2020. 05. 18.

Befogadlak. Örökre.

… Anya? … csönd… Apa? … csönd… Hol vagytok? …
…CSÖND…

Ezek a szavak és a mögötte lévő érzések tölthetik meg azoknak a gyerekeknek az életét, akikről lemondtak a szüleik. Ők az örökbefogadásra váró gyerekek. Az “anya” és az “apa” szavak ismeretlenek számukra vagy üresen csengenek. Szívfacsaró, ha valakinek így kezdődik az élete.

Én is rengeteg embert ismerek, akit örökbe fogadtak vagy van örökbe fogadott gyermeke. Hihetetlen nagy ajándék, amit az örökbe fogadó szülők adhatnak ezeknek a gyerekeknek: szeretetet, otthont, biztonságot és jövőt. A Révész családot már a 777 olvasói is ismerhetik az Egy-házban vagyunk sorozatból, ahol őszintén meséltek az örökbefogadásról, arról a mélyről fakadó elhívásról, amit éreztek: segíteni szerettek volna olyan gyermekeken, akiknek nélkülük talán semmi jó nem juthatott volna az életből.

hirdetés

Fantasztikus dolog, amikor találkozik egy-egy örökbefogadásra váró gyermek egy családdal, aki csak rá várt, csak őt szerette volna. Azt hiszem, ilyenkor táncolnak az angyalok a mennyben, hiszen egy ártatlan, árva gyermek szerető családra talált. Biztos vagyok benne, hogy nem való mindenkinek ez a fajta szolgálat, nem tudna mindenki örökbe fogadni, nem is hiszem, hogy Isten mindnyájunkat hívna erre. Ugyanis szerintem ez egy hivatás, csak úgy megy, ha érzi magában az ember, hogy valami megszólította őt, Valaki hívja őt erre az útra. Még akkor is, ha annyi bürokratikus, adminisztratív dolog előzi meg magát a befogadást. Még akkor is, ha az első hallásra megalázónak tűnő tanfolyamon kell tanulnia a szülőknek a gyermeknevelést.

Sokat gondolkodtam ezen, hogy mennyire furcsa, hogy a vér szerinti gyermekek nevelése előtt nem kell képesítést szerezni, de az örökbefogadásnál egy egész tanfolyamot kell elvégezni. Nem értettem, miért fontos ez annyira. Miért nem elég egy alkalmassági teszt, vizsgálat vagy beszélgetés. Aztán pedagógusként és felnőtt fejjel elkezdtem kapizsgálni. Elkezdtem megérteni, mennyire más egy olyan gyermek nevelése, akit nem vártak az első pillanattól. Mennyi sérüléssel, fájdalommal érkezhet a befogadó családba, amit tudni kell felismerni, megérteni és orvosolni az örökbe fogadó családnak. A vér szerinti gyermekre rendes esetben 9 hónapig készül az ember, megszokja az új helyzetet. Tervezget, készül, okosodik és felkészíti a családot, a nagytestvéreket, de az örökbefogadásnál ez pillanatok alatt történik. Kiszámíthatatlan hosszúságú várakozás után villámgyorsan megérkezik a gyerek a családba és meg kell tanulni, hogyan lehet ezt a lehető legjobban kezelni. Én magam is rájöttem, igenis fontos az a tanfolyam, ami megelőzi az örökbefogadást. Ráadásul az örökbe fogadó ismerőseim eddig csupa jót mondtak róla, sőt nem egy javasolta közülük, hogy általánosan kötelezővé kellene tenni. 😉

Ha ti is úgy gondoljátok, hogy jó lenne, ha megmaradnának ezek a tanfolyamok vagy egyszerűen megbíztok azokban, akik már örökbe fogadtak és hálásak, hogy annyi hasznos és fontos dolgot megtudtak a tanfolyamon, akkor itt támogathatjátok a kérésüket.

Kép: Nuttapol Noprujikul, Dreamstime.com

 

Blog
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás