2019. 11. 26.

Visszaesők Klubja

Ismerős az érzés, hogy nagyon elhatározol valamit, de már akkor megszólal a fejedben egy kis hang, hogy ezúttal sem fog sikerülni? Hiszen már ezerszer megfogadtad és megint beleestél ugyanabba a hibába/szokásba/függésbe, nevezzük bárhogy. És az önbeteljesítő jóslatod valósággá válik: az elhatározásod szertefoszlik, te pedig akármennyire is nem akarod, újra megteszed. Üdv a Visszaesők Klubjában!

Magam is a Klub tagja vagyok, mióta az eszemet tudom. Az első emlékeim között van, ahogy nagyjából háromévesen a szüleim közlik velem, hogy nem akarják, hogy többé cumiból igyam a teát, de kint hagyták az asztalon (nem tudom, hogy szándékosan vagy nem) és ott küzdök magammal, aztán csak beleiszom.

Ahogy teltek az évek, a cumi helyét más függőségek vették át. Hosszú évekig a tanulás, a minél jobb vizsgaeredmény volt a drogom, az kellett ahhoz, hogy nagyjából elfogadjam magam. Közben az internet, a Facebook is ilyen lett (hú, de egyedi függőség).

A legújabb felfedezésem pedig, hogy abszolút könyvmániás vagyok (talán az angol „bookaholic” szó írja le ezt még jobban). Ez nemcsak azt jelenti, hogy szeretek olvasni, hanem hogyha bemegyek egy könyvesboltba, 90 százalék eséllyel nem jövök ki onnan üres kézzel. Viccesnek hangzik, de valódi függésnek érzem. Hiába tudom, hogy mennyi könyv vár még otthon arra, hogy elolvassam, úgy érzem, nem bírom nem megvenni azt a 769. könyvet.

De nemcsak ilyen szinteken esem vissza, hanem például az összehasonlítgatásban is. Sokszor kimondtam már és tisztáztam magamban, hogy teljesen felesleges másokkal összehasonlítanom magam, a karrierem, a magánéletem, az anyagi helyzetem stb., de mégis újra és újra megteszem. Persze ezt remekül elősegítik a közösségi oldalak, de a felelősség az enyém is. Ha az identitásom majd teljesen Istenben fog gyökerezni és abban, hogy Ő milyennek lát, talán képes leszek elengedni ezt az összehasonlítási kényszert.

hirdetés

A Visszaesők Klubja egyébként rendkívül sokszínű. Vannak benne szerencsejátékosok, drogosok, pornófüggők, alkoholisták, irigyek, zabálók (akik közben diétázók), hűtlenek, kapcsolatfüggők és nagyon sok más alcsoport. A Visszaesők közel hétmilliárdan vannak. Elég nagy összegben mernék fogadni rá, hogy így vagy úgy, de te is köztük vagy.

Ez nem azt jelenti, hogy mindenki egy roncs, egy függő, hanem azt, hogy emberek vagyunk. Emberek, akiknek megváltásra van szükségük. Emberek, akik sokszor nem tanulnak a saját hibájukból sem. Emberek, akik tele vannak rossz szokásokkal és úgy érzik, képtelenek változtatni rajta.

Van egy rossz hírem: nem sok esélyed van, hogy egyedül legyőzöd a rossz szokást/függést. Van egy jó hírem: nem is egyedül kell csinálnod!

Kaptunk egy Megváltót, akit Jézusnak hívnak és akinek a specialitása, hogy kivezet a Visszaesők Klubjából. Fizetned sem kell neki: ő fizetett érted.

Azért, hogy szabad legyél. Bármilyen ördögi körben is érzed magad, Ő megfogja a kezed és kihúz a csapdából. Nem azért, mert annyit erőlködtél vagy mert olyan okos-ügyes vagy, hogy egyszer csak megváltozol. Hanem mert kegyelmet kaptál. Vele, benne igenis sikerülni fog. Ez sem azt jelenti, hogy garancia van arra, hogy soha nem esel majd vissza. Ne feledd, ember vagy. De ne feledd: Ő Isten.

Szilágyi Anna

Blog Szilágyi Anna
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás