2020. 05. 01.

Nem mindenhol lesznek nyilvános szentmisék – ÉLŐ HÍRFOLYAM

Ahogy korábban jeleztük, a megyéspüspökök saját hatáskörben dönthetnek a nyilvános szentmisékről május 4-től a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia határozata szerint. Jelen állás szerint a Debrecen-Nyíregyházi és Váci Egyházmegyében lesznek misék, igaz, utóbbiban csak szabadtéren. Cikkünket folyamatosan frissítjük a rendelkezésekkel!

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Az állami rendelkezések alapján május 4-e hétfőtől Budapesten és Pest megyében továbbra is érvényben marad a kijárási korlátozás. Mivel ez az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye területének legnagyobb részét érinti, ezért a nyilvános szentmisék – az egység kedvéért – a Főegyházmegye teljes területén továbbra sem kerülnek bemutatásra. Újabb intézkedésig a korábban kiadott rendelkezések érvényben maradnak.

Váci Egyházmegye

Nyilvános vasárnapi szentmisék hívek részvételével csak szabad téren tarthatók, amelyen csak 65 év alattiak vehetnek részt. Ahol szabadtéri mise nem lehetséges, a közvetített, nép nélkül bemutatott szentmise után a templomban vagy a templom előtt lehet áldoztatni” – áll Marton Zsolt megyéspüspök körlevelében.

hirdetés

Nagyon fontos viszont, hogy az idősebb atyákat kímélni szeretnék, így „mind vasárnap, mind hétköznap a 65 év fölötti atyáknak nem kötelező nyilvános szentmisét tartani. Amennyiben mégis miséznek, diakónus, akolitusok, vagy alkalmilag megbízott áldoztatók áldoztassanak.”

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Palánki Ferenc Debrecen-Nyíregyházi megyéspüspök körlevélben tájékoztatta a híveket a május 4-től életbe lépő rendelkezésekről, reagálva a járványügyi helyzet változására, összhangban a kormány és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia módosításaival. A teljes körlevél ezen a linken elolvasható. Az alábbiakban a szentmisékre vonatkozó szabályozást közöljük:

“A gondjainkra bízottakért érzett felelősségtől vezérelve a szentmisék és szertartások egész idején minden résztvevő számára:

  • kötelező a kijelölt, egymástól elkülönített ki- és bejáratot használni, ahol ez megoldható, de mindenképpen kerüljék el a csoportosulást;
  • kötelező a templomban a szájat és orrot eltakaró eszközt (védőmaszkot, sálat, kendőt) viselni (a miséző papot és a kántort kivéve);
  • kötelező a templomba érkezéskor a kézfertőtlenítés, vagy a magával hozott, vagy a templom bejáratánál kihelyezett fertőtlenítőszer használatával;
  • kötelező egymástól 1,5-2m távolságban úgy elhelyezkedni, hogy csak minden második padban vagy széksorban foglalhatnak helyet; az egy háztartásban élő családtagok ülhetnek egymás mellett. (A személyek közötti távolság és a templom méretei meghatározzák a résztvevők maximális létszámát.)
  • A szentmiséken továbbra is el kell hagyni a békeköszöntést kézfogással.
  • A nyelvre és a két szín alatti áldoztatás továbbra sem engedélyezett.
  • A kézbe áldoztatás rendje: A miséző pap áldozása után és az áldoztatás megkezdése előtt végezzen kézfertőtlenítést, ugyanígy tegyen az áldoztatásban segítő akolitus is.
  • A hívek egymástól 1,5-2m távolságot megtartva és védőmaszkban járuljanak szentáldozáshoz úgy, hogy mindkét kezüket — amennyire hosszan csak lehet — nyújtsák előre (ugyanígy tegyen az áldoztató pap, ill. akolitus), néhány lépést tegyenek oldalra, igazítsák a szájmaszkot az álluk alá és így vegyék magukhoz az Oltáriszentséget, utána visszaigazított szájmaszkkal menjenek a helyükre.
  • A perselyadományokat távozáskor helyezzék a kosarakba a kijáratnál, kerülve a csoportosulást.
  • Hívjuk fel híveink figyelmét arra, hogy banki átutalással is eljuttathatják perselyadományukat vagy más célú támogatásukat.”

Székesfehérvári Egyházmegye

Spányi Antal székesfehérvári püspök az egyházmegye honlapján található, a plébánosoknak írt leveléből kiderül, hogy náluk továbbra sem engedélyezettek a nyilvános szertartások:

„A székesfehérvári egyházmegyében további intézkedésig a korábbi egyházi rendelkezések (2020. április 02.) maradnak érvényben, tehát nincs engedélyezve a nyilvános szentmisék (hívek részvételével) bemutatása a templomokban.”

Több oka is van ennek a döntésnek. Ugyanis Fejér megye az országban a harmadik legfertőzöttebb terület és tartanak esetleges új (akár templomi) gócpontok kialakulásától. Továbbá nem akarnak belső megosztottságot a budapesti és Pest megyei plébániák, valamint a többi plébánia között és szeretnék azt is elkerülni, hogy más területről meginduljon a „miseturizmus”, ami járványügyi kockázatot jelent a helyi közösségekre.

Cikkünk folyamatosan frissül!

Forrás: dnyem.hu, szfvar.katolikus.hu, vaciegyhazmegye.hu

Kép: Pixabay

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás