2018. 05. 10.

Evangélikusként mondom: le lehet szállni a katolikusokról

Nem akadtam ki a Met-gálán, és ez végtelenül elszomorít. Tudjátok miért? Mert már meg sem lepődöm, ha a kereszténység, különösen a katolicizmus van a kereszttűz alatt. Tragikus, hogy ez már ennyire általános.

A Met-gála egy hatalmas jótékonysági rendezvény, aminek legizgalmasabb részét a vörös szőnyegen felvonuló sztárok elképesztő, röhejes, és a puccosnál is puccosabb ruhái adják. Bocsánat, azt akartam mondani innovatív divatkreációi. Igazából láttunk itt már mindent, nagymama bútorkárpitjába öltözött Kim Kardashiant és teljesen áttetsző, ruhának nem is nevezhető flitteres hálókat, utóbbi műfajnak a „naked dress” (pucér ruha) elnevezést adta az ipar. Persze, értem én, kell a felhajtás, a téma a divatlapoknak, a háborgás az olvasóknak, a sztárok pedig kétségbeesetten güriznek azért, hogy beszéljenek róluk, mert ha nem kerülsz bele a magazinokba, akkor nem is létezel. Meg egy kicsit jótékonykodunk is.

Az idei év témája azonban túltett minden eddigin, ugyanis a címe a következő volt: Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination, azaz Mennyei testek: Divat és a Katolikus Képzelőerő.

Már a címe is izgalmas, ugye? Vajon mit hisznek a szervezők, milyen a katolikus képzelőerő? Jó mocskos, igaz? Milyen más is lehetne, hiszen a keresztény embernek csak önsanyargatásban telik az élete és a szüzességi fogadalom igájától nyög, éppen ezért olyan szaftos elképzelni, hogy a szent áhítat mögött ott lapul a bűn.

hirdetés

De legyünk kedvesek és előlegezzük meg nekik, hogy a katolikus képzelőerő alatt az egyházművészetre gondoltak, mivel a gála alkalmából katolikus egyházi öltözeteket állítottak ki. Azonban ami a vörös szőnyegen megvalósult, nem csak nálam, hanem sokaknál kiverte a biztosítékot. Bár az én ingerküszöböm már olyan magasságokat ért el, hogy szinte természetesnek vettem, hogy egyszer ez a nyílt gyalázás is be fog következni. Örök harc ez a „provokatív” celeb világ és a kereszténység között. Mert mi már megszoktuk, minket lehet savazni, egyébként is fogadjuk el, ez művészet. Az ügyeletes hőbörgő emberek is mélyen hallgatnak, nem söpört végig az általános felháborodás a sajtón.

De próbáltak volna csak meg egy másik vallást a rendezvény témájának megadni, akkor a terem is rájuk szakadt volna attól az égzengéstől! El tudnánk képzelni, hogy Rihanna a pápa kosztüm helyett Mohamednek öltözik be? Vagy Ábrahámnak? Szerintem ilyesmit egyik másik vallással sem tudnának megtenni, és nem is szabad! Felháborodnék mindenki nevében, ahogyan most is felfordult a gyomrom, holott kifejezetten a katolikusok voltak a gála témája, én pedig evangélikus vagyok. De engem is zavar, hiszen bár pápám nincsen, de van Krisztusom és ezen a ponton a rúgás engem is ér. Nem tartom viccesnek a gyóntatószék ihlette, szado-mazo ruhát sem, meg a komplett betlehemest megformázó fejdíszt Sarah Jessica Parker fején. Az is zavar, amikor Madonna, aki korábban már keresztre is feszítette magát egy koncertje alatt, most ferences szerzetesi csuhában előadja a „Like a Virgin” című számát, majd a performansz közben a háttértáncosok szépen levetkőztetik. (Hála Istennek volt rajta ruha…).

A képre kattintva galéria nyílik!

Minden tiszteletem és hálám azoké a celebeké, akik kifejezetten ízlésesen oldották meg az öltözéküket, mert vannak azért pozitív példák is. Karlie Kloss például egy sima fekete estélyiben ment. Véletlen lenne, hogy nem csatlakozott be semmilyen szinten az est témájába ? Nem hinném. Jó látni, hogy vannak még olyan emberek, akik nem vesznek részt ebben a majomparádéban, akik még felfogják, hogy a divatnak is vannak határai, és nem lehet automatikusan kibújni a felelősség alól csak azért, mert ez „művészet”.

Harmati Dóra Vélemény
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Elinor 2018. 05. 10. 16:53

    Azért némelyik nem lett vészes, szépen és ízlésesen is meg lehet oldani ezt a témát. Kim Kardashianen meglepődtem, mert magához képest elég szolíd lett a ruhája, de nekem pl. Zendaya Jeanne d’Arc ruhája kifejezetten tetszett.
    Szerintem önmagában nem rossz az, hogy a katolicizmust választották témának, mert szerintem ez egy jó téma, de szerintem nem kellett volna olysn polgárpukkasztó öltözékekben megjelenni, mint amilyen pl. Miley Cyrusé, vagy Rihannáé volt.

    Lena Waithe pedig biztos nem Noéra akart utalni abban a szivárványos ruhában. Nem értem, minek kell ebbe is belevinni az LGBT propagandát.