2020. 01. 31.

Cseri Kálmán: Kicsoda Jézus Krisztus? – könyvajánló

Kicsoda Jézus? Az elsőre hittanosnak tűnő kérdés létfontosságú, ha szeretnénk túllátni a hamis és téves elképzeléseken, és tényleg megismerni Istent. Ez az ismeret több teológiánál, egyenesen személyes kapcsolatot jelent.

“Helyes istenismeretre csak az jut el, aki igazán megismeri Jézus Krisztust. Nekünk döntő fontosságú, hogy helyes istenismeretre jussunk, mert ez határozza meg a földi életünket és az örök életünket is.” – olvasható a könyv borítóján. 

Te is kaptad már azon magadat, hogy úgy olvasod a Bibliát: vajon ma mit mond Isten rólam, a jelenlegi helyzetemről? Majd csalódottan csuktad be, amikor csak valami általános igazságot, intést találtál? Én igen. Számtalanszor! De ilyenek vagyunk mi emberek, azt hisszük, hogy minden rólunk szól, és mi vagyunk a világ közepe. Ahelyett, hogy földhöz csapna minket a hála, amiért Isten lehetőséget adott nekünk arra, hogy megismerjük a Fiát! Csak magunkra gondolunk, ahelyett, hogy engedelmesen hagynánk, hogy Isten és az ő szava letisztogasson rólunk minden mocskot. Ahelyett, hogy hagynánk őt növekedni bennünk, hogy mi egyre kisebbek legyünk.

“Aki engem lát, látja az Atyát.” (Jn 14,9c) – mondja Jézus , de mi sok esetben ezt nem akarjuk látni, csak a varázsigét, az azonnali választ, ami megoldja az összes problémánkat. Azonban Isten nem ilyen, nem egy kivánságot teljesítő dzsin

Akkor mégis kicsoda? 

hirdetés

Na ugye, hogy jó lenne tudni? A Cseri Kálmán igehirdetéseit tartalmazó kötet egy olyan áhítatsorozatot szedett csokorba, ami Jézus személyét vizsgálja meg. Egészen apró kis momentumokat figyelhetünk meg Jézus életéből, ami magunktól talán elkerülte volna a figyelmünket. Például tudjuk-e, hogy Jézus mikor mondott nemet? Milyen helyzetekben? Vagy mikor maradt csöndben és imádkozott? Olvastuk-e egyáltalán úgy a Bibliát, hogy nagyobb jelentőséget fordítottunk volna Jézus haragjára? 

Apróságok, de Cseri Kálmánnak köszönhetően sikerül összeraknunk a kirakós darabjait. (Azaz, a szerző most biztosan szabadkozna, és azt mondaná, nem neki köszönhetően, hanem Isten Szentlelke az, aki megvilágosítja bennünk mindezt.) Cseri Kálmán bibliaismerete, lelkészi tapasztalata, és átadott hívő élete azonban kétség kívül hatalmas segítség a számunkra! 

Ezeket a prédikációkat nem lehet gyorsan elolvasni. Szinte próbára teszi zaklatott életünket, hogy elcsendesedjünk, kizárjunk mindent, és csak Istenre figyeljünk. Nem lehet rohamtempóval végigolvasni egy nap alatt az egész kötetet. Fejezetről-fejezetre érdemes haladni, kiemelni szakaszokat, elmélkedni rajtuk, akár több napon keresztül. Igazi kihívást jelent ez számunkra, de egy percéért sem kár!

Minél jobban megismerjük Jézust, annál jobban látjuk az Atyát. És ez a mennyei fény ránk is ragyog, megvilágosít bennünket. Bejut a sötét kis zugokba, előttünk is feltárja halandóságunkat, mulasztásainkat, bűneinket, félelmeinket. Ugyanakkor nem hagyja üresen ezeket a korábban sötét sarkokat, hanem fénnyel tölti be! Elképesztő látni azt, ahogyan Jézus tettein keresztül felfedezzük: szükségünk van rá! Szükségünk van a kegyelmére, az útmutatására, igen, szeretnénk, ha ez a fény a fejünk búbjától a talpunkig egészen átjárna! 

“Isten érthetetlen kegyelmét csak az ismeri fel, és csak az tud két kézzel utána kapni, akármilyen kicsi is a hite, aki átéli a szíve mélyéig a maga tehetetlenségét.” – Cseri Kálmán

Ezt teszi Isten igéje, ezt teszi Jézus megismerése velünk. Betekintést enged a mennybe. És amikor meglátjuk, akkor jövünk csak rá igazán, hogy mekkora szükségünk van Rá. 


A kötet ezen a linken a “777” kuponkód megadásával 5% kedvezménnyel megvásárolható a Good News könyvesboltjában! 

Cseri Kálmán (1939-2017) a Pasaréti Református Gyülekezet lelkésze volt 39 éven át. Fő törekvése az volt, hogy az örök evangéliumot a mai ember számára is érthetően hirdesse, lehetőleg szép magyar nyelven. Elődjéhez, Joó Sándorhoz hasonlóan fontosnak tartotta a személyes lelki beszélgetéseket, a családlátogatást, s a szeretetszolgálat sokféle formáját gyülekezeten belül és kívül egyaránt, beleértve a mai határokon túli rászoruló magyar gyülekezeteket is.

 

Könyvajánló
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás