2018. 08. 29.

Böjte Csaba: A legfontosabb férfi erény a cselekvés! – videó

“Ha újból választhatnék, akkor is újból a munkát választanám, a feladatot választanám, a kihívást választanám; azt, hogy bajba lévő gyerekeket reálisan tudjak segíteni, mint azt, hogy kényelemben, vagy jólétben, cicomázás közepette zselézzem a hajamat…”

Mi tesz valakit valódi férfivá a mai világban? A Férfiak Klubja Bedő Imre vezetésével többek között erre a kérdésre kereste a választ, amikor 2013-ban elkezdtek felvenni egy interjúsorozatot olyan férfiakkal, akik valódi példaképek lehetnek mások számára – ezúttal nem mint papok, írók, zenészek vagy épp professzorok, hanem mint férfiak. Ezen interjúsorozat egyik kiemelkedő meghívottja volt Böjte Csaba testvér is. Most az ő gondolataiból szemezgetünk.

“Szent István nem ijedt meg a feladattól: “egy országot kell létrehozni? Hát, essünk neki!” … és elkezdi szervezni, formálni, alakítani, és egy olyan ország alapjait rakja le, amelyik ma is él és működik… Szent Istvánnak mint férfinak mekkora elégtétele lehet most is! A mennyek országából lenéz és azt mondja “Bingó! Valamit létrehoztam, valamit letettem az asztalra!” És azt gondolom, hogy ez az öröm, ez az élmény mindannyiunk számára, minden férfi számára fel van kínálva.”

“A feladattól egy embernek nem kell félni, a legszebb vagy legfontosabb férfierény a cselekvés.”

hirdetés

“Mernünk kell nem csak célozni, hanem a ravaszt is meghúzni; mernünk kell dönteni, és a döntésünk legyen elég erős ahhoz, hogy elérje a célját.”

“Sokan el kéne gondolkozzanak azon, hogy az ő életük trófeája micsoda.”

“A háznak a közepén, ott van az én asztalom, odaülök a főhelyre, az asztalfőre és ott vannak a gyerekek, zsongnak, zsibonganak körülöttem, s akkor felállunk, imádkozunk, megáldom az asztalt és leülünk. És azt a férfiúi büszke örömöt, hogy ezek a gyerekek attól ilyen szépek, mert kézbe vettem őket, attól mosolyognak, kacagnak, jókedvűek, mert gondoskodok róluk; attól, hogy az asztalfőre merek ülni és a családommal törődök… ez egy olyan tiszta férfiúi büszkeség, olyan öröm, ami nem is tudom, mihez hasonlítható.”

“Minden férfi oda kellene üljön a maga asztalfőjére, és onnan kellene merjen gondoskodnia a szeretteiről, rokonairól, gyermekeiről, az övéiről.”

A videó teljes verzióját a Férfiak Klubjának weboldalán való regisztráció után tudod megnézni ITT. A rövidített változatot viszont akár itt is:

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Videók
hirdetés

2 hozzászólás

  • Válasz Filipánics Tibor 2018. 08. 30. 12:34

    Üdv!
    Szép cikk!Meggondolandó és követendő gondolatok.Szerencsés az a férfi akinek az otthonról hozott örökségéből nem irtották ki a cselekvést.Persze nem csak ezen múlik,de az örökség egy nagy puttony.Dombnak lefelé előny,felfelé hátrány.Ilyenkor kell segíteni egymáson.Először azonban fel kell ismernünk a cselekvés fontosságát,majd el kell szánnunk magunkat és végül már csak a tett marad.Azonban az se mindegy ki mit tesz.Lehet az egyik dologban cselekvés képtelen de a másikban nagyon is cselekvő.Pl:egy férj akit szeret a családja mert mindent megtesz ám munkahelyén lusta.A fordítottját is képzeljétek el.Mi hagyunk ki a falból lyukakat és mi is tömjük be őket.Visszatérve a cikkre,tettszett.Szerencse,hogy Istenről szó nincs benne.

  • Válasz Filipánics Tibor 2018. 08. 30. 17:30

    Nagyon remélem,hogy legalább az az észrevétel jönni fog,hogy a falból nem lyukakat hagyunk ki,hanem téglákat. 🙂