2020. 05. 31.

,,Nélküled nem tud az Egyház megújulni!” – Bese Gergő atya

Pünkösd ünnepén arra bátorít Bese Gergő atya, hogy együtt cselekedve újítsuk meg azt az Egyházat, amely ma ünnepli születésnapját!

Jézus feltámadása után ötven nappal érkezik a pünkösd az apostolokhoz. Ötven bizonytalan nap után maguk mögött hagyják a kételyeiket, félelmeiket, a zárt ajtók megnyílnak, és kilépnek az ismeretlenbe.

Már nem foglalkoznak azzal, ki mit mond, kik üldözik őket, az akkor ismert világ határáig is elmennek, mert hajtja őket a Lélek. A Lélek azonban nem szüntette meg a veszélyt az életükben, nem tartóztatta vissza az ellenfeleiket, de megadta nekik a bátorságot, hogy a kihívásokkal szemben is helyt tudjanak állni. Ez a pünkösd az apostolok feltámadása, újjászületése. Új emberekké válnak, akik ismerik a mélységeket is. Nem felületes hitszónokok, „Jézus-pótlékok” lesznek, hanem hűségesek az örömhírhez, ragaszkodnak a tiszta beszédhez és az ember bensőjét, a szívét akarják megmenteni. Nem látványmegtérőket, himi–humi keresztényeket akarnak csatasorba állítani, hanem mélyen elkötelezetteket.

hirdetés

Sajnos napjaink felfordult világa nem a Lélek oldalán áll. Ezer dologgal foglalkozunk, rohanunk, idegeskedünk, szétforgácsolódunk és felszínessé válunk. A test jelzi a lélek válságát, megjelennek a 21. századi begségek: depresszió, magas vérnyomás, pánikbetegségek, stressz okozta problémák, mi viszont pirulák bevételével akarjuk enyhíteni a tüneteket, lassítani a megállíthatatlant.

De miért nem bízunk az Atyában? Ő az, aki elküldte a Lelket, hogy mi ne maradjuk egyedül, aki pótolja mindazt, ami hiányzik belőlünk. Feketén–fehéren olvasható a Szentírásban, mennyire nagy erővel bírt az apostolok életében a Lélek kiáradása. Akkor te miért veszed félvállról? Miért nem engeded, hogy átformálja, kipótolja a hiányosságokat az életedben? Ne feledd: A Lélek megnyilvánulásait mindenki azért kapja, hogy használjon vele. (1.Kor 12,7)

Nem magadért kapod az adományokat, hanem, hogy másokat is gazdagíts vele! A sok különféle tálentum teszi erőssé a tagokat, teszi naggyá a testet! Nélküled nem tudunk megújulni! Az Egyház születésnapján bátorítalak, hogy vegyél részt a megújulásában! Könnyű mindig  hibákat, problémákat felsorolni, és várni a klérustól a kiutat, de mikor akarunk együtt cselekedni?

A baj nagy, mert a tagok gyengülnek és a test lassan elernyed. A szemünk láttára halványodnak el egykor virágzó közösségeink, ürülnek ki templomaink, rossz elöljárói döntésekkel erősödnek a feszültségek hívő és hierarchia között. Ha kétezer évvel ezelőtt nagy szükség volt a Lélek eljövetelére, akkor ma sincs másképp. A pünkösddel újra lehetőséget kapunk a saját életünkben a feltámadás megtapasztalására. Áradj szét Lelek, áradj szét! Gyógyítsd meg Egyházadat! Lobbantasd lángra szívünk!

Bese Gergő

Bese Gergő Blog
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás