2018. 06. 27.

László, a ma is aktuális magyar szent

A tavalyi esztendőben Szent László évet tartottunk, nem csak a Kárpát – medence magyarságának, hanem a világ számos pontján élő nemzettestvérünk számára. A nemzetpolitikai államtitkárság tematikus éveinek célja nem kisebb, mint hogy a feledés homályába borult vagy éppenséggel kevésbé ismert magyar uralkodóra, püspökre felhívja a figyelmet és élethivatásukat a mai kor emberének nyelvére lefordítsa, számukra vonzóvá tegye.

Nagyon nehéz küldetés ez, hiszen az információs társadalomban élők felületessége nehezen fogadja be a komplex ismereteket igénylő információkat.

Egy celeb párkapcsolatának drámaisága nem hordoz olyan mély tartalmakat, mint Márton Áron püspök nemzetéért, egyházáért hozott áldozatai, ezért az előbbi sokkal könnyebben „fogyasztható”, mint a példaértékű kitartás a hivatás mellett.

Ezért nagy kérdés, hogy a bulvár világában miként tudjuk megszólítani az olvasót, hogy felfigyeljen például Szent László király hősiességére.

Hogyan lehet elérni, hogy markáns különbséget tegyenek a fiatalok Michael Jackson élete és Mátyás király élete között? Hogyan lehetne újra hiteles példaképeket adni a társadalomnak?

Az alsós irodalmi olvasmányok és a történelmi tanulmányok, úgy érzem, nem elégségesek.

  • Fontos tudni, hogy László 1046 körül született, ezért nem találunk róla selfiet az interneten.
  • Érdemes megjegyezni, hogy Lengyelországból származik, így László király is komoly kötelék a lengyelek és magyarok évezredes barátságában.
  • Életének döntő csatája Mogyoródon zajlott, ahol ma a Forma-1-es versenyt tartják. Győzelme egyúttal a kereszténység diadala is volt, hiszen a hitet megszilárdítani csak erős támogatással tudta.
  • Védelmezte a társadalom legfontosabb alapegységét, a családot és a házasságot. Tudta, hogy csak ép és népes családokkal lehet keresztény országot építeni, ami semmit sem változott közel ezer év távlatában.

A legendák és cselekedetek mind azt mutatják, hogy kiemelkedő személyiség volt a maga korában és cselekedetei bennünket is kell, hogy motiváljanak. De mire is sarkalljon Szent László király élete?

1. Legyen jövőképünk, legyenek céljaink!

2. Legyenek biztos alapok, amire építkezni tudunk!

3. Tudjunk jó döntéseket hozni és merjünk belevágni a nehéz dolgokba is!

4. Legyenek igazi példaképeink, ahogyan ő Szent Istvánt, Szent Imrét, Gellért püspököt és a zoborhegyi remetéket állította népe elé!

+ 1. A legfontosabb, hogy elkötelezzük magunkat Isten követésére és az ő országának építésére. László megtapasztalta életében Isten gondviselését, ezért feltétel nélkül bízott benne.

Ha abban a pogány világban Lászlónak sikerült életet teremteni a Kárpát-medencében, akkor ma miért ne sikerülne?

Bese Gergő

 

kép: keresztenyelet.hu

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Bese Gergő Blog
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás