2019. 08. 15.

Ma van Nagyboldogasszony ünnepe!

Bese Gergő atyának mindig is fontos volt a Mária-tisztelet: ezért is ragadott billentyűzetet Jézus édesanyjának legfontosabb katolikus ünnepén!

Az elmúlt vasárnap a türelemről, a türelmes várakozásról beszéltem a híveknek és a gyerekeket faggattam arról, hogy mikor szoktunk türelmetlenek lenni. A válaszokban ott szerepelt a boltban való sorbanállás, a dugóban ülni az autóban, a horgászás közben a kapásra várva, egy régen látott baráttal való találkozás izgalma…..

Számtalan élethelyzetet lehetne említeni még, ahol szükségünk van a nyugalomra, türelemre. Gyakran olyanok vagyunk, mint az apostolok, akik izgatottan készültek Jézus második eljövetelére, mert azt hitték, hogy még az ő életükben bekövetkezik a Mester visszatérése. Pedig Márk evangéliumában érthetően a következő tanítás szerepel: „Ám azt a napot vagy órát senki sem tudja, az ég angyalai sem, sőt még a Fiú sem, csak az Atya. Vigyázzatok, legyetek éberek, mert nem tudjátok, mikor jön el az idő.” (Mk. 13, 32-33)

hirdetés

Éber várakozás, ez a türelem jellemezte a ma ünnepelt Szűz Máriát is.

Jézus halála után még megadatott az édesanyának, hogy találkozott Fiával. Nem tudjuk, hogy mit beszéltek, hány alkalommal találkoztak, de Mária megerősödött abban, hogy élete végén újra együtt lesznek. A szeretett tanítvány, János apostol magához vette – ahogyan Jézus rendelte a kereszten függve – és saját édesanyjaként gondoskodott róla.

Emmerich Anna Katalin nővér több látomásában azt az üzenetet kapta, hogy Mária utolsó éveit Efezusban töltötte és ott is szenderedett el. 1891-ben kutatók meg is találták a romot, melyről a nővér beszélt, de hivatalos egyházi jóváhagyást nem kapott a hely, pedig három pápa is felkereste a területet, legutóbb 2006-ban XVI. Benedek pápa. Ezért a szent hagyomány szerint Jeruzsálemben történt Mária elszenderedése. A bencések által gondozott Dormitio templom altemplomában kialakított szentélyben két méteres cseresznyefából kifaragott Mária szobor emlékeztet bennünket a nagy találkozásra. Hiszen a halál nem az elmúlás napja, hanem a találkozásé. Látjuk az Atyát és azokat, akik korábban előttünk jártak. Máriának is ebben a találkozásban volt része, Názáretben kimondott igenjének egyik jutalma éppen a mai napon teljesedik be, együtt lesz a Szent Család: József – Jézus és Mária. Kell ennél nagyobb öröm?

Mária befejezte földi pályafutását egy ideig, mert szerepe a történelemben több alkalommal bizonyította, hogy nem felejtkezett meg rólunk, azokról, akik az ő közbenjárásáért fohászkodnak. Guadalupe, Lourdes, Fatima, Medugorje bizonyítékok arra, hogy közénk lépett és folyton a megtérésre hív, hogy mi is átéljük azt a boldogságot, amit ő, amikor élete végén megnyílt egy másik út és beléphetett a mennyországba és találkozott Jézussal. Oda hív bennünket, azt szeretné, ha együtt lennénk.

Köszönjük Nagyboldogasszony!

Bese Gergő atya

Bese Gergő Blog
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás