2019. 07. 16.

“Tudunk együtt nevetni, imádkozni” – Gergő atya úti beszámolója

Nyári kalandozásaimban gyakran megtapasztalom, hogy távol az otthontól sokkal jobban megértik egymást a magyarok. Tudunk együtt nevetni, énekelni, imádkozni. A távolság felerősíti a nemzeti együvétartozás érzését. Különösen is érződik ez Portugáliában, Fatimában. A világ egyik legismertebb Máriakegyhelyén július 13-án, a jelenések 102. évfordulóján lehettem zarándoktársaimmal együtt.

1917-ben a gyermek látnokok éppen a júliusi találkozásuk alkalmával, Máriától 3 titkot kaptak.

Az első a pokol látomása volt. A gyerekek megrettentek mindattól, amit a vesztőhelyen láttak. A szenvedés és örök kárhozat sokkolta őket. Egyúttal örültek is annak, hogy Mária már az első jelenése alkalmával megmondta, miként juthatnak a mennyek országába.

hirdetés

A második titok az első világháború végét jelezte. Azonban, ha továbbra is a bűn útján marad az emberiség, egy sokkal veszedelmesebb világégés következik. A megtérés mellett szükséges azonban Oroszország felajánlása a Szeplőtelen Szívnek.

A harmadik titok az Egyház üldözéséről és a Szentatya elleni merényletről szólt. A jóslat 1981. május 13-án, a Szent Péter téren következett be, az üldözés pedig a kommunizmus elterjedésével mindenki számára egyértelművé vált.

102 évvel később, még mindig ereje van Mária szavainak. Soha nem tapasztalt keresztényüldözést élünk át, a társadalom egyre inkább kifordul önmagából és számos deviancia követendő példa lett. Az emberiség nem tért meg és nem vált jobbá. Véleményem szerint egy újabb komoly háború küszöbére sodródtunk, melytől csak a megtérés menthet meg bennünket.

Az ünnepi szentmise végén csoportunkkal a Kondor Lajos térre vonultunk és megemlékeztünk a tér névadójának szobránál, arról a magyar származású szerzetesről, akinek nagyon sokat köszönhet a diaszpóra magyarsága és Portugália. Lajos atya nagy tiszteletnek örvend az országban, ezért is fontos, hogy mi, magyarok se felejtkezzünk el róla. Az ünnepségünket megtisztelte Kaizinger Tibor konzul és kedves felesége, Annamária. Gondolatainak elmondása közvetlen, baráti hangvételű volt. Köszönetét fejezte ki, hogy felkerestük a kegyhelyet és a népviseletbe öltözött boldogi hívek öregbítették Magyarország hírét a kontinens nyugati részén is. Koszorúink elhelyezése után, elénekeltük nemzeti imádságunkat és örömmel a szívünkben jártuk végig azt a keresztutat, melynek megálmodója, létrehozója Lajos atya volt. Itt hagyva közöttünk munkájának gyümölcseit, hogy kiimádkozzuk népünk igazi feltámadását.

Bese Gergő atya

Bese Gergő Blog
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás