2020. 03. 12.

Mit csináljak szabadidőmben járvány idején?

Fontos intézkedéseket vezettek be szerdán hazánkban is a koronavírus-járvány idejére, amelyek visszavonásig érvényesek. Így előfordulhat, hogy a következő hónapokra át kell terveznünk saját programjainkat is, vagy akár több időt kell otthon lennünk. Összeszedtünk pár ötletet, hogy mivel is tölthetjük el ezt az időszakot!

  1. Szánj időt Istenre!

A legjobb az, ha mindig tudunk időt szakítani Istenkapcsolatunkra, az imádkozásra és az elcsendesülésre. Viszont sajnos sokszor érzem, hogy a rengeteg egyéb teendőm közepette indokolatlanul háttérbe szorítom az imádságot. Itt az idő, hogy most kifejezetten odafigyeljek rá. Hiszen nagyböjtben ez is egy jó lehetőség, hogy már most megtegyük a lelki lépéseket húsvét ünnepe felé, még akkor is, ha a rengeteg hír, ami a médiából áramlik talán kicsit el is felejteti velünk, hogy a böjti felkészülés időszakát éljük. Továbbá a jelenlegi helyzetben imádkozzunk azért, hogy a járványt pánik nélkül, józanul tudjuk megélni mi is és embertársaink is, mert

hiszem, hogy az imának nagy ereje van.

  1. Itt az idő kipipálni az otthoni teendőket!

Lehet, csak én vagyok így (de hátha nem), hogy az otthoni pakolással, takarítással vagy bármilyen rendbetételre szoruló polccal, asztallal ritkábban foglalkozom. Pedig folyamatosan ott szerepelnek a teendőim listáján, de amíg nem muszáj, sokszor ezek esnek ki először, ha bármilyen váratlan program bejön. Most itt az idő, hogy amit folyton halasztottam, megcsináljam. Legyen szó polctisztításról vagy iratrendszerezésről, utána biztos jó érzés lesz, hogy sikerült ezt a feladatot végre teljesítenem.

  1. Hagyd magad mögött az elektronikus „kütyüket”!

Ez akár egy böjti fogadalom is lehetne és biztos sokan tesznek így. Nekem munkámból adódóan kivitelezhetetlen, hogy teljesen lemondjak az internet adta lehetőségekről és sokszor sajnos függésről, de azt megtehetem, hogy amikor nem dolgozom, akkor kicsit próbálok kiszakadni a gépek világából. Legyünk elővigyázatosak a higiénia terén, így járvány idején, és megfelelően mérlegeljük a híreket, de néha lehet jobb, ha kilépünk ebből az internetes közegből és mondjuk előveszünk egy könyvet. Az olvasásnak ez a formája sokkal többet tud adni számunkra. Legyen szó egy lelkiségi könyvről vagy valami izgalmas regényről, mindkettő jó választás lehet.

hirdetés
  1. Mozdulj ki!

Természetesen itt is csak felelősségteljesen, de biztos, hogy jót tesz egy séta a közeli erdőben, egy futás a parkban vagy kerékpározás a vízparton. A mozgást járvány idején sem kell nélkülöznünk, sőt, jót is tesz egy kis levegőváltozás. Reményeink szerint hamarosan állandósul a jó, tavaszi idő. Nincs is annál jobb, amikor az ébredő természetbe kimozdulhat az ember.

Hortobágyi Tibor

Blog Hortobágyi Tibor
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Németh Rezső 2020. 03. 12. 21:46

    Most? Vagy még a 4. pontot elolvashatom? El tudom képzelni hogy amikor a könyvet feltalálták akkor is ezt mondták. Inkább kergesd a lepkéket a kertben! 😋