2020. 05. 23.

„Legyetek a szív gyógyítói!”

Igyekszem minden jegyesoktatásba belecsempészni a május 22-én ünnepelt szentünknek, Szent Ritának a karizmáját, életét. Olaszország Umbria tartományából származik a lehetetlen helyzetek megoldója, égi közbenjárója.

Idős szülei Isten ajándékának tartották lányukat és törekedtek arra, hogy vallásos légkörben neveljék fel. Ritában korán megfogalmazódott a vágy, hogy szerzetesnővérnek álljon, szívében érezte a meghívást, azonban szülei férjhez adták Cascia egy előkelő családjából való férfihoz.

Mindazt, amit otthon, szüleinél megtapasztalt a házasság szeretetéről, az teljesen hiányzott saját otthonából. Férje durva, erőszakos ember volt, aki megkeményítette szívét a családjával és Istennel szemben. Rita rengeteget szenvedett, de soha nem adta fel az imádságot, engesztelést férje megtéréséért. A kemény szív lassan újjászületett. A férj, látva felesége igaz szeretetét és Istenbe vetett bizalmát, képes volt formálódni (a változás nem korhoz kötött).

A történelem is bizonyítja, hogy Istennek semmi sem lehetetlen (Lk 1, 37), de persze nekünk is meg kell tennünk a magunk munkáját. Ebben áll Szent Rita titka: az imádságon keresztül győzött. Nem kampányszerűen ostromolta az eget, hanem állhatatos volt, de ez még kevés lett volna a sikerhez; hiteles is maradt. Élte mindazt, amit mondott. A kemény szív meglágyításának ez az útja: nem erőszakosan, hangosan, erőből lehet valakit megváltoztatni, hanem szövetségben az Istennel.

hirdetés

Nagy szükségünk van napjaink Szent Ritáira, mert a családok válságban vannak, magas a válások száma, egyre gyakoribb a családon belüli erőszak.

A tudomány, politika emberei keresik a megoldást, csak rossz helyen. Nem lehet íróasztal mögött ülve megoldani a szív betegségeit. Ehhez Istenre van szükség. Sokan házassági tanácsadóhoz, különböző terapeutákhoz fordulnak, ők azonban generál javításra nem képesek, csak hamis illúziókba ringatják magukat, és hazudnak önmaguknak, hogy mi mindent megtettek a változásért, a házasság megmentéséért. A várva várt eredmény azonban elmarad.

Legyetek „kedves házaspárok” a szív gyógyítói! Ne adjátok fel az imádságot egymásért! Bízzatok abban, hogy az Isten meghallgatja a kéréseiteket. Ha pedig kételkedsz a sikerben, nézz Szent Ritára és higgy a csodában!

Bese Gergő atya

Fotó: Pixabay

Bese Gergő Blog
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Horváth Ágoston 2020. 05. 26. 16:40

    “…Sokan házassági tanácsadóhoz, különböző terapeutákhoz fordulnak, ők azonban generál javításra nem képesek, csak hamis illúziókba ringatják magukat, és hazudnak önmaguknak, hogy mi mindent megtettek a változásért, a házasság megmentéséért.”

    Jaj…… 🙁 Ennyi erővel világi orvoshoz se forduljon, elég imádkozni és a betegek kenetét felvenni.