2019. 05. 17.

Téged is túlságosan érdekel mások véleménye?

Kevés olyan emberről tudok, akiket ne érdekelne mások véleménye. A figyelő tekintetek befolyásolják a döntéseinket, mások elismerésének az elnyerése, a szeretet iránti vágyunk sokszor megakadályoz minket abban, hogy önálló döntéseket hozzunk meg. Szeretnénk, ha szeretnének, és ehhez sokszor saját szabályainkat is képesek vagyunk megszegni, egy-egy kritika pedig teljesen el tud bizonytalanítani minket abban, hogy helyesen cselekszünk-e. Arról nem is beszélve, hogy Isten igazságát és az Ő törvényeit is könnyen megkérdőjelezhetjük, ha az éppen nem trendi.

Világunkban egyre több felület ad lehetőséget nekünk az önigazolásra. A közösségi média lájkjai alapján mérjük szépségünket és gondolataink igazságát, a kommentek alapján pedig elhisszük, hogy mindenki úgy gondolkozik, mint az az egy-két hozzászóló.

Azonban, ha az embereknek akarunk megfelelni, az mérgező lehet. Tönkreteheti az önértékelésünket, folyamatos bizonytalanságban tarthat minket, elveszthetjük az önbizalmunkat, és mindig szükségünk lesz valaki jóváhagyására, mielőtt bármit csinálnánk vagy mondanánk, nehogy kilógjunk a sorból, vagy mást mondjunk, mint a többség.

Választanunk kell, hogy egy mások véleményétől független, szabad(!) életet szeretnénk élni, vagy egy folyton megfelelni vágyó, szorongó, az árral sodródó életet?

Te is a szabadságot választanád inkább, igaz? De hogy tudunk szabadok lenni mások véleményétől? Nos, élt régen egy ember, akit Saulnak hívtak. Ez a Saul a kereszténység egyik legnagyobb üldözője volt, a közössége ezt nem ítélte el, sőt, bátorította is rá. Azt csinálta, ami a közössége szemében elfogadott volt. Azonban egy nap találkozott Jézussal, ami örökre megváltoztatta az életét, és a kereszténység egyik legnagyobb prédikátora lett.

hirdetés

Saul új nevet kapott. (A névcsere jelképes értelmű: az eredeti Saul a zsidók szálfatermetű első királya volt, míg a latin paulus jelentése: kicsiny. A kis termetű Pál, aki Saulként a legnagyobb volt az üldözők között, az apostolok sorában a legkisebbnek mondta magát.) Pál bizalmát és erejét, hogy merjen szembe fordulni az akkor elfogadott és uralkodó nézettel, nem magától nyerte, hanem Jézustól, akivel személyesen is találkozott. Egyedül nem lett volna képes szemben úszni az árral. Erről a galatai gyülekezetnek írt levelében így fogalmazott:

„Most tehát az embereket akarom meggyőzni vagy Istent? Vagy embereknek igyekszem tetszeni? Ha még mindig embereknek akarnék tetszeni, nem volnék Krisztus szolgája.” (Galata 1,10)

Pál nem az emberek jóváhagyását kérte, hanem Istenét. Az elsődleges motivációja az volt, hogy Őt dicsőítse az életével, és ez hatalmas szabadságot adott neki!

“Az emberektől való rettegés csapdába ejt, de aki az Úrban bízik, az oltalmat talál.” (Péld 29,25)

Hogy hogyan tudunk megszabadulni az elfogadásért való versengéstől és a sok hazugságtól, ami körbevesz minket?

 

Vértezd fel magadat az Igazsággal

A folyamatos bibliaolvasás az, ami minden nap meg tud téged erősíteni Isten Igazságában. Akár a Zsoltárokat olvasod, a Példabeszédek könyvét, az Evangéliumokat, Pál leveleit, vagy az Ószövetséget, az Igazság ott van és megerősít téged. Ha nem veszed le a tekintetedet Istenről és az Ő kijelentéseiről, akkor a hazugságok annál kevésbé fognak megtalálni téged.

Pl. Ha úgy érzed nem vagy elég jó, és értékes, arra az Ige többek között így válaszol:

„Te alkottad veséimet, te formáltál anyám méhében. Magasztallak téged, mert félelmetes vagy és csodálatos; csodálatosak alkotásaid, és lelkem jól tudja ezt. Csontjaim nem voltak rejtve előtted, amikor titkon formálódtam, mintha a föld mélyén képződtem volna. Alaktalan testemet már látták szemeid; könyvedben minden meg volt írva, a napok is, amelyeket nekem szántál, bár még egy sem volt meg belőlük. Mily drágák nekem szándékaid, Istenem, mily hatalmas azoknak száma!” (Zsolt 139, 13-17)

Csodálatos élmény felfedezni Isten gondoskodását és látni azt, hogy mennyire értékesnek tart minket, téged, engem!

„Lássátok meg, milyen nagy szeretetet tanúsított irántunk az Atya: Isten gyermekeinek neveznek minket, és azok is vagyunk.” (1Ján 3,1)

Annyira, hogy a gyermekei vagyunk! Egészen máshogyan fogod látni magadat, ha ezt nem felejted el. Isten, aki ezt az egész világot teremtette, akinek egy szavára létrejött a mindenség, Ő értékesnek tart téged, Ő formált, alkotott, éppen ezért ne hidd el azokat a hazugságokat, amiket a közösségi média képei sugallanak például.

Vedd körbe magadat igaz barátokkal

A hazugságok sokszor másoktól jönnek. Meg akarunk felelni egy társaságnak, ezért azt tesszük, ami elfogadottá tesz minket közöttük.

Az igaz barátok azonban úgy szeretnek téged, ahogyan vagy, nem kell nekik bizonyítanod, hogy milyen keményen tudsz inni, vagy mennyi követőd van az Instagramon. Ők nem ezt fogják szeretni benned.

Az igaz barátok kitartanak melletted a bajban, akkor is, ha több száz kilométerre éltek egymástól, megoszthatod velük a legféltettebb titkaidat, a küzdelmeidet, a félelmeidet. Ne a látszat kapcsolatokat keresd, hanem a valódikat. Ezt megtalálhatod egy közösségben, az ifiben, az osztályodban, vagy munkahelyeden, a lényeg, hogy vedd észre a hamis barátságokat, amik el akarnak nyomni téged és legfőképpen vedd észre, ha befolyásolni akarnak téged arra, hogy megszegd Isten törvényeit. Személyes pluszként mondanám, hogy felbecsülhetetlenek azok a barátok, akik imádkoznak érted, és akikkel közösen tudsz imádkozni. 

Remélem nem értette félre senki, ez a cikk nem arról szólt, hogy ne hallgassunk senkire. Arról szólt, hogy vizsgáljuk meg azokat a hatásokat, amik érnek minket és merjünk Istenre alapozott döntéseket hozni, és ne vegyük le a szemünket arról, amit a Biblia mond. Mert ha felszabadulunk az emberek elvárásai alól, és csak Istennek akarunk megfelelni, akkor tudunk igazán szabad életet élni!

Blog Harmati Dóra
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás