2019. 08. 29.

Te ápolod a gondolatvilágodat?

Fel sem fogjuk, hogy a környezetünk mekkora hatással van ránk, a boldogságunkra. Mindenféle silány művet megnézünk a tévében, mert vicces; nyálas regényeket olvasunk, mert olyan jó, hogy kiszámíthatóak; és a keresztény erkölcstől távol álló számokra rázzuk magunkat, mert mi másra is táncolnánk? De feltöltjük-e a gondolatainkat, a lelkünket pozitív, krisztusi üzenetekkel is? Vagy csak sodródunk az árral és letudjuk a lelkünk ápolását a vasárnapi egy vagy másfél órás szertartással? 

Vendégszerzőnk, Papp Miklós, görög katolikus teológus hívta fel a figyelmemet egyik előadásában egy nagyon elhanyagolt területére az életemnek. Az atya a párkapcsolatokról beszélt, és arról, hogy milyen fontos a gondolatvilágunkat ápolnunk, hiszen ha nem így teszünk és engedünk a negatív gondolatoknak, azok elszaporodnak, és megmérgezhetik a párkapcsolatunkat. Hiszen a gazt nem kell ápolni, nő az magától, de a kertünk ékességei csakis kitartó munkával tudnak szépen virágozni! 

Bizony gyomlálnunk kell a fejünkben is. Egy idős remetének tulajdonított gondolat szerint: „Kedves testvérem, azt nem tudod megakadályozni, hogy a madarak a levegőben elrepüljenek a fejed felett, ám tehetsz az ellen, hogy a hajadban fészket rakjanak.” Tehát mindannyian tudunk tenni az ellen, hogy a fejünkön átsuhanó, negatív, bűnös gondolatokat addig dédelgessük, míg tényleges cselekedet nem lesz belőlük. 

Hogy hogyan néz ki ez a mindennapokban? Görgetem a közösségi médiát: jajj,de szép ez a lány! Én miért nem vagyok ilyen szép? Nekem miért nincsenek ilyen ruháim? Na persze, ő mindent megkap, én meg olyan szegény vagyok. Ha lecserélném minden szezonban a ruhatáramat, akkor én is tudnék így kinézni. Egy perc sem kell hozzá, és máris lubickolunk az önutálatban és az önsajnálatban! Holott mit mond rólunk a Biblia?

“Te alkottad veséimet, te formáltál anyám méhében. Magasztallak téged, mert félelmes és csodálatos vagy; csodálatosak alkotásaid és lelkem jól tudja ezt.” (Zsolt 139,13-14)

Jó dolog az inspirálódás, de figyeljünk, hogy ne kergessen minket elégedetlenségbe, és boldogtalanságba!

De más módon is tudnak minket támadni a gondolataink. Képzeljük csak el, hogy éppen mosolyszünet állt be a kedvesünkkel, vagy szimplán csak kicsit elfáradtunk a gyereknevelésben és a hétköznapokban. Papp Miklós szerint nagyon fontos, hogy folyamatosan észben tartsuk a szép, közös emlékeket, mert ezekből a nehéz időszakokban is erőt meríthetünk. Ha ezt nem tesszük, és mondjuk a munkahelyen egy kedves kolléga megnevettet minket, majd beszélgetünk egy jót vele, majd együtt kávézunk… stb. könnyen negatív fényben tud feltűnni a kedvesünk. Sokan mondják, hogy a hűtlenség nem ott kezdődik, hogy valaki másnak az ágyában találjuk magunkat. A hűtlenség fejben kezdődik, a gondolatvilágunkban, melynek ebben az esetben szabad utat engedünk.

A fenti példák jól szemléltetik, hogy miért is fontos figyelnünk a gondolatainkra, és a környezetünkre. Ha bizonyos oldalak káros hatással vannak az önértékelésünkre, ne kövessük őket. Ugyanígy kizárhatunk minden egyéb tartalmat: filmet, zenét, könyvet, újságot, YouTube csatornát, és még sorolhatnánk. Azt nekünk kell felfedeznünk, hogy mi az, ami rombol minket. Helyettük iktassunk be napi lelki tartalmakat is a hetünkbe, keresztény zenéket, könyveket, rövid áhítatokat, vagy töltsünk le prédikációkat, amiket út közben tudunk hallgatni!

Természetesen ezzel a cikkel nem azt akarom mondani, hogy csak és kizárólag keresztény tartalmakat lehet fogyasztani, és költözzünk ki az erdőbe, csak azt, hogy legyünk figyelmesek a lelkünk és gondolataink jelzéseire, és ha valami káros, attól nyugodtan váljunk meg. Álljunk meg néha pár percre, és töltsük fel a gondolatainkat krisztusi üzemanyaggal! A változás nem fog váratni magára! 🙂 

 

Blog
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás