2019. 04. 30.

Az eltűnt férfiak nyomában

A rendszeres 777 olvasók számára ismert vendégek, Papp Miklós görögkatolikus pap, a 777 „A Papp válaszol” című rovatának szerzője, valamint Bedő Imre, a Férfiak klubja alapítója válaszoltak Vágvölgyi Gergely – majd később a hallgatóság kérdéseire –. Áprilisi OFFLINE alkalmunkon megpróbáltuk megtalálni az este folyamán az eltűnt férfiakat…

Bár a szokásoktól eltérően ezúttal a Szent Imre Gimnázium helyett a Szent Margit Gimnáziumban rendeztük az áprilisi OFFLINE alkalmunkat, a helyszínváltozás viszont nem érintette a létszámot, ugyanis szerencsére ismét telt házzal tartottuk meg havi eseményünket. Talán ebben nagy szerepet játszott, hogy sokakat érintő kérdéskört boncolgattunk vendégeinkkel. Mégpedig, hogy „Hova tűntek a férfiak?”

Kezdésként vendégeink pár szóval próbálták megfogalmazni, hogy milyennek is kell lennie egy férfinak. Bedő Imre szerint a belépő szint a férfivá váláshoz a felelősségvállalás, de e mellett fontosnak tartotta kiemelni az önfeláldozást, az elköteleződést, a hitet – ami mindenhez kell –, vagy éppen a tartást és döntésképességet. Papp Miklós két fő tulajdonságot emelt ki, ami szerinte ovis kortól a nyugdíjasig fontos eleme a férfi létnek: a törekvő szeretetet és a biztonságot, hogy gondoskodó legyen egy férfi. Bár azt is hozzátette, hogy nincs egységes férfi kép, mert mindig máshogy kell férfinak lenni. Ráadásul a görögkatolikus pap szerint az, hogy milyen a jó férfi, az mindig Isten titka marad.

Miután a főbb jellemzőket tisztázták az előadók, felvázolták, hogy szerintük hogy néznek ki a férfi út stációi. Bedő Imre négy részre osztotta ezt az utat. Az első, ahogy a történelemben is megtapasztalhattuk, a harcos, ami alatt jó értelemben „kiéli” magát a fiatalember. Ezt követi a gondoskodó vagy inkább szerelmes, amikor megtalálja párját a férfi és a családalapításra koncentrál. Aztán 40-42 évesen elérkezik a király korszak, amiben mindenért felelősséget vállal. Bedő szerint sajnos ezt sokan kihagyják. Végül az író szerint a nyugdíjas korban a mester korszakkal zárul a férfi lét, amikor tanácsaival segítheti az előtte lévő generációkat.

Papp Miklós is hasonlóan látja ezeket a korszakokat. Ő az első 20 évet a kereső szóval illette, amelyben még inkább a külsőségekkel foglalkozunk.

„Ha neked mutogatnod kell, mennyire vagy férfi, akkor nem vagy még férfi”

– mondta a 777 vendég szerzője.

A második szakaszt a fészekbélelő jelzővel illette Papp Miklós, amikor a család kialakítása a fontos. Ha ez megtörtént szerinte, akkor következik a nagyon érett időszak, amikor kifelé fordulok és egy önmagamon túlmutató nagy ügy mellé állok, legyen az saját közösségemen belül vagy bármi, amivel másokon segíthetek. Így a lezáró szakaszban már bölcs emberként tudjuk segíteni a többieket és életünkkel mindegyik korszakra hatással vagyunk.

Papp Miklós szerint fontos, hogy férfiként merjünk apává válni. Csak úgy lehetünk jó apák, ha gyerekeket vállalunk, ez nem magától jön, hanem azzá kell válni. Engedjük azt is, hogy tanulékonyak legyünk a Szentlélek által és azt is, hogy gyermekünk neveljen, mert ez által válhatunk igazán jó apává. Bedő Imre ennek kapcsán kiemelte, hogy amikor első gyermekük született, akkor mindig felkelt este, mindent megcsinált és jobb anya lett, mint a felesége, ami nem jó. Fontos, hogy az anya gondoskodó szeretetével szemben apaként, a már fentebb említett törekvő szeretetet éljük meg.

Jézus is volt gyöngéd, de sokszor férfiként beleállt a vitákba.

Bedő Imre kiemelte, hogy „akinek szétesik a Bibliája, annak nem esik szét az élete”. És ez valóban mennyire igaz. Ha férfiként figyelünk saját magunk és családunk imaéletére, akkor nagy baj nem lehet. Papp Miklós még arra hívta fel a figyelmünket, hogy bár gyerekként a hittanórákon egy kedves, gyöngéd Jézust tanítanak nekünk, férfiként viszont fontos, hogy ne haverként kezeljük Jézust! Legyen a barátunk, de tekintsünk rá úgy, mint az abszolút intelligenciára.

Amikor hazaindultam, úgy éreztem, hogy rengeteg értékes gondolattal gazdagodtam előadóink jóvoltából, de fülembe csengtek még a hallgatóság több tagjától a végén érkezett megállapítások is: „ezt még folytatni kell”!

Hortobágyi Tibor

Fotó: Bonifert Rita

777 OFFLINE
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás