2020. 03. 01.

A nagyböjt olyan, mint az olimpia

A kísértővel való állandó küzdelmünk kiemelt időszakába léptünk. Olyan az ember életében a nagyböjt, mint a sportolóknak az olimpia. Az elméletben elsajátított ismereteket és az edzéseken produkált eredményeket kell a versenyek versenyén megőrizni, túlszárnyalni és felállni a dobogó legmagasabb fokára.

Nagyböjt idején kiderül, hogy az Istenkapcsolatunk, az életünk megújulására való képessége, vagy az akaratunk, testünk elhajlása lesz az erősebb? Egy hatalmas küzdelem, amelyben győzni vagy elbukni lehet, persze csak annak aki beszáll a „ringbe”. A pálya szélén kiabálók csak hangosak. Onnan minden sokkal könnyebb: legyél jobb ember, segíts másokon, péntekenként kenyér és víz böjtöt tarts, tedd le a mobilodat egy napra, tarts közösségi média böjtöt és még sorolhatnánk azok elvárásait, akik nem mernek vagy nem akarnak változtatni az életükön. A küzdelemben nem csak az én akaratom kerül nagyító alá, az Ördög is próbára tesz.

Jézus a 40 napos pusztai elvonulásában megtapasztalta háromszor az Ördög jelenlétét, de fejben és szívben egyszerre volt erős és volt ereje nemet mondani. Tudta jól, hogy a Sátánnak nincsen hatalma fölötte, mindaddig, amíg nem kerül a markába, onnan csak szenvedés útján van szabadulás. Mert a Kísértőnek nincsenek barátai, ő nem közösséget akar teremteni, csak skalpokat gyűjt és örömét abban leli, ha fájdalmat okozhat Teremtőjének, Istennek.

hirdetés

Jézus át látott a szitán. Leküzdötte az emberi jellem nagy vágyait: jólét, vakmerőség, hatalom és kizárta a Sátánt az életéből. De a Kígyó nem hagyta ennyiben, rést keresett a pajzson, megkörnyékezte a legközelebbi munkatársakat és a leggyengébbet megtalálta: Júdást. Az ő árulására volt szüksége, majd amikor munkáját bevégezte, a halál lett a fizettsége.

A böjtben én a pályán szeretnék lenni, ahol próbára tehetem magam. Kilépve a konfortzónámból, belépve a harctérre. Példát akarok mutatni a bámészkodó tömegnek: a szkeptikusoknak, a kárörvendőknek, az irigyeknek, a kicsiny hitűeknek, azoknak, akik örülnek, ha a másik elbukik.

Jézus ebben a kegyelmi időben számít rám, bízik az állhatatosságomban és nem gúnyol ki ha elesem, mert felállni csak az tud, aki felkelt, útra kelt és megbotlott.

Bese Gergő atya

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Bese Gergő Blog
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás