2018. 11. 26.

Most akkor tényleg nem vonzó a kereszténység?

Több üzenetet is kaptunk annak kapcsán, hogy a kedd esti OFFLINE-beszélgetés címének a következő kérdést választottuk: Miért nem vonzó a kereszténység? Sokan értetlenkedésüknek, vagy egyenesen csalódottságuknak adtak hangot, miközben hatásvadászatra szimatoltak. Természetesen tiszteletben tartjuk ezeket a véleményeket, de lássuk, hogy mire is gondoltunk pontosan.

Induljunk ki az alapkérdésből: vajon vonzó-e a kereszténység? Annak az embernek, aki keresztény, aki már magáénak vallja a Biblia tanításait – vagy neveltetése miatt, vagy egy megtérés kapcsán – annak erre a kérdésre csípőből jön a válasz! Hogy egy klasszikust idézzek: Mi az hogy, nagyon is! Hogyne lenne vonzó számunkra a kereszténység, ami teljesen átformálja az  életünket, amely értelmet ad a létünknek, és alapvetően határozza meg döntéseinket. Szeretünk kereszténynek lenni, és a 777 szerkesztői például rendkívül büszkék is a hitükre, éppen ezért indítottuk el magát a blogot is még 2016-ban. 

De ott van a másik oldal! Három éve dolgozom a médiában, korábban viszont egy olyan közegben nőttem fel, ami egy valóságos burok volt a számomra: keresztény középiskolába jártam, keresztény egyetemre iratkoztam be. Teljesen természetes volt, hogy a környezetem befogadó a hit kapcsán. Később viszont pont egy olyan közegbe kerültem, ahol igazán elenyésző százalékban voltak hívők az engem körülvevő emberek. Azzal találkoztam, hogy rengeteg téves információval, sztereotípiával, sőt konkrétan hülyeséggel rendelkeznek a hitem kapcsán. Nem volt vonzó számukra a kereszténység. Abban az Istenben én se hittem volna szívesen, amiről ők beszéltek, teljesen vakvágányon voltak. Szomorú volt ráeszmélni arra, hogy mennyire értékes embereknek is igazán furcsa elképzelései vannak a kereszténységről.

hirdetés

Gondold végig Te is, hogy a te környezetedben lévők számára mennyire vonzó a kereszténység? A munkahelyeden, a sulidban, vagy a lakóhelyeden. Vagy ha a város egyik zsúfolt terén sétálnál és megkérdeznéd az embereket, hogy vonzó-e számukra a kereszténység, akkor mit mondanának? Lennének persze hozzánk hasonló hívők, de a többség sajnos máshogy gondolkodna. Ha mindenki pontosan tisztában lenne azzal, hogy mit hiszünk és vallunk – és hogy miért! – akkor tele lennének a templomaink hétről-hétre.

Ugye, hogy ebből a nézetből már egyáltalán nem hatásvadász a kedd esti beszélgetés címe? Mert pont arról fogunk beszélgetni Márkus Tamással a Szent Imre Gimnáziumban, hogy hogyan lehetne a nem keresztények számára vonzónak mutatni a hitünket, hogyan tudjuk eloszlatni az ő sztereotípiáikat. Miért gondolnak rólunk mást, amikor nekünk annyira természetes, hogy hiszünk. Miért nem vonzó a kereszténység a számukra? Ha a te városodban mindenki mélyen hisz, akkor vedd úgy, hogy ez tényleg túlzó cím volt a részünkről, másrészt meg örülj, hogy a Vatikánban élhetsz! 

Nagyon izgalmas és aktuális téma, ami nagyon illeszkedik a missziónkhoz: hogy a nem hívőket is meg tudjuk szólítani, hogy legyen bátorságunk kiállni a hitünk mellett. Nagyon nagy szeretettel hívunk tehát a kedd esti rendezvényre, egy szuper beszélgetésnek lehetünk a résztvevői! 

(A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit ide kattintva tudsz megtenni – 30 másodperc)

Borítókép: World Youth Day pilgrims hold candles during eucharistic adoration with Pope Francis at the July 30 prayer vigil at the Field of Mercy in Krakow, Poland. (CNS photo/Jaclyn Lippelmann, Catholic Standard) See POPE-POLAND-WYD-VIGIL July 30, 2016.
Blog Martí Zoltán
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás