2018. 09. 22.

Megbocsátás hetvenhétszer

Akkor odalépett hozzá Péter és megkérdezte: “Uram, ha vét ellenem testvérem, hányszor kell neki megbocsátanom? Talán hétszer?” “Mondom neked – felelte Jézus -, nem hétszer, hanem hetvenhétszer.”
(Mt 18.22-23)

Tegnap volt Szent Máté ünnepe, mely alkalmából ezen a szentírási szakaszon elmélkedtem, és gondolataimat szeretném megosztani veletek.

Jegyesoktatásokon mindig szóba kerül, hogy mi lehet a hosszú és boldog házasság titka. Van, aki a gyermekek születésében, van, aki az önállóságban, van, aki a szókimondásban hisz. Hosszabb beszélgetések után, azonban felállítjuk azokat az örökérvényű „pilléreket”, melyeken a hosszú házasság nyugodhat: Kérem – Köszönöm – Bocsánat – Megbocsátok. Ha ezen oszlopok közül bármelyik is hiányzik, sok konfliktussal kell szembenézni.

A megbocsátás azonban, nem csak a házaspárok kötelessége. Minden embernek tudnia kell megbocsátani a bocsánatért esdeklőnek, és nem szabad, hogy belülről tovább mérgezzen a harag, düh és a keserűség.

Az elmúlt hetekben újra fellángolt az egyházunkban elkövetett visszaélések miatt a társadalmi elégedetlenség és könyörtelenség. A sajtó és a mögöttük lévő érdekkörök rögtön ítélő bírókként mondanak ítéletet papok és az egyház felett.

hirdetés

Természetesen nem a vétkesek bújtatásával értek egyet, én is szeretnék tisztán látni, de el kell fogadnom a bocsánatkérést.

2000-ben, Szent II. János Pál pápa a nagy jubileumi szentévben, nagyböjt első vasárnapján szentmisét mutatott be és bocsánatot kért az Úrtól és az érintett emberektől is a Katolikus Egyház múltban és jelenben elkövetett összes bűnéért. A bocsánatkéréssel az volt a célja, hogy a keresztények megtisztítsák az emlékezetet, s megtörténjék a kiengesztelődés a keresztények és az egyház, illetve az emberiség között.

2010 júniusában a Papság Évének ünnepélyes lezárásaként XVI. Benedek pápa a Szent Péter téren 15 ezer egyházi személy jelenlétében bemutatott szentmiséjén, az egyházfő bocsánatot kért a visszaélések bűneiért és ígéretet tett, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy papok a jövőben ne követhessenek el szexuális visszaéléseket fiatalok ellen.

Ferenc pápa 2013-as megválasztása óta számtalan alkalommal kért bocsánatot az egyházi visszaélések miatt, akár a fiatalok, akár a más vallású hívekkel szembeni bűnök miatt. Legutóbb Írországban, augusztus 26-án, több százezer hívő jelenlétében.

Hogyan is gondolkodunk Máté korábban idézet megbocsátásáról? Soha, egyszer, maximum kétszer? Vagy a Katolikus Egyháznak soha? Olyan jó lenne, ha gyakorolni tudnánk ezt a gesztust családtagjainkkal, felabarátainkkal szemben. Ne falakat építsünk és főleg ne ítélő bíróként viselkedjünk!

Három szentéletű pápa hajolt meg a világ előtt és gyakorolt bűnbánatot. Fogadjuk el ezt a nemes cselekedetet és imáinkkal segítsük a sebek begyógyulását.

Bese Gergő atya

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Bese Gergő Lelkiség
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Filipánics Tibor 2018. 09. 22. 16:41

    Üdv Néktek!
    “Szent II. János Pál pápa ….. bocsánatot kért az Úrtól ” Mért,megsértette?Ne vetítsük ki ismét az Úrra a magunk eszméit.Mi emberek sértődékenyek,ítélkezők de legfőképpen gonoszok vagyunk (tisztelet a kivételnek) Az Úr ezektől mind mentes illetve mindezt birtokolja.Majd akkor kérjünk az Úrtól bocsánatot,ha megsértettük és ne akkor mikor úgy gondoljuk megsértődött.Ellenben az áldozatoktól bocsánat az első lépés egy jobb világ felé.Ezután majd eldöntik,hogy megbocsátanak e és ha igen mennyi időbe kerül nekik.De minden bocsánat kérés annyira komoly amennyire komolyan gondoljuk és amennyire teszünk ellene a jövőben.Ha nem követi tett akkor nevetségessé válik.És ezt nem kerülhetik el a szentek és a pápák sem.De arra kérek mindenkit,ne vetítsük az elképzeléseinket a sértődésről Istenre,hidd el,nincs rá szüksége!!