2018. 08. 29.

Evangelizáció videójátékokkal – ezrek nézik a lelkészt játék közben

Szokatlan lépést tett a világ fiai felé Matt Souza virginiai lelkipásztor, ugyanis rendszeresen játszik élő adásban napjaink legfelkapottabb videojátékaival, miközben a vallásról, kereszténységről beszél az elsősorban vallástalan nézőinek.

 

Az írás eredetileg az S4C.news oldalán jelent meg.

Gamerek, vagy gémerek. Még konszenzus sincs arról, hogyan kell helyesen írni ezt a gyűjtőnevet, annyira újak a társadalomban. Pontosabban szólva: emberek, akiknek a számítógépes játékok a hobbijuk, már több évtizede élnek köztünk, viszont a technika és egyes online platformok fejlődésének/megjelenésének köszönhetően ma már egyre szélesebb piacról beszélhetünk, amelynek társadalmi és gazdasági szempontból sem elhanyagolhatóak a cselekedetei, elvárásai.

Sokakban rossz szájízt hagy maga után, ha találkozik ezzel a jelenséggel, de a teljesség igénye nélkül érdemes tisztába tenni, hogy egyes országokban már olyan szerves része a társadalomnak a „gamer-kultúra”, mint bármely más szabadidős tevékenység. A legprofibb játékosok fényképe sokszor ott lóg a focistáké mellett a tinik falán, több milliárd forintos büdzséből rendeznek több millió dolláros összdíjazású világkupákat, amelyek 40 ezer férőhelyes stadionjait többször is megtöltik a nézők, a legnépszerűbb játékok közvetítései egymilliárdos nézettség fölött járnak, sőt, Dél-Koreában az esport ma már nagyobb nézői bázist vonz, mint a futball. Az egyre nagyobb piacra hatalmas iparág épül roham tempóban Ázsiában, amivel Amerika és Európa alig tud lépést tartani, ugyanakkor hazánkban is vannak már értékelhető törekvések.

hirdetés

Ez egy újabb dolog az emberiség hobbijainak sorában, a játékosok száma pedig meredeken nő. Felmerülhet a kérdés, hogy egy olyan közegben, ahol a gyors gondolkodás, a gyors döntések és reflexek, a kávé nélkül elért magas vérnyomás a siker jelei, az ezen felnövekvő generációk a – százszor elcsépelt – gyorsuló mai világban hogyan is lesznek fogékonyak vallásra és egyáltalán arra a belső csöndre, ami nélkül meg sem hallhatjuk az Istent?

Egy olyan korosztályt és csoportot akart megszólítani Matt Souza presbiteriánus lelkipásztor, akik jellemzően nagy százalékban ateisták, és akik körében divat ellenérzéseket táplálni mindenfajta vallásossággal szemben, divat okosabbnak lenni Istennél.

Souza a GodSquad nevű Twitch csatornáján közvetíti adásait, ahol napjaink legnézettebb programjaival játszik (igen, lövöldözőssel is), miközben nézőivel beszélget: kérdéseket tesz föl, és beszél nekik keresztény értékrendről, vallásról, Istenről és természetesen felhívja azon játékokra is figyelmüket, melyek lelkük gyarapodása szempontjából negatív, vagy akár káros üzenetet is hordozhatnak. Ezeket az élő közvetítéseket (streameket) egyelőre 1800 ember követi rendszeresen.

Souza azt vallja, hogy ahogy Jézus is mindig az emberek közé ment, egy ilyen tömegeket vonzó eszközzel is, mint a live streaming, rettentő sokakat el lehet elérni. Célja, hogy akár csak virtuálisan is, de egy keresztény értékeket fontosnak tartó közösséget hozzon létre.

10 évvel ezelőtt az akkori templomának egyik pincehelyiségében létrehozott egy kis játékbarlangot, ahova alkalmanként levitt körülbelül 60 gyereket, hogy kétszer 8 fős csapatok tudjanak egymással játszani. Aki épp nem játszott, míg várt a sorára, szurkolt a többieknek, így olyan gyerekek közt is kialakultak kapcsolatok, akik az iskolában azelőtt egyáltalán nem érintkeztek egymással, és mindenki, mielőtt hazament meghallgatott egy evangéliumi szakaszt. Sokuk Istenkapcsolata azokon a közös eseményeken alakult ki.

A magát “tech pastor” – ként aposztrofáló lelkész arra buzdít minden keresztény testvért, hogy tanulják meg használni a legújabb eszközöket és kütyüket, mert szembesült ő is azzal az irányzattal, amely legszívesebben ördögtől valónak bélyegezne minden ilyesmit, és egyszerűen kizárná az egészet köreiből, ugyanakkor ő azt vallja, hogy ez is csak egy eszköz, és mint minden eszközt, ezt is lehet jóra használni.

A kérdés az, hogy a világ, így a tech világ eszközeit is valóban a jóra használjuk-e?

Varga Gergő Zoltán

 

forrás: s4c.news

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Blog Varga Gergő Zoltán
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás