2020. 01. 25.

Pál, Krisztus apostola

2018-ban jelent meg egy film Pál, Krisztus apostola címmel, mely Lukács és Pál apostol főszereplésével mutatja be az első keresztények életét és viszontagságait. Nem utolsósorban pedig azt a hitbéli mélységet, melyből az apostol levelei születtek.

Nem tagadom, nagy hatást tett rám a film. Egyrészt nagyon jónak találtam a szereplőválogatást, másrészt kifejezetten tetszett, hogy Pál története a visszaemlékezések mentén bontakozott ki. A történet elején ő már börtönben van és megérkezik a parancs, hogy ki fogják hamarosan végezni. Lukács rendszeresen meglátogatja, kockára téve ezzel saját és több keresztény életét. Néró uralkodása alatt zajlik mindez, így a keresztények különösen kegyetlen üldöztetésben vannak. Bujdosnak és menekülnek.

A film egyik nagy dilemmája, hogy maradjanak Rómában a keresztények vagy meneküljenek nyugodtabb vidékre. A döntés rendkívül nehéz, hiszen a krisztusi tanítás szószerinti megtartása és az élet védelme ütközik. Jézus arra hívta az embereket, hogy kövessék őt, tanítsanak másokat is az Ő követésére, még ha ezért üldöztetésben is van részük. Ugyanakkor teljesen ésszerű döntés a menekülés is, hiszen azzal máshol jóval több jót cselekedhetnek, mint a halálukkal. Lukács többek között ezzel a dilemmával fordul a megkorbácsolt, megkínzott rabságban sínylődő Pálhoz.

hirdetés

Ahogy beszélgetnek jelenről és múltról, kirajzolódik az a mély hit, ami Pálban van. Amit abból nyert, hogy a damaszkuszi úton találkozott Istennel.

Ez volt az a bizonyos „pálfordulás”, mely után az egyszeri zsidó sátorkészítő, Saul, mindent odaadott az Úrnak és minden körülmények között Őt követte. Mindeközben megmaradt embernek, megmaradtak a küzdelmei. Nem lebegett 10 centivel a föld felett valamilyen megmagyarázhatatlan eufóriában, melyben még a lefejezés is öröm volt számára. Kísértette a múlt. A vállára nehezedett rengeteg döntés súlya. Saját életét kellett kockáztatnia minden utazásánál, de ő tényleg ismerte az Atyát, a Fiút és a Lelket.

Persze, nem hiszem, hogy a film minden sora igaz volna, de a hangulat és a mélység nagyon átjön rajta. Elgondolkodtató, könnyeket fakasztó film. Ha van egy szabad estétek, nézzétek meg!

Kép: filmezzunk.hu

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Filmajánló
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás