2020. 03. 19.

Férfiak példaképe

Ma ünnepli egyházunk a férfiak, édesapák példaképét, Szent Józsefet. Bár Olaszországban nem volt lehetőség a jelenlegi helyzetben nagy ünnep tartására, de az imádság az nem maradhatott el. Bese Gergő atya gondolatai.

Az Isten kiválasztottja ő, hiszen azt a feladatot kapta, hogy magához vegye Máriát és saját gyermekeként nevelje fel Jézust. Számára az angyali üdvözlet álmában érkezett. A vívódó férfi, az éjszaka leple alatt választ kapott a kérdésére: mit tegyen Máriával. Feleségül vegye áldott állapotban, vagy titokban bocsássa el? Az Isten azonban kiválasztotta, ezért nem is engedte el. Ő lehetett az a férfi, aki dacolva a társadalmi elvárásokkal (házasságtörés büntetése) magára haragítva családját, barátait, továbbra is vállalta jegyességét és az összeírásra Máriával indult el. Egészen Betlehemig hosszú napokon át meneteltek, a megtelt városban szállásért futkosott, és a Szentírás első apás szülését levezette a szegény, egyszerű körülmények között.

Sokat beszélünk arról, mennyire nagy szerepe van a férfiaknak a társadalom életében. De itt nem csak a munkavégzésre, a háborús időkben való helytállásra gondolok, hanem a család életében betöltött szerepről. A gyermekek neveléséből is ki kell venni az uraknak is a részüket: étkezések, tanulás, iskolai programok, sportversenyek és legfőképpen az imádság.

hirdetés

József igaz ember volt, tehát nem csak megteremtette családja fizikai, egzisztenciális biztonságát, hanem a lelki életet is hátán vitte.

Olaszországban különösen is kedves ünnep a mai – San Giuseppe –, a férfiak megáldásán túl, a gyerekek megajándékozzák apukájukat. Mondhatjuk, hogy ez az igazi apák napja. Sajnos a mai nehéz időben nem volt lehetőség nagy ünnepek tartására, de az imádság az nem maradhatott el. 21 órakor rózsafüzért imádkoztak, az ablakokban gyertyát gyújtottak és egy fehér kendőt helyeztek el.

Csatlakozzunk mi is a férfiakért, édesapákért, nagyapákért az olaszok imájához és kérjük Szent Józsefet, hogy közbenjárónk legyen nevelt fiánál, Jézusnál.

„Hozzád fordulunk a szorongattatásban, ó, Boldog József, és bizakodva fohászkodunk oltalmatokért Szent Jegyeseddel együtt.”

Bese Gergő atya

Bese Gergő Blog
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás