2019. 07. 04.

Értékes vagy!

Nem fogok hazudni, piszok nehéz egy olyan világban értékesnek tartani magadat, ahol még a csapból is a bombanők/ alfahímek éltetése folyik. Nekem mikor lesz olyan testem? Mikor leszek olyan sikeres? Íme néhány tipp, hogyan tudj túllendülni ezen, és kezdd el szeretni azt az embert, akinek Isten teremtett téged.

Elfogadni az öregedést

Olyan büszke vagyok a nagymamámra! Fiatalkorában ahhoz szokott hozzá, hogy mindenki el van ájulva tőle. Ő volt a szépség, a faluban a legdivatosabb, és olyan meredek dolgokat is bevállalt a külső érdekében, mint a hegymászást platformos szandálban. (Amikor rákérdeztem miért tette, csak annyit mondott: Ez a cipő ment a szoknyámhoz.) A nagy szépségideálok példáján láthatjuk, hogy nehezen fogadja el az öregedést egy olyan ember, akit mindenki a külseje miatt éltetett. (Nézzük csak meg olyan nagy sztárok öregkori képeit, mint Sophia Loren vagy Elizabeth Taylor…) A nagymamám mégis olyan szépen a helyén tudja ezt kezelni. Még most is szereti a ruhákat, odafigyel a frizurájára, azonban ez nem egy görcsös fiatalság hajkurászás, hanem puszta igényesség. Elfogadta az élet rendjét, elfogadta az öregedést és mindig az adott életkorból hozza ki a legtöbbet. Az örök fiatalságot ígérő arckrémek korában vajon tudunk mi is elégedettek lenni az életünkkel? Ha igen, hogyan?

Egy élet, egy test

Gondold csak végig: ezt a testet kaptad egy életre. Ha nem tudod elfogadni, az hosszú évtizedeken keresztül csak fájdalmat, bánatot és frusztráltságot fog okozni neked. Nem lenne jobb megbarátkozni vele, ahelyett, hogy folyton másokhoz hasonlítanád magadat és egy véget nem érő elégedetlenséggel élnél? 

Ezért így is imádkozhatsz: Uram, köszönöm neked, hogy a saját képmásodra teremtettél. Köszönöm, hogy te formáltál már édesanyám méhében is. Uram, nem akarom ezzel a fájdalommal, elégedetlenséggel leélni az életemet! Kérlek, add, hogy szeretni tudjam magamat olyannak, amilyennek születtem. Add, hogy meglássam azokat az értékeket, melyeket adtál, és segíts, hogy ezeket ki tudjam bontakoztatni! Ámen

 

Digitális tudatosság

Nagyon fontos, hogy résen legyünk és észrevegyük azokat a tartalmakat, amik rossz hatással vannak a gondolatainkra. Áltathatod magadat azzal, hogy csak inspiráció miatt követed az adott modellt vagy hírességet, de a tökéletesre retusált testek látványa rombolóan hat az önértékelésünkre. Arról nem is beszélve, hogy a csillogó ruhatárak látványa elégedetlenséggel tölthet el, és folyamatos költekezésre indíthat. 

Egyszerűen kövesd ki ezeket az oldalakat. Kíméletlenül tisztogasd ki ezeket minden felületen, ahová regisztráltál. Helyettük kövess be olyan embereket, akik tényleg motiválnak és nem arról akarnak meggyőzni téged, hogy veled ellentétben ők milyen tökéletesek. (Persze a legjobb hatása annak lenne, ha törölnéd magadat ezekről a felületekről.)

Aktív időtöltés

Keress olyan elfoglaltságokat, amik boldoggá tesznek! Sportolj, tanulj nyelveket, kezdj el egy új hobbit, csinálj olyan dolgokat, amikben jó vagy!

Sportolj azért, hogy jól érezd magad a bőrödben, hogy új kihívások elé állítsd magadat, vagy egy jó kis társas elfoglaltságot űzz. 

