2019. 07. 13.

Így emlékezik szülővárosa II. János Pálra

Az idei nyár sok meglepetést tartogat a számomra. Évről évre felkeresek olyan zarándokhelyeket, melyek sokak által ismertek, vagy kevésbé népszerűek és igyekszem feltölteni a bennem lévő elemeket a következő tanévre. Az útibeszámolók helyett szeretnék egy – egy kedves mozzanatot, történést megosztani az olvasókkal, hogy a nyári vakációban se feledkezzünk el egymásról.

Ha nyár, akkor Lengyelország. Nagy példaképem, Szent II. János Pál szülővárosában, Wadowicében sétálva a zarándoktársaimmal felkerestük a templomot, ahol nagy becsben őrzik azt a kutat, melyben megkeresztelték a kis Karolt. A bazilikában a Mária oltárnál megszámlálhatatlan hálaajándék jelzi: napjainkban is vannak csodák, imameghallgatások.

Kilépve a templomból pedig felkeressük a Wojtyla család házában berendezett múzeumot. Képek, emléktárgyak, dokumentumok részletesen bemutatják életüket és Karol útját Róma felé. Az egyik szobaablakból a templom falán lévő napórát is látjuk. Szent II. János Pál pápa gyermekként naponta rátekintett és olvasta a következő idézetet: “Czas ucieka wiecznosc czeka” – az idő elfogy, az örökkévalóság vár. A 20-as években működő óra már megváltozott, a pápa földi életének elmúlását ráfestették az órára, 2005. április 2. 21:37. A Szentatya élete véget ért ugyan, de tanítása, életműve, karizmája még mindig elevenen él a hívek szívében, az Egyházban.

hirdetés

A múzeumban számtalan kiállított tárgyat találunk. Az egyik legmeghatóbb az a Szentírás, melyből Tobiana nővér olvasott a haldokló pápának és 21:37 perckor egy pontot tett ahhoz a részhez, amikor a halál bekövetkezett. A 2. Királyok könyve 10. fejezet 34 – 36. versénél fejeződött be a felolvasás: „Jéhu egyéb dolgai pedig s mindaz, amit cselekedett, meg a vitézsége, nemde meg vannak írva Izrael királyainak krónikás könyvében? Amikor Jéhu aludni tért atyáihoz, eltemették Szamariában s fia, Joacház lett a király helyette. Az idő, amely alatt Jéhu Izraelen, Szamariában uralkodott, huszonnyolc esztendő volt.”

Megdöbbentő olvasni ezeket a sorokat, az elmúlásról és a hosszú uralkodásról. Az írás pedig beteljesedett, a haláltusa szobájában. A pápa „aludni tért atyjához”.

Stanisław Dziwisz bíboros, a pápa titkára egy dokumentumfilmben prófétaként jellemzi János Pált. A 20 és a 21. század prófétájának, aki képes volt megszólítani az egész világot és szenvedésével megmutatta, hogy a vállalt kereszthordozás a kálvárián, a kereszten ér véget, nem lehet megúszni, nem lehet hátat fordítani neki. Mert az idő ugyan elfogy, de az örökkévalóság vár ránk.

Bese Gergő atya

Fotó: flickr, Ruszaj w droge, Polskie Szlaki

Bese Gergő Blog
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás