2018. 12. 13.

Legyél bátor, merj egyedül lenni!

Tudom, hogy rengeteg élethelyzet van, mindegyik más és más. Ez az írás elsősorban azoknak a fiatal lányoknak szól, akik vágynak egy társra, a szerelemre, arra, hogy a Szőke Herceg megmentse őket a toronyból. Nektek mondom, hogy merjetek bátrak lenni, merjetek először egyedül lenni!

Talán észre sem veszed, de körülötted minden a tökéletes szerelmet, a cukorsziruppal leöntött boldogságot élteti. A romantikus filmek és könyvek ezerféle módon adják elő a Nagy Találkozást, amiről  nekem gyerekkori babázásaim jutnak eszembe. Hatalmas boldogsággal töltött el, amikor végre megkaptam a szüleimtől a Ken babát, hiszen így Barbie és Ken szerelmi történetét újra és újra eljátszhattam. Nem számított semmi más, csak az, hogy minél aranyosabban és kreatívabban találkozzanak.

Egy rózsaszín köd borul ránk. A babázás után jönnek a tini regények és magazinok, amiknek köszönhetően a 12 éves kislányok azt hiszik, hogy teljesen normális ennyi idősen kapcsolatban lenni, sőt, ha nincs barátod, akkor valami probléma van veled. Ha nem jár folyton azon az eszed, hogy melyik fiúval jöjj össze, akkor nem is vagy normális, hiszen MINDENKIT ez érdekel.

Nyomás alatt vagyunk. Már egészen fiatalon azt érezzük, hogy kell nekünk valaki, aki majd teljessé tesz, és megoldja az összes problémánkat. Ha ez nincs meg, akkor kevesebbnek érezzük magunkat másoknál. “Nekem miért nincs senkim, és neki miért van?” – töprengtem rajta sokszor tizenévesen. “Csúnyább vagyok? Nem vagyok elég jó?” Ez egy hazugság, amit ha elhiszünk, akkor bizonytalanságunkból könnyen belemenekülhetünk kapcsolatokba, mert egy másik embertől akarjuk hallani, hogy értékesek vagyunk. Mintha maga a kapcsolat szilárdítaná meg az önbizalmunkat, mintha attól lennénk értékesek, hogy kellünk a másik nemnek. 

De te értékes vagy. Te elég jó vagy, és lehetsz szeretve önmagadért, és nem csak egy másik emberen keresztül, hiszen maga Isten az, aki ezt a tökéletes szeretetet egyedül meg tudja adni neked. Ő tesz teljessé, Ő mutatja meg neked a feltétel nélküli szeretetet, Ő az, akit megismerve megerősödhetsz a személyiségedben, Ő az, akinek a szent tükrében felfedezheted az értékeidet és a hibáidat. Ha felfedezed a gyengeségeiddel együtt az értékeidet is, akkor egy szilárd személyiségként tudsz a társkeresés rögös talajára lépni. 

hirdetés

Semmit sem kell sürgetni. Talán az egyik legerősebb ige erről az életállapotról így szól: “Kérve kérlek titeket, Jeruzsálem lányai, ne keltsétek, ne ébresszétek fel a szerelmet, amíg nem akarja!” (Énekek 8:4)

A szerző szinte könyörög, hogy ne szaladjunk sehová. De mi mégis ugrunk az első lehetőségre, aminek a vége sokszor még nagyobb szívfájdalom lesz és még alacsonyabb önbizalom: “Neki se kellettem” – mondhatjuk ilyenkor. 

Ahhoz, hogy ki tudjuk mondani, hogy nem vagyunk készek egy kapcsolatra, nagy bátorságra van szükség, mert teljesen szembe kell mennünk a fősodorral. Holott ez egy nagyon érett döntés. Merd kimondani, hogy még fiatal vagy, merd kimondani, hogy egyedül is értékes vagy, és higgy abban, hogy Isten nem hagy magadra, hanem veled van a várakozás időszakában is, hiszen ígéretet tett rá, hogy nem hagy el minket!

“Legyetek erősek és bátrak, ne féljetek és ne rettegjetek tőlük, mert maga az Úr, a te Istened vonul majd veled, nem hagy cserben téged, és nem hagy el.” 5Mózes 31:6

“Keressétek először Isten országát és az ő igazságát, és mindezek ráadásként megadatnak majd nektek.” Máté 6:33

“Veled van Istened, az Úr, ő erős, és megsegít. Repesve örül neked, megújít szeretetével, ujjongva örül neked.” Zofóniás 3:17

Legyél bátor, merj egyedül lenni.

Blog
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás