2018. 12. 14.

Ne lépjünk át egymáson! – hiánypótló könyv a hajléktalanságról

Megjelent a Szent István Társulat gondozásában a Senki gyermekei – huszonhat sors az utcáról című kötet, ami többek között arra is keresi a választ, hogy mi vezet odáig, hogy valaki hajléktalanként az utcán végezze? A kötet bemutatóját december 13-án tartották a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának dísztermében.

“A kötet 26 hajléktalan sorsot mutat be, akik az Új Jeruzsálem Katolikus Közösség által létrehozott  „Csak Egyet” Szolgálat karitatív intézménynél rendszeresen megfordulnak. Ők a senki gyermekei, elvárja tőlük a világ, hogy egészségesen létezzenek benne, de képtelenek rá. Szívük eleven sebektől vérzik, melyek fájdalmát droggal, alkohollal, alkalmi beteg kapcsolatokkal próbálják enyhíteni sérülten, hiszen sebeikből bűn fakad, sérülésük sérülést fakaszt. Isten ismeri ezeket az irdatlan mélységeket is, tudja, min mentek keresztül. Az ő történeteiket mondja el ez a könyv, szavakkal és képekkel. Segít, hogy a rájuk aggatott címkék alól kiszabadulva – hogy „hajléktalan”, meg „szegény” – meglássuk a megismételhetetlen és egyedi embert, a testvérünket” – olvashatjuk a kötetről. 

A könyv bemutatásában közreműködött Székely János megyéspüspök, aki személyes felelősségünkre hívta fel a figyelmet. Elmondása szerint egy társadalmat mi sem jellemezhet jobban, mint az, ahogyan a szegényekkel bánik. A püspök atya az irgalmas samaritánus történetét is idézte, ami arra tanít minket, hogy ne csak nézzük a szenvedést, hanem lássuk meg, ismerjük fel a bajba jutott embert. 

A könyv megrázó részleteit Lackfi János író, költő, műfordító tárta a hallgatóság elé. A költő felolvasása megvilágosította azt a párhuzamos rideg valóságot, ami a Pázmány Péter Katolikus Egyetem fényözönben úszó pompás dísztermében olyan távolinak tűnt. 

hirdetés

Kunszabóné Pataki Anna, a “Csak Egyet” szolgálat vezetője elmondta, hogy az intézmény megszületése annak a belső frusztráltságnak köszönhető, amit ő minden nap átélt, amikor az utcán hajléktalanokkal találkozott. Nem a látványuk zavarta, hanem az, hogy hívő emberként átlép fölöttük.

Az estet Kunszabó Zoltán, a könyv szerkesztője moderálta, a zenei szolgálatot Csiszér László vezette, ami alatt Dér András a kötethez készült portré képeiről nézhettünk meg vetítést. A bemutató végén lehetőség volt kötetlen beszélgetésre is, miközben a szerzők, Barta György, Kunszabó Anna és Tárkányi Ákos dedikálták a kötetet. 

A kötetről szóló korábbi írásunk itt olvasható:

Megtört szívekről – Huszonhat sors az utcáról

 

A könyv megvásárolható a Szent István Társulat honlapján és könyvesboltjában. 

Könyvajánló Tudósítás
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás