2020. 08. 26.

,,Az életem részévé vált” – hitéről vallott Szuper Levente

Remek beszélgetés készült Szuper Leventével, az elmúlt évtizedek legjobb magyar jégkorongkapusával a Kossuth Rádió ,,Nagyok” című műsorában: a korábbi klasszis sportoló őszintén beszélt olyan értékekről, mint a tisztelet, vagy a hit; valamint arról, hogy miért nem tud haragudni az emberekre. Örömteli, hogy egy újabb ismert ember beszélt a hitéről, reméljük, hogy sokan követik példáját.

Szuper Levente az elmúlt évtizedek legismertebb magyar jégkorongozója: ő volt az első magyar, akit NHL klub szerződtetett, majdnem száz alkalommal szerepelt a nemzeti csapatban, amellyel részt vett a 2009-es A-csoportos jégkorong-világbajnokságon is. A pályafutását nyolc éve lezáró kapus a külföldön eltöltött évtizedek után hazatért Mátyásföldre, a szülői házba – ahol immáron családjával él. A Kossuth Rádió ,,Nagyok” című műsorában Virányi Zsolt beszélgetett vele, ahol többek között az is szóba került, hogy hogyan tudott megmaradni ugyanolyan embernek a legnagyobb sikerei idején is:

,,Mivel gyerekkortól kezdve egy óriási szerelem volt a jégkorong, ezért ez a környezet engem gyerekként is tartott: az öltözői hangulat, a többi sráccal való állandó zrikálás, a ,,meccsen együtt megyünk a csatába” mentalitás. Ezek miatt tudtam olyan maradni, mint amilyen gyermekként voltam, hiába volt akkor már hatalmas a tét, hiába forogtak kockán dollárszázezrek vagy -milliók, vagy hiába játszottunk éppen világbajnoki döntőt. Ez akkor lehetséges, ha az ember nem felejti el az évek során, hogy honnan jött, hogy a szüleinek mennyit köszönhet, hogy kik voltak az első edzői. Tisztelni kell a múltat, mert anélkül nincsen jövő.”

A beszélgetésben Szuper Levente a hitéről is beszélt – a Bibliával nagymamájának köszönhetően ismerkedett meg:

,,Már egész kiskoromban megismerkedtem a Bibliával – a nagymamámnak köszönhetően. Volt egy gyönyörű szép Képes Bibliánk, amelyet gyakorlatilag betéve tudtam. Először a képek fogtak meg, aztán a történetek – hiszen egy hatalmas kaland! A Biblia szerintem a legnagyobb kalandregény” – persze ugyanakkor nem az. Mindegyik részében van utazás, árulás – nagyon megfogott már gyerekként is. Persze később a tanítások is: a jóra, a pozitívra, a családra való fókuszálás.

Az évek során az életem részévé vált!”

Nem tudok haragudni emberekre, hiszen a világon minden okkal történik. Ha valaki haragszik rám, akkor meg kell vizsgálnom, hogy én mit követtem el. Nagyon fontos a megbocsátás, ez az egyik legfontosabb tanítás: ,,Ha megdobnak kővel, dobj vissza kenyérrel!” – ez nagyon jellemzi az életemet” – vallott gondolkodásáról a korábbi jégkorongos.

A beszélgetésben arra is kitért, hogy nem jutnak el minden vasárnap a templomba, de mégis fontosnak érzi, hogy gyermekei is keresztény nevelésben részesüljenek:

Nem vagyunk olyan szinten gyakorló hívők, hogy minden vasárnap templomba menjünk, de sokat beszélünk róla, esténként pedig imádkozunk. A Képes Bibliával is megismertettem már a gyerekeket, ha pedig eszembe jut egy olyan tanítás, amelyet korábban halottam – akár egészen kicsiként – akkor azt közösen megbeszéljük.”

A teljes beszélgetést itt hallgathatod meg

Borítókép - Fotó: Alexander Nemenov / AFP
Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás