2020. 03. 04.

87 éves papot hallgatott ki az olasz rendőrség, mert a tiltás ellenére szentmisét mutatott be

Rendőrségi kihallgatás és vizsgálat lett a következménye annak, hogy egy lombardiai faluban nyilvános szentmisét mutatott be egy 87 éves pap – akinek fogalma nem volt a korlátozásokról.

Kihallgatta az olasz rendőrség azt a 87 éves papot, aki a hatósági tiltások ellenére is szentmisét mutatott be egy észak-olaszországi településen. Castello d’Agogna Lombardia régiójában található, az olaszországi koronavírus gócpontjához közel – ezért a hatóságok megtiltották, hogy tömegrendezvényeket, kultúrális és egyházi programokat szervezzenek. 

A szentmisén nyolc ember vett részt, a rendőrség azonban így is megtudta az esetetet – egyes sajtóhírek szerint a falu harangja „buktatta” le Antonio Lunghi atyát. Csakhogy az idős pap nem szándékosan vétett a szabályok ellen, egyszerűen nem tudta, hogy ilyen intézkedéseket vezetett be a hatóság, mivel ő csak helyettesíteni érkezett a településre. Hiába küldött az egyházmegye emailt az összes papnak, Antonio atya nem használ számítógépet – így esélye sem volt megtudnia hogy nem szabad szentmisét bemutatnia. 

A rendőrség szerint habár Castello d’Agogna település lakói tudták, hogy elmaradnak az egyházi szertartások, de a harangszó miatt azt gondolták, hogy véget értek az intézkedések, ezért mentek el a szentmisére – nyolcan. 

A papot a hatósági rendelet be nem tartásával vádolhatják meg, de idős korára való tekintettel és a nem szándékos cselekedet miatt minden bizonnyal nem kerül nagyobb bajba.

Forrás: Virgilio, Gosc.pl,

Fotó: Pixabay

Hírek
hirdetés

1 Komment

  • Válasz I. László 2020. 03. 10. 09:35

    Az embernek óhatatlanul eszébe jutnak dolgok: Szentek, akik az életüknél fontosabbnak ítélték, hogy az Eucharisztia méltósága csorbát ne szenvedjen, vagy szó szerint csak a megtestesült Igéből éltek.
    Vagy a prófécia a végső időkről, amikor megszűnik a mindennapi áldozat.

    Másrészt, hogy mennyire nem „rendezvény” a Szentmise. Mert nem szűnik meg az áldozat akkor sem, ha a zarándok egyháznak egyetlen tagja sincs jelen, és azt a pap -Krisztus személyében- egyedül mutatja be szentek és angyalok közelségében.