2018. 07. 11.

7 tipp, hogy lelkileg is feltöltődj a nyaralás alatt

Tombol a nyár az északi féltekén, és ebből adódóan az emberek többsége ilyenkor megy szabadságra. Az ember ilyenkor izgul, előre eltervezi, hogy mi mindent fog csinálni, mennyi pénzt költ, milyen helyekre megy el. Ez idő alatt viszont kicsit felhagyunk az ‘apostolkodással’, egy rövid ideig szüneteltetjük a csoportba, közösségbe járást is.

Nyáron gyakran megesik, hogy kicsit nehéz visszatérni a lelki élethez, mert mindenki eltelt az utazás élményeivel, és a lélek nem mindig tud ráhangolódni Isten dolgaira, amikor visszatér. Ezért is fontos, hogy erőforrásokat biztosítsunk közösségünk, egyházközségünk tagjai számára, hogy Istennel kapcsolatban maradjanak a szabadságuk ideje alatt is. A pihenés garantáltan sokkal jobb lesz Jézussal együtt!

2012-ben XVI. Benedek pápa, mielőtt nyaralni ment, arra buzdított minket, hogy ne feledjük, hogy bár szükséges a fizikai táplálkozásunkra és megerősödésünkre gondolnunk, de még annál is fontosabb, hogy növeljük az Istenkapcsolatunkat, és erősítsük hitünket az Élet Kenyerével, és ezt ne csak a munkahelyi teendők és problémák közepette tegyük, hanem a pihenés és relaxáció időszakában is!

Ezért tanácsolunk néhány ötletet, hogy a jól megérdemelt kikapcsolódás ideje alatt ne essél ki a lelki ritmusból és ne hagyjon alább az Istennel való kapcsolatod sem, de ezáltal te is segíteni tudsz azoknak, akik azért küzdenek, hogy közel maradjanak Jézushoz mialatt feltöltik az akkumulátoraikat.

1. A templomlátogatás nem csupán turista program, hanem találkozás Jézussal

A hívő emberek számára természetes eleme a kirándulásnak a templomok látogatása. A templomok, még a legegyszerűbbek is, különleges szépséggel rendelkeznek, finoman elrendezettek és építészetileg jól átgondoltak. Miközben fényképeket készítünk, néha elfelejtjük, hogy Jézus itt van, és a világító örökmécses azt jelzi, hogy Ő vár ránk.

hirdetés
2. A telefonod is segítségedre lehet abban, hogy kapcsolatban maradj a hiteddel

Az egyik legfontosabb dolog, amit általában elcsomagolsz: a telefontöltőd. Már előre tudod, hogy sokat fogod használni a telefonodat fotózásra, útvonalak keresésére, szeretteiddel való kommunikációra, de a legnagyobb fanatikusok még az e-mailjeiket is lecsekkolják, hogy érkezett-e valami fontos hír a munkahelyükről. Gondold át, mely alkalmazások tudnának segíteni abban, hogy lelkileg is éber maradj. Nézz utána, hogy hol és mikor vannak Szentmisék, Istentiszteletek! Mindannyiunk számára fontos, hogy távollétünk esetén tisztában legyünk ezzel.

3. Készíts gyönyörű fotókat elmélkedés közben!

Ilyenkor szorgalmasan készítjük a képeket, hogy majd megmutassuk családtagjainknak, barátainknak, és eldicsekedjünk, milyen szép helyeken jártunk. Gondoltad volna, hogy az Úr azért alkotta meg ezeket a gyönyörű tájakat, hogy te megnézhesd? Olyan ez, mintha készítene egy képet és kitenné a falára, te pedig rácsodálkozol, hogy milyen gyönyörű, de ebben az esetben többről van szó, mint csupán egy fotóról. Isten szeretetből megteremtette neked ezt a helyet. Tedd le egy percre a telefont, és ne foglalkozz vele, hogy a kép jól sikerül-e, hanem élvezd a lenyűgöző tájképet, melyet Isten alkotott számodra!

4. Használd ki az időt sebek begyógyítására!

Az év során olyan gyorsan és intenzíven végezzük feladatainkat, hogy ez rendszerint valamilyen sebet hagy a családunkban, különösen a házasságunkban. Jó döntés, ha időt szántok arra, hogy bensőségesen beszélgessetek egymással! Gyógyítsátok be egymás sebeit és a sajátjaitokat is! Használjátok ki ezt a háztartásbeli gondoktól mentes időt, és higgyétek el, nyerni fogtok vele!

5. Az imádság is jó olvasnivaló

Vannak olyan időszakok, amikor azon kapjuk magunkat, hogy ha nem imádkozunk, akkor olyan, mintha nem is lennénk kapcsolatban Istennel és a lelki életünkkel. Az imádság fontos, de amikor későn fekszel le és korán kelsz – ami könnyen megeshet a nyaralások, kirándulások során – nem könnyű jól imádkozni. Sokan visznek olvasnivalót magukkal az útra. Most arra ösztönözlek, hogy hagyd otthon a romantikus regényeket, és vigyél magaddal egy olyan könyvet, mely segíti a lelki növekedésedet! Verd ki a fejedből, hogy a hit unalmas dolog, rengeteg izgalmas lelki olvasmány található!

6. Adj azoknak, akiknek nincsen! Tanuld meg Jézust látni másokban!

Jézus ott van a szenvedőkben és a boldogtalanokban. A turisztikai látványosságok körül is hemzsegnek az ilyen emberek. Sokszor elfelejtünk szétnézni és meglátni, hogy a körülöttünk lévők talán nem életük legjobb napjait élik. A fények, a boltok, a kézműves helyek, a bőséges ételek, a strand elvonja a figyelmünket. Talán alig észlelhető az utcasarkon üldögélő fiú vagy a lámpáknál édességet áruló lány. Törekedj arra, hogy észrevedd őket! A nyaralás egy jó lehetőség az irgalmasság testi cselekedeteinek gyakorlására!

7. Ne vigyél felesleges csomagokat!

Hagyd otthon a felesleges dolgokat! Hagyd a munkát a munkahelyedre! Nem sok minden kell egy jó nyaraláshoz: a családtagjaid, barátaid, néhány ruhadarab, kevés pénz (és ez nem is mindig szükséges), étel, és legfőképpen Isten. Ne pakold tele a bőröndödet felesleges kacatokkal, melyek csak gátolják a pihenésedet! Vidd magaddal azokat, melyek segítenek feltölteni az energiaszintedet, hogy teljesen megújulva térj vissza a régi kerékvágásba!

„Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek.” (Máté 11:28)

 

Neked milyen terveid vannak arra, hogy ne hagyd ki Istent a nyaralásodból?

Sebastian Campos

forrás: catholic-link.org

Ezt a cikket Nagy Barbara önkéntes fordítónknak köszönhetően olvashattad el magyarul.

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Lelkiség Pontokba szedve
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Géza 2018. 07. 11. 10:12

    2. pont:
    miserend.hu vagy miserend applikáció
    Református istentiszteletek keresésére készítettem egy android app-ot, de ez még bőven fejlesztési szakaszban van, és az adatbázis is elég hiányos. Mindenesetre akit érdekel, itt talál leírást a használatról, telepítésről (valamint van egy webes kereső is, ami kb. működik):
    http://nemeza.hu/refitt/