2018. 05. 04.

A zarándok mit tehet?

 Lehet, hogy sokan nem hallottatok még róla, de immár 38 éve minden évben 80-90, vagy akár 100 fiatal zarándokol el május első hétvégéjén Márianosztrára. Felvesszük a harcot az időjárás viszontagságaival, a hideg éjszakákkal, esővel, és 3 napon keresztül viszonylag nomád életmódot folytatva igyekszünk elérni a Szűzanyához.

Ez első hallásra talán inkább riasztónak hangzik, mintsem hívogatónak, de csodálatossá teszi ezeket a megpróbáltatásokat, hogy nem egyszerűen csak túrázgatunk, hanem Istennel zarándokolunk, és ez egészen más értelmet ad az utunknak. A következőkben néhány személyes beszámolót szeretnénk veletek megosztani arról, hogy miért is érdemes zarándokolni:

Vargha Miklós Péter, a Bp. VIII. kerületi Magyarok Nagyasszonya templom plébánosa. A zarándoklat alapítójaként 1980 óta vesz részt a zarándoklaton.

Miért vesz részt a zarándoklaton?

hirdetés

Célom, hogy a különböző adottságú plébániákról az egy úton, egy témáról gondolkodva, egy cél felé zarándokolva utunkat ajánljuk fel magyarságunk, egyházunk, családjaink egységéért.

Mit ad önnek ez az esemény?

A zarándoklat kicsiben leképezi az egész életemet az örök haza felé. Céltudatosabbá tesz. Megtanít arra, hogy mennyi felesleges, nélkülözhető dolgom, göncöm van. Az állandóan változó körülmények gyors felismerésre, találékonyságra, másokkal együttgondolkodásra, együttműködésre, segítésre nevel. Közben csodálatos felfedezni Isten nagy rendező fantáziáját, atyai meghallgató szeretetét.

Miért ajánlaná másoknak?

Aki esetleg csak túrának gondolja, hamarosan felfedezi, hogy ez annál több, és ha nyitott, picit is tud alkalmazkodni egyre nagyobb örömét találja benne. Frissességre, kis erőfeszítésre,  egymásra figyelésre, kitartásra, a váratlan apró nehézségek örömteli vállalására nevel, közben pedig mindig új barátságok születnek. Segít felfedezni a csend, a természet szépségét, a különböző imádkozások örömét. Többen itt találják meg hívatásukat, életük értelmét.  Nagyon sokan a zarándoklaton értik meg, hogy hitünk nem tan, hanem élet, méghozzá egyre örömtelibb Élet!

Koller Annamária, sekrestyés, hitoktató, zarándoklat szervező, 1986 óta vesz részt a zarándoklaton kisebb megszakításokkal.

Miért veszel részt a zarándoklaton? Mit ad neked ez az esemény?

Számomra a zarándoklat három nap lelki felfrissülést jelent, színes, gazdag, változatos lelki programokkal. Ezen kívül lehetőségem nyílik elcsendesedni a természetben, találkozni a régi és új zarándoktársakkal.

Miért ajánlanád másoknak?

Nagyon jó lehetőség a lelki megújulásra, és arra, hogy a résztvevők megismerhessenek hasonló gondolkodású fiatalokat.

 

Tamási Benjámin, 24 éves egyetemista, 2006 óta vesz részt a zarándoklaton.

 

Miért veszel részt a zarándoklaton? Mit ad neked ez az esemény?

Azért veszek részt a zarándoklaton, hogy közelebb kerüljek Istenhez. Szerintem a zarándoklat különleges dolog, mert fizikai és lelki vonatkozással is bír, mint ahogy az ember test és lélek egysége, szóval a teljes valómmal tudok Istenre koncentrálni. Kimegyünk a természetbe, hétköznapok monotonitását megtörve, távol a város zajától elmélkedhetünk, lehetünk együtt hitben, szeretetben.

Miért ajánlanád másoknak?

A márianosztrai zarándoklat komoly lelki feltöltődést ad, gyönyörű helyeken halad, és sok jó emberrel lehet megismerkedni. Ajánlanám annak aki szeret kirándulni, kibír két éjszakát sátorban, és vágyik valami új impulzusra.

Csernyus Márton, 21 éves egyetemista, kisebb megszakításokkal 9 éve vesz részt a zarándoklaton.

Miért veszel részt a zarándoklaton? Mit ad neked ez az esemény?

Ez egy olyan esemény, ahol kicsit kifújhatjuk magunkat, meg lehet szabadulni a zajtól, rohanástól, gondoktól, és a természetben Istennel együtt gyalogolni 3 napon át. A zarándokalton mindig újra tudom tölteni, az addigra már apadóban lévő lelki kulacsomat, és utána újult lélekkel folytathatom a mindennapjaimat.

Három éve, érettségi előtt eljöttem, elfelejtettem ezzel kapcsolatban minden izgalmamat, vasárnap nyugodt szívvel hazaértem, és másnap reggel teljesen tiszta fejjel és lélekkel ültem le megírni a magyar érettségit. (Talán nem véletlen, hogy ez sikerült a legjobban.)

Vannak olyan barátaim, akiket itt ismertem meg, és évről-évre itt találkozunk, és újra örülünk egymásnak .

Való igaz hogy mai viszonylatban nézve a márianosztrai nem egy egyszerű zarándoklat. Az út nem könnyű, az éjszakák hidegek, mégis úgy hiszem, hogy ezek mind-mind hozzáadnak ahhoz, hogy testünket is lelkünket teljesen Istennek adhassuk, ha csak erre a 3 napra is.

Miért ajánlanád másoknak?

Aki szeretne egy kicsit kiszabadulni a hétköznapok monotonitásából, és szeretne úgy hazatérni, hogy megtapasztalta az istengyermekséget teljes valójában, az semmiképp se maradjon otthon.

Az idei, 2018-as évben a zarándoklat a hagyományostól eltérően május utolsó hétvégéjén lesz (máj. 26.-28.), így talán kevesebb időjárási viszontagságtól lehet tartani. Ez azonban nem csökkenti a közösségi élmény értékét, tehát szeretettel várunk mindenkit! Aki eljön, a címben szereplő kérdésre is megkaphatja a választ.

Jelentkezés: www.marianosztra.zarandoklat.hu

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/1858010160927821/

Kép: evangelikus.hu

Egyéb Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás