Isten szeretetét,ami viszont istenképünkben is látszik.
    ** “Minden szabad, de nem minden használ. Minden szabad, de nem minden épít.” Ez egy hatalmas gondolat!!
    ** “Az Isten szeret, és ha én is szeretem Őt,” Óó,tökéletes helyen van a “ha”. Kérem mindig ott használni.(bizony nem mindig ott van,de ezt is tudjátok,hisz ha jó a környezet,tudjátok)

  • Válasz Ben 2020. 09. 22. 16:36

    Ez a divany.hu már csak ilyen 😀
    Na és ki olvas divany.hu-t? Aki valószínűleg Indexet is.
    .
    Lebuktam: néha én is. Az említett cikkjüket elolvastam mikor kiírták. Nem lepett meg, miért is kellene? Magának az Indexnek a szellemisége a gyökereknél keresztényellenes. A torz liberális világnézettel átitatott hozzáállásuk szüleménye a legtöbb életmód tanácsadó cikk, de ugyanez kivetül a közéleti hírek megjelenésére is. Érdemes megfigyelni hány cikkjük szól az Amerikát ostromló mozgalmak pusztításáról vagy ha közzétesznek néha egyet-kettőt, akkor azokban kiket mutatnak be felelősnek. Nyilván a saját “fajtájukkal” nem akarnak meghasonlani. Nem akarok az Index ellen beszélni és mindenki kedve szerint olvassa (alapvető tájékozódásra is teljesen megfelelő), de nem árt tisztában lenni, hogy a ma világot gyökereinél átformálni akaró “erők” legfőbb ellensége a zsidó-keresztény értékek. Ez ma még nem teljesen nyilvánvaló, de akinek van szeme, az már látja: a legnagyobb akadályt ezek a “határok” jelentik nekik, ezért támadják szépen és fokozatosan, és kérdőjeleznek meg mindent hazugság által, lásd az érintett divany.hu cikkét. Hazugság, mivel a Biblia nem tartja rossznak a szexet, pontosan úgy, ahogy ebben a cikkben leírta kedves Dóra. Határokat szab meg, amiket ma mindenáron le akarnak dönteni.
    .
    Egy általam kiragadott részlet a kritizált cikkből:
    “Bűntudatuk oka ugyanis nem önmagában a szex vagy a pornóhasználat, hanem ezek könyörtelen elítélése a tekintélyszemélyek és a társadalom által”
    A tekintélyszemélyek alatt akár Istent is érthetnénk. Mivel Isten elítéli a bűnt, és ha bűnt követek el, akkor a jogos bűntudatomat nyomjam el, mert a legfőbb baj nem az elkövetett bűn, hanem a bűntudat. Az alapvető belénk kódolt lelkiismeretet a lehető legjobban elfojtani, és ezáltal Isten számára használhatatlanná válni, (a rosszat jónak, a jót pedig rossznak mondókká válunk). Az egészséges bűntudat ellen küzdeni, ahelyett hogy feltennénk magunknak a kérdést: miért van bűntudatunk és van e bocsánat a bűneinkre. Mert akkor találkoznánk a kegyelemmel, és azzal, Aki megbocsájt, és nem kellene tovább a bűntudat terhével élni. A gonosznak ez a legfőbb célja, hogy a kiskapuk által ne találják meg az emberek a kegyelem forrását, a bűnök megbocsájtóját: Jézus Krisztust, és ezért születnek ezek a divany.hu-s hazugságok.

    • Válasz Filipánics Tibor 2020. 09. 23. 21:27

      “Az alapvető belénk kódolt lelkiismeretet ” Ugye tudod,hogy ez nem igaz?? Nincs belénk kódolva,legalább is nem megszületésünkkor. A lelkiismeret -mint sok minden más – velünk együtt fejlődik,a környezetünk de legfőképpen a szüleink által. Tehát ha kódolásról beszélünk,akkor ezeket kell értenünk alatta.
      ” A gonosznak ez a legfőbb célja ” Látom te is szereted kívülre helyezni a dolgokat. Nem az ördögtől vagyunk gonoszok,hanem a gondolataink által,amiket így vagy úgy de mi teremtünk.

  • Válasz Németh Rezső 2020. 09. 22. 22:33

    A bujálkodás bizony bűn. Szeretni az nem bűn. A falánkság bűn a megérdemelt étkezés öröm. A törvény nem megszüntetni betölteni kell!

  • Válasz Filipánics Tibor 2020. 09. 23. 21:35

    “A bujálkodás bizony bűn” És mit nevezel pontosan bujálkodásnak? Mert ami neked az,lehet nekem nem és fordítva.
    Mit nevezel falánkságnak? Az igazság ugyan ilyen. Olyan,hogy igazság,nem is létezik,csak az,hogy ki hogyan értelmezi. “Tovább is van,mondjam még?”

  • Válasz kjdsélajfjdsa 2020. 12. 09. 11:07

    Értem én, hogy az Index felháborító számotokra, mert a valóságot képviseli/képviselte, független, kritikus médiaként, ráadásul az az eszmét támogatta, amit valahogy a mélyen vallásosak igen nagy csoportja nem szeret: egyenlő bánásmódot és jogokat minden embertársunk részére, nemtől, rassztól, osztálytól és sorolhatnám h még mitől függetlenül, de legalább azt a jó szokást átvehetnétek tőlük, hogy az említett cikket behivatkozzátok, mint forrás. Enélkül sajnos még kevésbé komolyan vehető ez a “cikk.”
    Megjegyezném, hogy igen szórakoztató ezen fényben az író bemutatkozása, idézem “Ha megkérdezel pár évvel ezelőtt, hogy hol képzelem el a jövőmet, akkor valószínűleg hevesen tiltakoztam volna a keresztény újságírás ellen. Aztán mégis úgy alakult, hogy ez lett a szenvedélyem, az életem.” Ez, mint újságírás? Kezdjük ott hogy még forrásmegjelölés sincs!