Ha megtalálod azokat a tevékenységeket, amikben jó vagy, akkor már egy sokkal reálisabb képpel fogsz rendelkezni a saját képességeidről. Ha eddig azt hitted, hogy te mindenben béna vagy, akkor a sikerélmény megerősítően fog hatni az önbizalmadra!

Önismeret

Az önismeret kiemelkedően fontos! Ha tisztább képpel rendelkezel magadról, akkor könnyebben elindulhatsz az elfogadás útján. Olvass utána a személyiségtípusodnak, a szeretetnyelveknek stb. Informálódj, és vedd észre, hogyan fogsz ezáltal is épülni, és hogyan jutsz el felismerésekre a hibáiddal kapcsolatban is. Egyfajta újraalapozásnak is mondanám. A helyes önismeret pedig szorosan összekapcsolódik Isten ismeretével! 

 

Ugye tudod, hogy bármiért imádkozhatsz? Istenhez mindig minden bajoddal oda tudsz fordulni! Neki nem pitiáner dolog az, hogy nem érzed magadat értékesnek. Szerintem még azt is szeretné hallani, hogy zavar az, ha kevesebb ruhát tudsz venni másoknál. Ő meg tudja mutatni neked, hogy mindez nem számít! 

“Ezért mondom nektek: ne aggódjatok életetekért, hogy mit egyetek, vagy mit igyatok, se testetekért, hogy mibe öltözködjetek. Nem több-e az élet a tápláléknál, és a test a ruházatnál? Nézzétek meg az égi madarakat: nem vetnek, nem is aratnak, csűrbe sem gyűjtenek, és a ti mennyei Atyátok táplálja őket. Nem vagytok-e ti értékesebbek azoknál? Aggódásával pedig ki tudná közületek meghosszabbítani életét csak egy perccel is? Mit aggódtok a ruházatért is? Figyeljétek meg a mező liliomait, hogyan növekednek: nem fáradoznak, és nem fonnak, de mondom nektek, hogy Salamon teljes dicsőségében sem öltözködött úgy, mint ezek közül akár csak egy is. Ha pedig a mező füvét, amely ma van, és holnap a kemencébe vetik, így öltözteti Isten, nem sokkal inkább titeket, kicsinyhitűek? Ne aggódjatok tehát, és ne kérdezgessétek: Mit együnk? – vagy: Mit igyunk? – vagy: Mit öltsünk magunkra? Ilyesmikért a pogányok törik magukat; a ti mennyei Atyátok pedig tudja, hogy szükségetek van minderre. Keressétek először Isten országát és az ő igazságát, és mindezek ráadásként megadatnak majd nektek. Ne aggódjatok tehát a holnapért, mert a holnap majd aggódik magáért: elég minden napnak a maga baja.”  (Mt 6,25-34)

Blog Harmati Dóra
hirdetés

2 hozzászólás

 • Válasz Fanni 2019. 07. 04. 23:03

  Kedves Dóra! 🙂
  Nagyon tetszik a cikk, az önismerettel kapcsolatban sokat küzdöttem és küzdök még most is, ha rám jön. Ezt a személyiségtípusos dolgot mondta már a plébánosom is, elég vegyes vagyok illetve kicsit hadilábon állok ezekkel a tesztekkel az önismerettel, személyiséftípusokkal, persze az elfogadás. Szóval az lenne a kérdésem tudnál ajánlani valami tesztet, vagy forrást amivel kicsit segíthetek ezen…?!
  Köszönöm a cikket és a 777-et! 🙂

 • Válasz Harmati Dóra 2019. 07. 05. 10:13

  Kedves Fanni!

  Örülök, hogy tetszett az írás! 🙂 Ezt a könyvet érdemes elolvasni a témában: Ole Hallesby: Személyiségtípusok https://www.harmat.hu/uzlet/szemelyisegtipusok/
  Ez pedig egy jó kis teszt: https://www.16personalities.com/hu/ingyenes-szem%C3%A9lyis%C3%A9gteszt
  Természetesen érdemes kritikusan szemlélni az eredményt, nem biztos, hogy minden állítás igaz az emberre. 🙂 De érdemes elgondolkodni rajta!