2020. 09. 01.

5 tipp, hogy megóvd a szíved

„Minden féltve őrzött dolognál jobban óvd szívedet, mert onnan indul ki az élet!” – olvassuk a Példabeszédek könyvében. Na de hogyan is néz ki ez a gyakorlatban? Öt tipp, ami nekem segített.

  1. Beszélgess Istennel!

Akármi is foglalkoztatat, a lehető legjobb döntés, ha beszélgetsz róla Istennel. Öntsd ki a szíved előtte, teljesen őszintén! Nem kell okos vagy összeszedett imákat mondanod, sokkal fontosabb, hogy vele oszd meg először a gondolataidat. Nincs olyan, hogy ne hallgatna meg. Lehet, hogy nem úgy vagy nem olyan gyorsan fog válaszolni, ahogy szeretnéd, de mindig figyel rád, ezt ne felejtsd el!

  1. Adj időt magadnak!

Ez a világ arra van berendezkedve, hogy minél hamarabb – lehetőleg azonnal – dönts. Az instant megoldásokat sugallja a média, az egyre gyorsuló internet, a fogyasztói társadalom. De álljunk csak meg egy szóra! Téged nem kell, hogy a világ határozzon meg! Isten igéje tele van várakozással és az annak során megérett döntésekkel, kiforrott jellemekkel, tűzben edzett hittel. Ha pedig Isten azt mondja, hogy van időnk, kik vagyunk mi, hogy mást állítsunk?

  1. Írd le, mi van benned!

Nekem az egyik kedvenc módszerem, hogyha káosz van a szívemben, egyszerűen papírra vetem a gondolataim és az érzéseim. Mindent, válogatás nélkül. Lehet, hogy leírva is jó nagy zűr lesz, de meglátod, utána sokkal könnyebb tisztább fejjel gondolkodni. Kicsit eltávolítja tőled a téged ért impulzusokat, így van lehetőséged reflektálni rá, és rájönni, hogyan is viszonyulj hozzájuk. Nem muszáj naplót írni, másnak például a festés vagy a tánc segít: találd meg azt a módszert, amivel kiadhatod magadból a belső folyamatokat.

  1. Ne hagyd befolyásolni magad emberek által!

Elképesztően fontos téma az egészséges határok kialakítása és megtartása. Tévedés, hogyha szeretsz valakit, akkor mindent hagynod kell és bólogatnod. Vannak helyzetek, amikor a konfliktusba sokkal jobb belemenni, mint hallgatni és áldozati szerepben lenni. Igenis merd elmondani, hogy mi az igazi véleményed – persze közben figyelj a másikra is! És ami a legfontosabb: Istenre hallgass elsősorban, ne a jót akaró, de sokszor szűk látókörű emberekre. Ha még nem olvastad, nagyon ajánlom Henry Cloud és John Townsend Határaink című könyvét, amely a Harmat kiadónál jelent meg. Nekem sokat segített.

  1. Szűrd meg, mit engedsz be!

Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban fontos, hogy megszűrd, miket olvasol, nézel és hallgatsz. Legyen szó filmekről, könyvekről, cikkekről, zenékről vagy épp emberi tanácsokról, nagyon nem mindegy, hogy mit hagysz, hogy bejusson a szívedbe. Ezzel nem azt mondom, hogy csak keresztény tartalmakat fogyassz, hiszen nem élhetünk buborékban, Jézus sem tette. De mérlegelj, hogy az épülésedre válik-e, és ha nem, tudatosan könnyebb lesz inkább mást választani helyette.

 

 

Borítókép - Fotó: Melpomenem | Dreamstime.com
Blog Szilágyi Anna
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Filipánics Tibor 2020. 09. 01. 13:48

    „Ha pedig Isten azt mondja, hogy van időnk, kik vagyunk mi, hogy mást állítsunk?” Ezt mikor mondta??A szülőknek inkább példamutatással és t”Ha pedig Isten azt mondja, hogy van időnk, kik vagyunk mi, hogy mást állítsunk?” Ezt mikor mondta??A szülőknek inkább példamutatással és tanítással kellene megmutatni,hogy mikor érdemes sietni és mikor kell nyugodtan átgondolni dolgokat.Ehhez azonban bölcsesség kell és sok tapasztalat.
    „Írd le ..” „Kicsit eltávolítja tőled a téged ért impulzusokat” Ez aztán gyakorlatias!! ugyan ezért is beszélünk róla.És meglepő módon ugyan ezért van sátán is.Azaz,a problémákat nem magunkban fogjuk őrlődve hordozni,hanem kívülre helyezzük őket.Ez megnyugvásnak kitűnő,probléma megoldásnak óriási hiba.Tehát ha az ördögre fogtál mindent és megnyugodtál és akkor ezek után kezdj el dolgozni magadon,hogy hogyan tudnád megoldani a problémádat.mert ha maradsz az ördögnél(azaz kint) soha nem oldod meg a gondjaid.Ezt nem értik a legtöbben.
    „Igenis merd elmondani, hogy mi az igazi véleményed – persze közben figyelj a másikra is! ” Tökéletes! Végre észre vette valaki,hogy én+a másik.
    „És ami a legfontosabb: Istenre hallgass elsősorban” Ez szépen hangzik de …(hagyjuk).Nem tudsz Istenre hallgatni,mert Isten megajándékozott a legnagyobb dologgal,amit adhat:szabadon,önállóan,általa következmények nélkül dönthetsz bármiről.Igaz ehhez felelősségtudat kell amitől úgy menekülünk mint a tűztől.Ne feledd:az emberek között nem vagy szabad,de Isten előtt nincs korlátod,hisz bármit teszel is egyedül ő szeret feltétel nélkül.És pont ez a lényege az egésznek.Mivel azonban a gyermek énünk uralkodik felettünk sokszor,ezt nem tudjuk elfogadni.Mindig kell egy főnök(szülő).És egy kifogás akire mutogatunk(ördög).
    „Szűrd meg, mit engedsz be!” Így van.Sajnos mikor a legjobban vagy sérülékeny akkor nem tudsz szűrni.Ez pedig a gyerekkor. Ezért fontos,hogy odafigyeljünk gyerekeinkre,mert észrevétlenül tesszük tönkre a legjobb akarattal őket.