2019. 06. 05.

Még jó, hogy Isten nem egy kívánságteljesítő dzsinn!

Világszerte tarolt a mozikban az Aladdin című film élőszereplős feldolgozása. A történet mögött az eredeti meséhez hasonlóan sok olyan üzenet rejtőzik, amely igazán elgondolkodtatja az embert. Bennem az a kérdés fogalmazódott meg, hogy vajon milyen lenne, ha Isten egy dzsinn lenne és az emberek összes kívánságát teljesítené?

Talán sokan elképzeltük már, akár gyermekkorunkban, akár felnőttként, hogy ha lenne egy csodalámpásunk és egy dzsinnünk, akkor vajon mit kívánnánk? Mi lenne az a három dolog, amit mindenképp szeretnénk megkapni, amitől teljesnek éreznénk az életünket? Nehéz kérdések ezek, talán nem is tudjuk rá a választ. Önmagunk számára kívánnánk valamit? Esetleg a családunkra gondolnánk? A párunkra? Szüleinkre, gyermekeinkre? Barátainkra?

Elgondolkodtál már azon, hogy milyen lenne, ha az imáink egyfajta kívánságok lennének, és Isten mindet teljesítené, függetlenül, hogy éppen jó vagy rossz a szándékunk? Talán nem is kell sokáig agyalnunk ezen ahhoz, hogy megszülessen a válasz bennünk: katasztrófa. A világ rendje teljesen felborulna, az emberek irányítanának mindent, Isten pedig mint egyfajta „szolga” teljesítené a rosszabbnál rosszabb kívánságokat és végignézné, ahogy a teremtményei tönkreteszik önmagukat, egymást és az egész világot.

Az emberek képtelenek lennének jó célra használni ezt a fajta „hatalmat”, hogy bármit kívánhatnak. Egyre többet és többet akarnának, sose lennének teljesen megelégedve. Az önzőség extrém módon a felszínre törne, megszűnne a világon a szeretet és az együttélés, hiszen mindenki saját magának akarná a legtöbbet és a legjobbat, egy idő után minden más a háttérbe szorulna.

hirdetés

Ha Isten kivétel nélkül az összes kívánságunkat teljesítené, akkor még nagyobb befolyása lenne a gonoszságnak az életünkben, és a biztonságunk is megszűnne, hiszen a korlátozott emberi értelmünkkel nem látjuk előre a kívánságaink következményét.

Megnyugtató lehet számunkra az, hogy Isten meghallgatja az összes imát, viszont nem teljesíti az összes kérésünket, hanem csak azokat, amelyek a lelkünk és egymás javára válnak. Mennyivel jobb az, hogy a mindenség Ura, aki a legnagyobb hatalommal rendelkezik Égen és Földön, átlát mindent, még azt is, amit mi nem! Isten ismeri a múltat, ismeri a jelent, de még a jövőt is, és egy olyan látószöggel rendelkezik, amelyet mi emberek el se tudunk képzelni és sosem fogjuk ezt igazán megérteni.

Sokszor fájó, hogy talán hosszabb ideje kérünk valamit Istentől, mégis azt érezzük, mintha meg se hallaná. Nem válaszol a kérdésünkre, nem ad jeleket, nem segít rajtunk, egyedül hagy minket, amikor oly nagyon szükségünk lenne a segítségére. Talán olyan gondolatok is elkezdenek kavarogni a fejünkben, hogy valójában Isten nem is mindenható, hiszen, ha az lenne, akkor már rég megoldotta volna a szituációt, meggyógyította volna a betegségeket, megakadályozta volna a halált, adott volna egy jobb munkalehetőséget és még sorolhatnám azokat a nehézségeket, amelyek előfordulnak az életünkben. Vagy a másik opció az, hogy ha netalán Isten mégis mindenható, akkor egész biztosan nem szerető Isten, mert ha szeretne, akkor megoldaná a gondokat.

„Tudjuk azt is, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra válik, hiszen ő saját elhatározásából választotta ki őket.” – Róm 8,28

Nagyon nehéz az, hogy feltétel nélkül Istenre bízzuk az életünket, mindenféle szempontból és mindenféle területen. Nem könnyű úgy imádkozni, hogy „Istenem, a te akaratod legyen meg, ne az enyém!”, mert még ha a fejünkben el is jutunk idáig, nagyon nehéz ezt teljes szívből, teljesen őszintén, teljes ráhagyatkozással kimondani. De minél több időt szánunk Istenre napi szinten, annál inkább el fog mélyülni a kapcsolatunk vele, és annál könnyebb lesz a ráhagyatkozás.

Isten sokkal hatalmasabb, mint egy „kívánságteljesítő dzsinn”! Számára minden egyes ima értékes, a kimondottak és a ki nem mondottak, a rövidek és a hosszúak, a kötött szövegűek és a saját szavainkkal alkotott imák egyaránt. Sőt, az a legjobb, ha az imáidban úgy meg tudsz nyílni, mintha a legközelebbi barátoddal, a legfőbb bizalmasoddal beszélgetnél. Tárd fel bátran a szíved Neki! Ő képes betölteni azt az űrt a lelkedben, amelyet semmi más, és megad mindent, amire szükséged van!

„Gyönyörködj az Úrban, és megadja szíved kéréseit!” –  Zsolt 37,4

 

Nagy Barbara

 

kép: gadgets.ndtv.com

 

Blog Nagy Barbara
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás