2019. 12. 12.

488 éves az egyik leghíresebb Mária-jelenés

Ma, december 12-én emlékezünk arra a csodára, ami 488 évvel ezelőtt Mexikóban megváltoztatta a történelem kerekének irányát.

Az egyszerű indián, Juan Diego több alkalommal találkozott és beszélt Isten Anyjával a Tepeyac dombjánál. Az ő kérésére kereste fel a város püspökét, hogy kápolna építésére kérje fel. A főpásztor kételkedett az egyszerű Juan szavában, a Jelenés azonban nem tágított, elküldte ajándékát a kételkedőnek. Diego tilmájában Mária ajándékaival (kasztíliai rózsák) sietett Zumaraga püspökhöz, hogy meggyőzze szavának igazáról. A palotában az összefogott ruhából a földre hulló rózsák mögött megjelent Mária egész alakos képe. A püspök és vendégei meghajoltak a csoda előtt és teljesítették a kérést: felépítették a kápolnát.

Az indián tekintetű, áldott állapotú asszony megérintette a többistenhívő őslakosok lelkét. Elhagyták korábbi vallásukat és megkeresztelkedtek. Mária 1531-es jelenése új esélyt adott a békés együttéléshez: hódítók és őslakosok között.

hirdetés

Ma tekinthetünk úgy is rá, mint a remény asszonyára. Latin – Amerika számos országában gazdasági, társadalmi feszültségek erősödtek fel az elmúlt években, évtizedekben. A társadalmi olló kinyílt, hatalmas szakadék keletkezett szegény és gazdag között. A kilátástalanság elől milliók menekülnek a nagyvárosok nyomornegyedei felé. Ott pedig különböző gerillacsoportok rabságába kerülve a drog, az emberkereskedelem, prostitúció áldozataivá válnak. A feszültség egyre csak nő. A politikai vezetők tehetetlensége, tehetségtelensége polgárháborúk, hatalmas tüntetések földjévé tették Venezuelát, Chillét, Kolumbiát, Bolíviát, Mexikót.

A világ legnagyobb katolikus közösségeinek (Brazília, Mexikó) komoly kihívást jelent az örömhír eljuttatása az emberekhez, különösen a szíveikhez. Az erőszakon, elnyomáson, kizsákmányoláson csak a hit az imádság és a párbeszéd képes felülkerekedni. Ebben akar segítőtársként mellénk szegődni ma is Mária, aki egyszer már megmutatta a földrészen, hogy képes békét és egységet teremteni, most ismét nagy szükségünk van rá Latin – Amerika anyjára, a remény asszonyára.

Bese Gergő atya

Bese Gergő Blog
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Nemes Klári 2019. 12. 16. 13:44

    https://www.youtube.com/watch?v=qssUtLSIf18