2020. 08. 19.

Extrém hárdkór barátnő vagy feleség?

A házasság több a járásnál, több a laza kapcsolatoknál. A házasság egy életre szóló elköteleződés.

Biztos ti is láttatok már olyan nyomtatott pólót, amelyen egy szónak a fiktív szótári magyarázata olvasható. Szerelem, szarkazmus, hygge; mindenféle trendi, vicces kis definíciókat adnak ezeknek a szavaknak. Most pont a feleségnek a vicces változatába futottam bele. Angolul így volt olvasható a pólón a felirat:

Wife – noun. Extreme, hardcore version of a girlfriend. (Feleség – főnév; a barátnő extrém, hárdkór verziója.)

A felirat elsőre viccesnek hat, azonban csöppet sem pozitív üzenetet közvetít. Elképzeltem, hogy megveszem ezt a pólót, és majd az esküvő után hordani fogom. Mit mondana ez el rólam és a házasságról alkotott képemről? Azt, hogy fekete öves barátnő lettem? Hogy ez már egy nagyon extrém kapcsolat, ami csak adrenalinfüggőknek ajánlott? 

hirdetés

A bajom nem az „extrém” és a „hárdkór” szavakkal van, mert valamilyen szinten jól leírják a házasságban rejlő kihívásokat. Viszont a barátnő teljesen téves kifejezés, mert egy feleség sokkal több ennél, és a házaspároknak is így kéne egymásra tekinteniük.

A házasság lényegében, minőségében teljesen más, összehasonlíthatatlanul több a barátnő-barát kapcsolatnál. Sajnos sokaknak a házasság azt jelenti, hogy aláírtunk egy papírt és innentől fogva jogi értelemben összetartozunk, közös a bankszámlánk. Az is egyre megszokottabb jelenség, hogy a felek a házasságot nem egy életre, hanem 8-10 évre kötik, aztán elválnak, és jöhet a következő házasság. Ezt nem magamtól találtam ki, hanem felvilágosult női magazinokban olvastam, hogy el kéne már fogadni ezt a fajta életfelfogást is. 

Ez a felfogás tükröződik a fent említett pólón is, miszerint a házasság csak a járásnak egy extrémebb változata. Ha így állunk hozzá, akkor tényleg nem fog örökké tartani. 

Az a baj a barátnő kifejezéssel, hogy egy olyan életállapot, amely teljesen különbözik a házasságtól. A házasfelek tudják, hogy ha konfliktusok és problémák jönnek, akkor azt együtt fogják megoldani. Nincsen B-terv. Te és én egy életre, azaz mi. Egy csapat vagyunk, akik nem a saját érdekeiket nézik, hanem a közös érdekeiket. Olyan emberek, akik többé nem a saját kis világuk körül forognak, hanem azt nézik, hogyan tudnák boldogabbá tenni a másikat. 

A nagyszüleim most ünnepelték az ötvennyolcadik házassági évfordulójukat. Ez elég hárdkór, nem? Hogy mi a titkuk? Az, hogy a saját érdekeik elé helyezik a másikét. Ez viszont nem megy magunktól egyikünknek sem, mert eredendően önzőek vagyunk. Isten Lelke az, aki képessé tesz minket az önfeláldozó szeretetre. Isten bemutatta a tökéletes szeretetet, amely nem önmagáért, hanem másokért él és hal. Nem hiába választotta a Biblia a házasság képét arra, hogy leírja vele Isten és az egyház kapcsolatát. Ebbe a titokba enged minket betekinteni a házasság, Isten szeretetének a titkába. Egy ilyen szeretetkapcsolat pedig törvényszerűen más és összehasonlíthatatlan a járás és ismerkedés állapotával. 

Borítókép: Chien Pham/Unsplash
Blog Harmati Dóra
hirdetés

2 hozzászólás

  • Válasz Nagy Judit 2020. 08. 20. 12:21

    Először azt hittem, a Dragomán-féle oldszkúl hárdkór házasságról lesz szó.

    http://gyorgydragoman.com/?p=267

    Érdemes elolvasni!

  • Válasz F 2020. 08. 20. 20:58

    Apró pontosítás: nem a másik érdekét, hanem az utódok érdekét kell a saját érdekek elé helyezni. Ezt sokan el szokták felejteni, pedig elsősorban ebben különbözik a házasság a “járás”-tól. Egy házasságban szükségszerűen kell hogy legyenek utódok.
    Amúgy a pólón lévő mondat szerkesztője gondolhatott arra is, hogy a “feleség” több mint a “barátnő”, és ezzel az üzenettel alapvetően egyet lehet érteni. Ugyanis sokak szerint ez nem így van, sokan azt hiszik, hogy barátnőnek lenni az egy menő és trendi dolog, feleségnek lenni meg kevesebbet ér, mert az ciki. Legalábbis én így látom, sokan így gondolják. Ezért a póló szerintem valójában jót akar üzenni, még ha nem is elég egzaktul fogalmazza meg.