2020. 01. 06.

Követni a csillagot

Bese Gergő atya írása Vízkeresztről, három királyokról, GPS-ről, és a csillag követéséről!

A mai napon Vízkereszt ünnepén a három napkeleti bölcs személye kerül elénk, egyházunk elválasztja a születés történetét és a királyok hódolatát. A szentírási szakaszt, amit ma olvastunk is jelzi, hogy nem istállóban, barlangban találták a gyermek Jézust, hanem házban: S lám, a csillag, amelyet napkeleten láttak, vezette őket, míg végre meg nem állt a hely fölött, ahol a gyermek volt. A csillagot megpillantva nagyon megörültek. Bementek a házba, és meglátták a gyermeket anyjával, Máriával.(Mt 2, 9-10)

Ez arra enged következtetni, hogy a születés után József talált egy megfelelő hajlékot, ahol várták Mária tisztulásának napjait, hogy bemutathassák a gyermeket a templomban. Hajlamosak vagyunk egy füst alatt „letudni” a karácsonyi betlehemi játékban az Angyali üdvözletet, a születést, a pásztorokat, királyokat, mert tudjuk, hogy hozzá tartoznak a történethez. Viszont ilyenkor éppen a lényeg tűnik el az előadásban, mert minden egyes történésnek, szereplőnek fontos üzenete van a történetet megismerni szándékozónak. Mária igenje, József hűséges szeretete, Betlehem puritánsága, pásztorok szegénysége, királyok gazdagsága és a csillag.  Mert a királyok a csillag nélkül csak egy lézengő gyülekezet és nem állhatatos bölcsek közössége. Ők azok, akik képviselik az akkor ismert világ kontinenseit (Európa, Ázsia és Afrika) és példát adnak a jómódú embereknek. Nekik is ott a helyük Betlehemben, Jézus mellett.

Az Isten minden embert meghívott arra, hogy találkozzanak egymással: Isten és ember. Megvan a saját csillagunk, amit követni kell, lehet, hogy egy hiteles szomszéd példájában, vagy éppen a szeretteim körében, egy jó édesapa, édesanya életén át. Isten mutatja az utat, mi viszont hajlamosak vagyunk arra, hogy levegyük a csillagról a tekintetünket. Folyamatosan azt gondoljuk, hogy mi ismerünk egy rövidebb utat és belső GPS-ünket átprogramozzuk. Göröngyös, alsóbbrendű utakon haladunk vagy éppen egy helyben topogunk, de büszkék vagyunk arra, hogy kihagytuk az Istent a döntésünkből, életünkből.

A teremtett nagyobb akar lenni a Teremtőnél.

Ezt látjuk nap mint nap a családokon belül megtapasztalt feszültségeken, az erőszakos cselekedeteken keresztül, a függőség borzalmaiban vergődők szenvedésein át. Hová lettek Isten csillagai? Hogyan találom meg őket a viharfelhők fölött? Fordulj vissza! Keresd meg azt a pontot, ahol átvetted az irányítást. Építsd fel újra az Istenkapcsolatodat, bízz benne, mert Ő a legjobbat akarja neked! Add át neki a GPS irányítását és akkor minőségi úton járhatsz. Hagyd el emberi gőgösségedet, önteltségedet, egódat és légy olyan bölcs, aki nem csak keresi az Istent, hanem meg is találja. Légy te is Gáspár vagy Menyhért vagy Boldizsár!

Bese Gergő atya

Fotó: Pablo Elices/Pixabay

Bese Gergő Blog
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás