2018. 08. 25.

Hittan füzet kicsiknek és nagyoknak

Az üzlet az üzlet, szokták mondani. Eddig azt hittem, ez csak a 0 Ft THM-mel megvásárolható plazmatévékre, a ragyogó fogakat ígérő fogkrémekre és a havonta változó divatcikkekre vonatkozik. Jó, nem vagyok ennyire naiv. Tudom, hogy mindenre vonatkozik, amiből pénzt, hírt és az által még több pénzt lehet csinálni. Nem kímélve az emberek érzéseit, főleg nem a hitüket megélő keresztények érzéseit. Sajnos ez ma már trend.

Tehát, nem gondolnám, hogy túl naiv lennék az üzleti világot, a bizniszt és a marketinget illetően, mégis sikerült meglepődnöm az egyik nagyáruházban a füzetek végeláthatatlan soránál. Bizonyára nem én vagyok az egyedüli, aki találkozott a gazdasági világ legújabb fogásával, amivel igyekeztek meglovagolni a Magyarországon bevezetett kötelező etika vagy hitoktatást. Elsőre még kedves is lehet a gondolat, hogy a gazdasági nagyhatalmak a kisiskolásokra gondolva égtek a vágytól, hogy kedveskedjenek számukra egy új füzettel, a hittan füzettel. Azért, persze sejthetjük, hogy nem pont ez volt az elsődleges mozgatórugója, hogy mielőbb elkezdjék a füzetek terjesztését országszerte…

Miután nagyvonalúan eltekintettem a valós indítéktól, közelebbről is szemügyre vettem a füzeteket. Igazán széles a kínálat és némely füzet borítója még szépnek is mondható. Azonban a sugárzó szívű, enyhén rózsaszín fénybe burkolózó Jézus, és a töviskoronás Jézus-arc vagy a szende arcú Szűzanya már kicsit sokkolt. Elképzeltem, hogy a kis tanítványaim ilyen füzetekbe fognak rajzolni és jegyzetelni.

Az első dolog, ami a szívembe markolt, hogy vajon a füzetek tervezői, milyen információk birtokában jutottak arra az elképzelésre, hogy a kereszténység egyenlő a mérhetetlen giccsel. (Nem azt mondom, van, ami alapján erre a felismerésre lehet jutni, félig-meddig jogosan…) Valószínűleg nem a személyes Istenkapcsolatuk vezette őket erre, hanem inkább a Google, aki ugye jó barát.

A második dolog, ami fájó pontként maradt bennem, hogy mennyire nincs köze a képeknek a Bibliából megismerhető Jézushoz és Máriához. Vegyük például az egész alakos Jézust, ahol fény árad ki a szívéből. Ennek az ábrázolásnak eredetileg megvan a szép, szimbolikus jelentése, de a kenetteljes, éteri, szinte már nőies alak köszönőviszonyban sincs Krisztussal, a Megváltóval. Ő férfiként testesült meg. Kereszten halt meg, és olyan kínokat szenvedett el, amiket a legtöbb férfi sem tudna elviselni és túlélni, nemhogy a nők. Jézus mégis az Atya megbocsájtását kérte az Őt elítélőkre, és nem siránkozott. Sugárzott belőle Isten jelenléte és ereje, hiszen a pogány százados is megjegyezte: „Valóban az Isten Fia volt.” (Mk 16.39) Meglehetősen félrevezető, ha egy kisgyerek egy tanéven keresztül ezt a giccses és kenetteljes Jézust nézegeti a hittanórákon!

hirdetés

Vessünk egy pillantást a töviskoszorúval megkoronázott Jézus-arcra is! Krisztust valóban megkoronázták töviskoszorúval és mivel nemcsak Isten volt, hanem ember is, így nem valószínű, hogy vígan hallelújázott miközben kínozták. Éppen ezért a kép elég találó és valós. Mégis van benne némi erőltetettség, ahogy szemei fennakadnak, nem beszélve arról, hogy talán nem a legszerencsésebb képválasztás mondjuk egy elsős kisgyerek füzetére…

Van még pár füzet, amiről „levehetnénk a szenteltvizet”, ahogy mondani szokták. De talán ennyi is elég, ahhoz, hogy elgondolkodjunk picit a saját elképzeléseinkről, melyeket Istenről alkottunk. Egy biztos, a nagyvilágban nyitott szemmel kell közlekednünk, hogy hiteles ábrázolásokat, mintákat láthassunk. Ahhoz pedig, hogy megismerjük Krisztust, az Atyát és a Szentlelket, leginkább hozzájuk érdemes fordulnunk.

Szívből ajánlom mindenkinek, aki meghasonlott a világ által bemutatott Istennel, olvassa el a négy evangéliumot újra és újra!

Ne szégyelljétek odahívni Jézust magatok mellé a kanapéra miközben olvassátok az életét! De főleg ne féljetek attól, hogy szóba elegyedjetek vele, mint a szamáriai bűnös asszony (Jn 4.7-42), aki megismerte Krisztust és felismerte benne a Messiást.

Lábánné Hollai Katalin

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Blog Lábánné Hollai Katalin
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás