2020. 07. 03.

5+1 tipp, hogy remek vakációd legyen

Nem ismerek olyan embert, aki ne várná a nyarat, azon belül is a szabadság időszakát. De épp emiatt rengeteg elvárást is támasztunk magunkkal és a vakációval szemben, ami megakadályozhatja, hogy valóban feltöltődés legyen a nyaralás. Az itt leírt öt tipp és persze Isten ebben is tud segíteni, ha kérjük.

1. Ne tervezd túl a nyarat!
Gyakran esünk abba a hibába, hogy néhány napba vagy hétbe akarjuk belesűríteni az év összes jó élményét. Szinte kötelezzük magunkat, hogy most ki kell pihenni magunkat, feltöltődni fel kell töltődni és minőségi időt kell tölteni a családdal – gombnyomásra. De megtehetjük, hogy átengedjük Istennek az irányítást ilyenkor is, és élvezzük a spontaneitást, mint az élet egyik legjobb fűszerét.

2. Légy valóban szabad!
A szabadság, ahogy a nevében is benne van, az az idő, mikor kicsit letehetjük a terheket, a megfelelési kényszert és azt csinálhatjuk, amihez a leginkább kedvünk van. Persze családosoknál ez már kompromisszumokat igényel, de fontos, hogy legyen olyan idő, mikor nincs „kötelező program”, hanem, akár külön-külön, mindenki azzal tölti az idejét, amivel szeretné. (Anya biciklizik a közeli dombokra, a két gyerek strandol a nagyival, apa otthon olvas – csak egy példa.)

3. Tölts időt Istennel és önmagaddal!
Bárhol is legyél a szabadság alatt, meg tudod teremteni az Istennel közös időt, ha úgy döntesz. Ha egész nap túráztok, akkor korábban kelhetsz reggel, elővéve a Bibliádat, vagy csak kimehetsz a természetbe csodálni Isten alkotásait. Fontos az is, hogy önmagaddal is tölts időt – persze ez sokszor összemosódhat az imaidővel – amikor befelé figyelsz egy kicsit, mélyeket lélegzel és csak jelen vagy.

4. Tarts digitális detoxot!
Az előbb említett idő megvalósításához nagy segítséget nyújthat, ha teljesen szünetelteted néhány nap erejéig a közösségi médiafelületeket, az e-mailezést és lehetőleg mindent. A folyamatos üzenetek és értesítések ugyanis pont a kiengedést gátolják, hiszen észre sem veszed, de folyamatos készenlétben vagy. Ráadásul a családodra/barátaidra sem tudod a teljes figyelmed fordítani, ha fél szemmel a telefont nézed. Szóval küzdd le az érzést, hogy lemaradsz valami fontosról (nem fogsz) és kapcsolj ki – minden értelemben!

5. Adj hálát!
A hétköznapok forgatagában sokszor tényleg nehéz időt szánni arra, hogy leüljünk és hálát adjunk (akár szóban, akár írásban) Jézusnak minden jóért, ami az életünk része. De mikor máskor tegyük ezt meg, ha nem a nyári szünetben? A pozitív hatása garantált, ezt nemcsak a pszichológusok állítják kutatásaik alapján, hanem egy sokkal-sokkal régebbi, megbízható írás, a Biblia is. Nem beszélve arról, hogy Isten jelenlétébe is hálaadással megyünk be. „Aki hálaadással áldozik, az dicsőít engem, és aki ilyen úton jár, annak mutatom meg Isten szabadítását.” (Zsolt. 50: 23.)

+1. Próbálj ki valami újat!
Ahogy a járvány és a karantén idején, úgy a nyári kikapcsolódáskor is felfedezhetünk néhány új és kreatív tevékenységet. Gondolj arra, mi az, amit szívesen csinálnál, de egész évben halogatod, mondván, hogy nincs rá időd. Most van! Ha nem tudod, mi üdítene fel, kérd Isten Szentlelkét, hogy adjon inspirációt!

 

Képek: Unsplash

Blog Szilágyi Anna
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás