2020. 05. 02.

Hol vehetek részt nyilvános szentmisén?

Nagyjából másfél hónap után jövő héten újból lehetnek nyilvános szentmisék, amelyről már több egyházmegye is döntött. Van, ahol ezekre a szertartásokra csak szabadtéren kerülhet sor, míg máshol maradnak az online misék.

Bár pénteken folyamatosan követtük az egyházmegyék bejelentéseit, de azóta is érkeztek újabb rendelkezésekről hírek, illetve ezúttal csoportosítottuk is a helyi lehetőségeket a szerint, hogy hol lehet biztosan részt venni nyilvános szentmisén. Több egyházmegyénél is egyelőre csak a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia pénteki határozata szerepel az adott térség honlapján, így ott egyelőre még nem tudjuk, hogy mik lesznek a helyi rendelkezések.

Ahol biztos lesznek nyilvános szentmisék

Pénteken az elsők között jelentette be Palánki Ferenc, Debrecen-Nyíregyházi megyéspüspök, hogy május 4-től ismét lesznek nyilvános szentmisék az egyházmegyében szigorú szabályok betartásával. A legfontosabbak közé tartozik, hogy kötelező lesz a szájat és orrot eltakaró védőmaszkot, sálat vagy kendőt viselni a templomokban. Érkezéskor vagy a saját vagy a bejáratnál kihelyezett kézfertőtlenítőt kell mindenkinek használnia és figyelni kell arra is, hogy 1,5-2 méter távolságra üljenek le a hívek egymástól (egy háztartásban élő családtagok ülhetnek egymás mellett). Így a kötelező távolságtartás miatt korlátozhatják a résztvevők számát is a plébániák. A szentáldozásnál is védőmaszkban kell lenni, így nem lehet továbbra sem nyelvre áldozni.

Hasonló feltételekkel engedélyezték szombaton a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyében is a nyilvános szentmiséket május 4-től.

hirdetés

A Szeged-Csanádi Egyházmegyében információink szerint május 9-én szombaton este a vigília szentmisével kezdődően lehet bemutatni először nyilvánosan szentmisét. A feltételekről itt jövő hét elejére várható pontos ismertetés.

A görögkatolikusoknál Kocsis Fülöp metropolita körleveléből kiderül, hogy május 4-től engedélyezi a nyilvános szertartásokat. Érdekesség, hogy a feltámadási ünneplés pótlására is lehetőség van:

„A sokak számára hiányosnak tűnő föltámadási ünneplésnek mintegy pótlására engedélyezzük és javasoljuk a húsvéti szertartás újólag való megtartását. Erre tipikális lehetőséget nyújt az ünnepfelezés (május 6.) és az ünnepzárás (május 20.). Ezen a két napon lehetőség van a teljes húsvéti szertartás elvégzésére, ahogy arra a napra a vecsernye, az utrenye, az imaórák és a Szent Liturgia végzése elő van írva.”

Ahol részben lehetnek nyilvános szentmisék (FRISSÍTÉS!)

A Váci Egyházmegyében május 1-jén még úgy volt, hogy szabadtéri szentmisén vehetnek részt a 65 év alatti hívek vasárnaponként, ahol pedig ez nem lehetséges, ott a közvetített mise után lehet áldoztatni. Szombaton viszont módosítottak ezeken a szabályokon. E szerint szabadtéri szentmiséket nem lehet tartani Pest megye területein és ott továbbra is maradnak az online misék. Azonban ezek után lehetőség lesz áldozásra. A Pest megyén kívüli területekre pedig a fentebb más ismertetett szabályok vonatkoznak, ott lehetnek nyilvános szentmisék.

Ahol egylőre még nem lesznek nyilvánosak a szentmisék

Mivel Budapesten és Pest megyében továbbra is érvényben vannak a kijárási korlátozások, így az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében továbbra is az eddigi szabályok maradnak érvényben és ugyanez érvényes a Székesfehérvári Egyházmegyére is.

Fotó: Pixabay

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás