2020. 05. 01.

Talán kevés ehhez Isten?

Olyan könnyen bele tudunk süppedni a kétségbeesésbe, az önsajnálatba, a kilátástalanságba. Még azok után is, hogy Isten csodái végig kísérték eddigi életünket. Még Mózes is állandóan kételkedett, azonban Isten keményen figyelmeztette arra, hogy ki is ő valójában.

Ha elönt az aggodalom, akkor általában mindig egy dologra emlékeztetem magamat, mégpedig arra, hogy kicsoda is Isten. A világ Ura, teremtője, az én Atyám, aki még mindig ott ül a trónján, uralkodik, és semmi nem történik az ő tudta nélkül. Istenről azt is mondja a Biblia, hogy állandó, fénynek és árnyéknak a változása sincsen benne.

Tehát az az Isten, akiről az Ószövetségben olvasol, aki kihozta a népét Egyiptomból, aki szétválasztotta a Vörös-tengert, aki etette és táplálta Izraelt a pusztában, az az Isten ma is ugyanaz.

Most persze azt mondhatnád, hogy könnyű volt Izraelnek, akiknek a szemük láttára történtek meg ezek a csodák, könnyű volt nekik bízni Istenben. Azonban ez korántsem volt így, a Biblia azt írja Izraelről, hogy állandóan elégedetlenkedtek, és a pusztai vándorlás során többször vetették Isten és Mózes szemére, hogy Egyiptomban bezzeg jobb sorsuk volt… Mondták ezt azok után, hogy Isten egyfolytában csodákkal tett magáról előttük bizonyságot. Még ezek után sem hittek. Mózes hamar megelégelte ezt a szélmalomharcot a néppel, és sokat panaszkodott Istennek.

Egyszer Mózes kifakadt Istennek, hogy a népnek nem elég a mennyei manna – ami csodálatos módon táplálta őket egyébként – , hanem húst akarnak. Isten ezt megígérte, azonban még maga Mózes is kételkedni kezdett, hogyan is tudna Isten ennyi harcosnak és embernek húst biztosítani. Isten válaszát mindannyiunknak fel kéne vésnünk az eszünkbe és a szívünkbe.

„De az Úr ezt mondta Mózesnek: Hát olyan kevés az Úr ereje? Majd meglátod, beteljesedik-e az én beszédem, vagy sem.” (4 Mózes 11,23)

Hát olyan kevés az én erőm? – kérdezi Isten, és ezt olvasva teljes joggal érezhetjük magunkat ostobának. Hát Uram, nem… Hogyan is jutott ez eszembe? Miért is gondoltam, hogy van olyan, amit te nem tehetsz meg? Azaz erre nem gondoltam, hanem teljesen elfelejtettem, hogy mire is vagy képes.

Konkrétan bármire, csak szét kell néznünk a természetben és megláthatjuk, hogy milyen tökéletesen van megalkotva. Milyen tökéletes logika alapján működik minden benne! És mi még azt hittük, hogy a mi erőnk nagyobb, aztán láthatjuk a természet romlásán, hogy mire mentünk a sok okoskodásunkkal, bűneinkkel. 

Talán kevés lenne Isten ereje? Nem, nem kevés, és ez olyan nyugalommal és bizonysággal tölti el az embert, hogy emellett minden probléma eltörpül. Nem kevés ahhoz, hogy megsegítsen, és ha kéred, ha keresed, akkor megtalálod Őt. Mert ezt is megígérte. 

 

Kép: unsplash.com/Jude Beck

Blog Harmati Dóra
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás