2019. 07. 29.

Hamu helyett fejdísz – Élj a múlttól szabadon!

Nem is gondolnánk, mennyi minden múlik a gyermekkorunkon vagy akár életünk első 9 hónapján! A legtöbb sebet, ami aztán felnőtt korunkban a legváratlanabb pillanatban szakad fel, még kiskorunkban szerezzük. Sőt, a legtöbbet nem szándékosan adják nekünk, hanem teljesen akaratlanul, néha kifejezetten szeretetből. Paradox, igaz? Vajon, meg lehet gyógyítani ezeket a sebeket?

A legnagyobb kérdés, amikor szembenéz valaki a gyermekkori sebeivel, melyet a számára legfontosabb emberek okoztak, hogy vajon szerethetem-e őket igazán, ha közben haragszom rájuk? Aki már felfedezett a múltjában fájó mondatokat, eseményeket, melyekért a szülei, nagyszülei, testvérei vagy bármilyen tekintélyszemély volt a felelős, az feltette már magának ezt a kérdést. Ilyenkor egyszerre nyomasztja az embert a fájó seb, a harag és a szeretetkapcsolat, melyben nem helyénvaló a harag, a számonkérés. Sőt, a felnőtt ember már nagyon felelősségteljes és végig gondolja az indítékokat is és azon nyomban felmenti a szeretteit: „Őt is biztos bántották.” „Nem volt előtte jó minta.” „Sokkal jobban csinálta, mint az ő szülei.” „Éppen válságban volt a házasságuk, életük.” És még sorolhatnánk a kitűnő és teljesen helytálló magyarázatokat. A gyógyulásban ez mégsem segít.

Nemrég olvastam Révész Szilvi új könyvét, melynek Hamu helyett fejdísz a címe és éppen a múltbéli sebekből való gyógyulás a témája. Rendkívül izgalmas volt számomra, ahogy szépen levezette, hogy

hirdetés

az ember számára a szeretet a legfontosabb, így a szeretetlenségből fakad a legtöbb fájdalom, seb, az elvetettség érzése. Nem kell ehhez okvetlenül olyan nagy dolgokra gondolni, mint egy fontolgatott abortusz, egy helyettesítő gyermek, válás vagy hasonló trauma.

A családért olyan sokat dolgozó, a gyerekekkel kevés időt töltő apa ténye, minden különösebb rossz cselekedet nélkül már kiválthatja a gyermekekben a szeretetlenség érzését. Néhány hasonlítgató mondat a testvérekkel, vagy egy jó szándék vezérelte, de balul sikerült cselekedet kinevetése is mély sebeket tud okozni. Ha pedig ezek gyakran előfordulnak, nincs pozitív, megerősítő, a szeretetkapcsolatot építő gesztus, akkor könnyen borul a mérleg. Sőt, az a baj, hogy ez nem kilóra megy. A mérleget egy nagyon aprónak tűnő gesztus is átbillentheti a szeretetlenség irányába.

Az a jó hír, hogy nem kell örökre ennek a nyomása, szégyene, fájdalma alatt élni. Fel lehet dolgozni ezeket a történéseket, meg lehet őket bocsátani és lehet szabadon, egészségesen élni. Révész Szilvi a könyvében mikroszkopikus pontossággal tárja fel ezeknek a sebeknek a gyökerét, majd útmutatást is ad a gyógyuláshoz. Néhány gondolat a könyvből, amit szem előtt kell tartanunk a gyógyuláshoz:

  • Ahhoz, hogy meggyógyuljunk a lelki sebekből, először be kell ismernünk, hogy vannak sebeink. Nem szerettek minket úgy, ahogy azt mi vártuk vagy megértettük volna.
  • Jogunk van haragudni a sebek miatt akkor is, ha van jó magyarázat a tettekre. Ez még nem jelenti azt, hogy nem szeretjük és tiszteljük a másikat, csupán azt, hogy elkezdtük magunkat is szeretni.
  • Az, hogy felismerjük, hogy bántottak minket vagy nem adtak meg valamit, ami számunkra a szeretet kifejezése lett volna, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy a másik nem szeretett, de azt igen, hogy mi ezt nem éreztük igazán. Ettől még igenis lehet a másik jó ember.
  • Az, hogy vannak jó emlékeink, még nem egyenlíti a mérleget. A fájdalom nem a jó emlékek felidézésétől fog elmúlni, hanem a szembenézéstől és a megbocsátástól.
  • A megbocsátás első lépése nem a megbocsátás érzésének megélése. Az egy tudatos döntés és majd jönni fognak az érzések is.
  • Végül, de nem utolsó sorban: Istennel ezt az egész gyógyulás sokkal könnyebb és gyorsabb! Ő meg tudja mutatni, hogy tökéletesen, hibátlanul szeret és ez minden új és régi sebet gyógyítani tud. Ha igazán a szívünkig engedjük azt az érzést, hogy Isten soha nem mondott le rólunk, mindig szeretet, akkor ez felül fog írni minden emberi gyarlóságot a szeretetkapcsolatainkban.

Ezek persze csak részletek, aki szeretné mélységében megismerni a lelki sebek gyógyulásának útját, annak szívből ajánlom Révész Szilvi Hamu helyett fejdísz – Élj a múlttól szabadon! című könyvét.

Kép: picdeer.com/reveszszilvia

Blog Könyvajánló
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás